Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dissabte 04/07/2020
Traducció automàtica

El llobregat

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Societat Dissabte, 12 de gener de 2013

Mor Anna Lizaran, una de les grans actrius de l'escena catalana

L'Ajuntament d'Esparreguera s'uneix a tots els reconeixements amb un gran BRAVO per a l'actriu!

Anna Lizaran va néixer a Esparreguera el 1944, on va viure fins als 22 anys. El seu pare era mecànic i la seva mare, modista. Ella era la petita de quatre germanes. La seva germana gran, la també actriu Lola Lizaran, va morir l'any 2003, quan tenia 71 anys.

Anna Lizaran ha mort aquesta nit, amb 68 anys. Estava familiaritzada amb el teatre des de ben petita; de fet, s'hi va dedicar per casualitat i de manera natural, perquè el teatre va formar des de sempre part de la seva vida. Hi va estar molt vinculada perquè a Esparreguera sempre hi hagut molta tradició de teatre amateur. La va introduir la seva germana Lola. L'Anna Lizaran va començar la seva carrera escènica a la reconeguda Passió d'Esparreguera, on va interpretar tots els personatges. També va cantar al cor de l'Església, a l'Orfeó, i ballava sardanes.

Als 22 anys es va instal·lar a Barcelona. Com a mestres teatrals, va tenir la Maria Aurèlia Capmany, en Josep Montanyès i l'Albert Boadella. Feia cursos d'interpretació a estudis nous de teatre. Després, gràcies al seu cunyat, el marit de la seva germana Lola, Andreu Sitjar, va poder marxar a París, on es va formar com a actriu i directora a l’escola d'interpretació de Jacques Lecoq, el seu mestre. L'any 72 va cofundar el grup de teatre Comediants, i el 76, el Teatre Lliure, on va desenvolupar gran part de la seva carrera professional.

Deu anys després d’aquell "Hort dels Cirerers", de Txèkhov, sota la direcció de Lluís Pasqual, va tornar a la mítica sala del Lliure de Gràcia, amb "Dues dones que ballen", de Josep Maria Benet i Jornet.

Ha tingut tots els premis: el Premi Margarida Xirgu, el Premi Nacional de Teatre, el Premi de la Crítica, el Premi Max, el Premi Ciutat de Barcelona, la Creu de Sant Jordi, diversos Butaca...

A banda dels premis, té el reconeixement incondicional de tot un país que avui es rendeix als seus peus, amb el valor personal i professional que transcendeix dels comentaris institucionals i individuals que es poden llegir arreu.

L'Ajuntament d'Esparreguera s'uneix a tots aquests reconeixements amb un gran BRAVO per a l'actriu!

Documentació a descarregar

A continuació podeu descarregar la documentació relacionada amb aquesta notícia:

Mor l'actriu Anna Lizaran als 68 anys.