Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dissabte 19/09/2020
Traducció automàtica

Polígon Can Sedó

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Educació Dimarts, 7 de maig de 2013

Els alumnes de 2n de Batxillerat de l’Institut El Cairat fan la ruta històrica de la visita del president Macià a Espareguera l’any 1931

El recorregut que vam fer amb l'Aleix Escursell per llocs significatius d'Esparreguera durant els anys 30, durant la segona República

El 1931 el President de la Generalitat Francesc Macià va visitar Esparreguera en plena eufòria per la recent proclamació de la Segona República. Els avantpassats esparreguerins més republicans i progressistes frisaren per conèixer l’Avi (tal com era conegut també Francesc Macià atesa l’edat avançada amb què va accedir a la presidència), un polític amb una presència impecable i una bonhomia envejable.

Ara els alumnes de 2n de Batxillerat de l’Institut El Cairat, rememorant la visita del president, han recorregut el mateix trajecte guiats pel mestratge de l’historiador Aleix Escursell, exalumne del centre.
El recorregut comença a l’església, on va ser rebut el president. Segueix pel carrer Gran número 82 on hi havia la seu de telèfons i telègrafs, lloc bàsic per a rebre les notícies de tots els esdeveniments. Esparreguera disposava aleshores de 300 ràdios. Continua per la que va ser seu del Patronat de la Joventut entre 1908 i 1977.

Davant de la seu de la CNT Escursell explica les diferents baralles sindicals de la població que provocaren l’assassinat de Dámaso Hinojosa el 30 abril de 1933, que va ser enterrat l’1 de maig. Aquest es va convertir en el primer enterrament civil de la població. La qüestió sindical era molt important a Esparreguera.

Sense abandonar el carrer Gran, la visita continua davant l’Ajuntament, on abans hi havia el Cafè del Racó. Davant del Consistori s’explica la lluita entre els diferents partits més votats a la població, entre els quals hi havia el Partido Radical, d’Alejandro Lerroux. Alcaldes com Cortada, Miquel Galceran o Antoni Puig formen part de la història local en moments molt complicats. Escursell fa la reflexió sobre els busos que el 6 d’octubre de 1934 van sortir d’Esparreguera per anar a Barcelona (hi havia set en total a la població, però no tots hi marxaren). Part dels membres d’aquest partit van ser empresonats al vaixell Uruguay, amb la qual cosa una promoció de 15 polítics esparreguerins destacats romanen a la presó durant un temps.

El recorregut continua per la plaça de la Constitució (abans Fermín Galan i Garcia), la plaça que més vegades canvia de nom segons el canvi de règim.

Les escoles Mare de Déu de la Muntanya són la propera parada. Van ser inaugurades pel president el 6 de desembre de 1931. Responien a la renovació pedagògica de l’Escola Moderna que aleshores s’imposava als mitjans més progressistes del Principat.

El carrer dels Arbres, on abans hi havia algun dels quatre prostíbuls que ocupaven l’oci, no solament de la població, sinó també del veïnat.

La presència de cafès, corals, balls de saló i teatres era notable a la societat esparreguerina contemporània a la II República. L’explicació repassa la Societat La Estrella, la Siempre Viva i l’Ateneu.

Ubicats a la Fàbrica de Tovalloles, l’historiador aprofita per a explicar com la pressió popular va aconseguir obrir la carretera Nacional-II (actual avinguda de Francesc Macià) i va expropiar els terrenys dels Marquesos de Santa Anna i així es va disposar d’un eix de comunicacions més ampli (i no haver de passar pel carrer Gran, que ja donava mostres de quedar insuficient amb les noves dimensions de camions i autocars).

Amb aquesta visita i amb un anecdotari farcit d’associacionisme i sindicalisme, fet que palesa una societat jove, viva i compromesa políticament, la visita ha ofert una idea de l’ambient polític i econòmic de la població durant els anys 1930.

El President Macià davant de l'Ateneu