Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dilluns 09/12/2019
Traducció automàtica

Can Comelles 2

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Can Comelles Dijous, 18 de maig de 2017

Aprovada l'encomana de gestió a SUMAR per la Residència Municipal de Can Comelles

El nou model de gestió per la residència, que va ser aprovat amb els vots favorables de l'equip de govern i el suport de Ciutadans, entrarà en vigor el proper 1 de juliol

La Residència Municipal de Can Comelles passarà a ser gestionada per SUMAR, empresa d’acció social SL (SUMAR) després que el Ple de l’Ajuntament aprovés ahir el canvi en el model de gestió amb els vots favorables de l’equip de govern (PSC i ICV) i el suport de Ciutadans. El nou model de gestió de la residència, definit a través del conveni d’encomana a SUMAR, entrarà en vigor el mes de juliol i serà renovable anualment si cap de les parts no manifesta el contrari.

Segons va explicar la regidora de Gent Gran i Recursos Humans, María Vallejo, l’objectiu de l’encomana de gestió és millorar la qualitat de vida dels residents mitjançant un model d’atenció especialitzat i un sistema de gestió més eficaç. Vallejo va explicar que “amb aquest canvi l’Ajuntament vol donar resposta de manera àgil a les necessitats de gestió de la residència i aprofitar l’especialització de SUMAR per ampliar el catàleg de serveis als residents”.

L’encomana a SUMAR va prosperar amb el vot favorable de Ciutadans, que va condicionar el seu suport a la incorporació de dues esmenes al conveni d’encomana de gestió. D’una banda, que a la comissió de seguiment de gestió estratègica de la residència s’hi afegís la presència de dos regidors de l’oposició i un representant escollit pels treballadors i, d’altra banda, que de cara a valorar la renovació o no de l’encomana sigui necessari un informe preceptiu d’aquesta comissió que valori la idoneïtat o no de la continuïtat del servei, segons va explicar el regidor portaveu de Ciutadans Josep Maria González.

La resta de grups municipals van votar en contra de l’encomana de gestió. CUP Esparreguera es va mostrar contrària perquè, segons va indicar la seva portaveu Raquel Montoya, les auditories fetes demostren un alt nivell de satisfacció a través de la gestió directa per part de l’Ajuntament ja que aquesta, tot i ser la més cara de mantenir, és també la de més qualitat. Per Montoya “l’encomana a SUMAR és només és la solució de l’equip de govern per desfer-se dels 45 treballadors municipals de la residència”.

Per la seva part, el regidor del PDeCAT Jordi Mestres va argumentar el no del seu partit a l’encomana a SUMAR explicant que el govern municipal no ha negociat el nou model de gestió amb els treballadors de la residència, que ho ha fet a esquenes del comitè d’empresa i que no té el recolzament dels familiars dels usuaris de Can Comelles. Segons Mestres “el canvi de model s’ha plantejat sense haver definit un pla de viabilitat i un pla d’inversions a 10 anys per millorar la residència”.

ERC va votar en contra de l’encomana adduint que aquesta és el resultat de no haver treballat en contractes amb proveïdors i concursos per al subministrament de serveis en els darrers dos anys. La regidora portaveu d’ERC Montserrat Vilardosa va explicar les esmenes al conveni d’encomana proposades pel seu partit a l’equip de govern que no van prosperar. Lla més destacable, que la renovació o no de l’encomana a SUMAR, a més d’un informe preceptiu de la comissió de seguiment de gestió estratègica, requerís de la seva aprovació al Ple Municipal.

El regidor del Partit Popular, Carlos García, va justificar el vot contrari a l’encomana de gestió explicant que aquesta no assegura l’estabilitat laboral per als empleats de la residència i que no queda clar que l’encomana impliqui millores pel que fa al cost que hauran de pagar els residents. El portaveu popular, finalment, va manifestar que de cara a definir el nou model de gestió no s’ha consultat als usuaris i no hi ha hagut debat amb les persones grans d’Esparreguera.

Segons l’equip de govern, mitjançant l’encomana de de gestió es vol millorar la qualitat de vida de les persones grans i posar fi a diferents situacions que impacten negativament en l’atenció als residents de Can Comelles. Les principals problemàtiques són la impossibilitat de contractar nou personal i la manca d’agilitat a l’hora de fer substitucions de treballadors. Precisament un dels temes més controvertits en la negociació entre l’equip de govern, l’oposició i el comitè unitari al voltant de l’encomana de gestió ha tingut a veure a veure amb el personal municipal adscrit a la residència.

A través del conveni d’encomana de gestió a SUMAR l’equip de govern ha volgut blindar les condicions dels treballadors municipals de la residència mantenint-los les característiques contractuals i retributives així com les condicions generals del conveni dels treballadors de l’Ajuntament. Per la seva banda, el comitè unitari de treballadors de l’Ajuntament s’ha manifestat contrari a l’encomana i s’ha mobilitzat en tres ocasions coincidint amb la celebració dels tres darrers plens municipals.

Després de l’aprovació de l’encomana de gestió a la sessió plenària d’ahir, el president del comitè unitari de treballadors de l’Ajuntament, Jordi Térmens, va intervenir en un torn extraordinari de paraula i va demanar un procés de negociació “per a que el traspàs dels 46 treballadors municipals de la residència sigui el més favorable possible als seus interessos”. Térmens, finalment, va es va felicitar pel pols i el debat democràtic mantingut entre l’Ajuntament i la representació dels treballadors en relació al model de gestió de Can Comelles.

En aquest sentit, la Regidora de Gent Gran i Recursos Humans, María Vallejo, va reiterar que l’encomana de gestió és la solució per no abocar Can Comelles a l’externalització i va lamentar el fet de no haver arribat a cap acord amb el comitè unitari a través de les diferents meses de negociació celebrades. Al mateix temps, Vallejo va transmetre el compromís de l’equip de govern per garantir les condicions i els drets laborals a tots els professionals de la residència.

El Ple Municipal va aprovar l'ahir l'encomana de gestió a SUMAR per la Residència Municipal de Can Comelles