Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dissabte 19/10/2019
Traducció automàtica

Faroles Plaça Esglèsia

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Participació Ciutadana Dimarts, 25 de juliol de 2017

L'Ajuntament d'Esparreguera aprova el reglament de participació ciutadana

Esparreguera té, per primer cop, un reglament que ordena la participació ciutadana. Va ser aprovat pel ple municipal la setmana passada, sense cap vot en contra, després d’incorporar esmenes d’Esquerra Republicana i la CUP

Prèviament, l’empresa Mirada Local, contractada al març de 2016, havia fet una sèrie de sessions participatives adreçades a la ciutadania, les entitats i els càrrecs electes per tal de conèixer les necessitats de la població. És la base del futur Pla Director de Participació Ciutadana, que es preveu tenir enllestit durant la tardor vinent.

De manera paral·lela, s’ha elaborat un reglament que incorpora tota la legislació vigent en la matèria i que es basa, en bona part, en el model proposat per la Diputació de Barcelona. “El que garanteix aquest document és un marc de referència clar”, ha dit la regidora de Govern Obert, Maria Mas, en declaracions a Ràdio Esparreguera. “No és res més que una eina que recull totes les possibilitats que tenim ara mateix com a municipi. A partir d’aquí, aquest govern o els governs que vinguin podran desenvolupar tot allò que vulguin, en base a la voluntat política o al seu pla de mandat. És tracta de tenir clar què podem fer, com ho hem de fer i de quins mecanismes disposem”.

El reglament recull l’opció de fer consultes, ja sigui per via de referèndum o per via no referendària, com també la possible creació del Consell de la Vila i altres consells sectorials. En quant als ja existents, “s’ha afegit una disposició transitòria que estableix que hi haurà dos anys per adaptar-se al reglament. Caldrà estudiar-ho cas per cas”, ha dit Maria Mas. Pel que fa al Consell de la Vila, el reglament en contempla la creació per part del Ple Municipal, essent el màxim òrgan consultiu, de participació i deliberació de la ciutadania, que es pot descentralitzar en comissions.

Dos grups municipals, Esquerra Republicana i la CUP, han introduït esmenes al text. Montserrat Vilardosa, portaveu d’ERC, deia durant el ple de la setmana passada, en què es va aprovar el document, que “és un reglament de mínims imprescindibles per començar a caminar, tot i que no és el que més ens agradaria al nostre partit”. Per la seva banda, el regidor de la Cup Aleix Escursell lamentava que algunes de les esmenes presentades no hagin estat acceptades o només s’hagin incorporat parcialment. “Un reglament d’aquest tipus ha de pressionar perquè alcaldes i regidors retin comptes i estableixin ponts de comunicació entre ciutadania i polítics”, va dir Escursell durant el ple municipal. “Som crítics en el sentit que les entitats s’han d’incentivar, dotant-les d’eines per la participació. El reglament no ha avançat en aquesta direcció”.

De fet, la CUP va acabar abstenint-se en la votació, com també ho feien el Partit Popular i Ciutadans. Votaven a favor el PSC, ICV, Esquerra Republicana i el PDeCAT.

Vista d'Esparreguera