Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dissabte 25/01/2020
Traducció automàtica

Can Comelles 2

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Polítiques d'Igualtat Divendres, 29 de setembre de 2017

Creix el nombre de denúncies per violència masclista al Baix Llobregat

Durant el primer trimestre d’aquest any, han estat 625 les denúncies presentades, 208 més que al trimestre anterior i 132 més que al primer trimestre de l’any passat. A Esparreguera, 13 dones han estat ateses pel SIAD, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones

588 dones han estat víctimes de violència masclista durant el primer trimestre de 2017 al Baix Llobregat, segons un informe emès per l’Observatori Comarcal que revela un important increment del nombre de denúncies. Han estat en total 625, degut a que una mateixa persona pot presentar denúncia en més d’una ocasió, dades que evidencien la transcendència d’aquesta xacra a la nostra societat. Vicky Castellanos, consellera de Dones i Gent Gran del Consell Comarcal, ha atribuït aquest increment a una major sensibilització. En declaracions a Ràdio Esparreguera, la consellera ha afirmat que “les víctimes i la societat s’han conscienciat que corren perill. Vull creure que aquest és el motiu de l’increment de denúncies, que atribueixo sobretot a l’impacte que tenen les campanyes que estem fent".

L’informe del Consell Comarcal revela que 28 homes han estat condemnats i 21 absolts durant el primer trimestre de 2017 i que 11 de cada 100 dones víctimes de violència masclista dispensen la seva obligació de declarar en el procés judicial. Al partit judicial al qual pertany Esparreguera, el de Martorell, el nombre de persones que no denuncien és fins i tot superior: 13 de cada 100.

El 72,3% de les denúncies van ser rebudes per atestat policial amb denúncia de les pròpies víctimes, el 13,9% per atestat policial amb denúncia d'un familiar i el 13,6% mitjançant informe de lesions. Segons Vicky Castellanos, “el Pacte d’Estat contra la Violència Masclista que es va aprovar ahir conté més de dues-centes mesures que ens permetran recolzar de manera més efectiva les víctimes i els seus fills”.

Al partit judicial de Martorell el nombre de denúncies s’ha més que duplicat: al primer trimestre de 2017 n’hi ha hagut 110, mentre que al primer trimestre de 2016 en van ser 43. I a la nostra vila han estat 13 les dones ateses pel SIAD, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones. Maria Mas, regidora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament d’Esparreguera, ha advertit que “no només l’agressió física és considerada violència masclista. Moltes vegades comença per les agressions psicològiques, que deriven en una baixa autoestima i en una dependència emocional que fa difícil donar el pas endavant de posar una denúncia o deixar la parella”.

El major nombre de víctimes, sis al primer trimestre de 2017, es situa en la franja d’edats dels 40 als 50 anys i, dels casos atesos, 11 han estat derivats a atenció psicològica i 8 han estat atesos per l’assessora jurídica. La tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament d’Esparreguera, Victòria Debés, assegura que “està augmentant la visibilitat de les dones que pateixen violència masclista. I a això ha ajudat el protocol local que s’ha posat en marxa recentment i que té l’objectiu de coordinar els diferents serveis i professionals que intervenen”.

Marxa contra la Violència Masclista, organitzada pel Consell de les Dones del Baix Llobregat