Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dimarts 07/07/2020
Traducció automàtica

Detall Campanar

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Cultura i Festes, Turisme Dilluns, 9 d'octubre de 2017

Diferents iniciatives promocionen el patrimoni de la Colònia Sedó

La defensa del patrimoni de la Colònia Sedó dona un pas endavant amb la formalització de l’Associació d’Amics, un grup de pressió i de difusió que vol implicar tant l’ajuntament d’Esparreguera com el d’Olesa de Montserrat

L’impuls decidit per part de la historiadora Gràcia Dorel, autora d’una de les obres més extenses i documentades sobre la colònia, i la implicació de la pròpia família Sedó han estat definitius perquè aquesta associació vegi la llum. Ara s’estan donant els darrers detalls als estatuts i, mentrestant, el local de l’antiga Manufactures Sedó de Barcelona ja ha acollit la presentació de l’entitat, que vol implicar els ajuntaments d’Esparreguera i Olesa de Montserrat.

Segons Emmanuel Ortí, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Esparreguera, “es tracta de promoure activitats per donar a conèixer l’indret, l’entorn i la seva història. L’associació ens ha demanat que els ajuntaments en formem part i, per això, estem revisant els estatuts. A nivell polític tenim la voluntat de ser-hi”.

L’associació no només té una voluntat divulgativa i cultural sinó que també vol constituir-se en un grup de pressió davant les institucions locals, regionals, nacionals i europees, per tal que es dugui a terme l’esperada rehabilitació del recinte. Igualment, es vol fomentar la convivència entre els empresaris de la zona industrial, el museu i els habitants i també, a llarg termini, demanar el reconeixement com a patrimoni de la humanitat.

El museu amplia horaris
Mentre es donen aquests passos, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), propietari del Museu de la Colònia Sedó, ha fet un primer pas cap a la promoció del recinte en anunciar que, a partir del 21 d’octubre, obrirà cada tercer dissabte de mes. En principi, el calendari només fixa els dies d’obertura fins a final d’any, però Jaume Perarnau, director del museu, no ha descartat que la iniciativa tingui continuïtat durant tot el curs. “Recuperant les visites lliures volem apropar-nos a la xifra de visitants que el museu havia tingut any enrere, abans de la crisi”.

El recinte havia arribat a tenir 15.000 visites anuals, però la situació econòmica va retallar dràsticament els horaris, fins al punt que darrerament només obria sota concertació prèvia o en jornades de portes obertes amb motiu de diades especials. Al 2016, el museu de la colònia va rebre 2.000 visites, una xifra que té un ample marge de creixement.

El primer pas és l’obertura del museu un dissabte al mes, el tercer, en horari de 10 del matí a dues del migdia. El preu de l’entrada general és de 3,50 euros i els mateixos dies d’obertura, a les 12 hores, s’oferirà una visita guiada al Museu. L’activitat té un preu d’1 euro i es recomana fer-ne reserva prèvia a través del web del museu. “Volem mostrar no només l’espai del museu sinó també els carrers de la zona d’habitatges, l’aqüeducte, la xemeneia helicoïdal, els canals d’aigua, la casa de l’amo per fora... La idea és treballar per tal que l’espai industrial també s’involucri”, ha explicat Jaume Perarnau.

Aquest curs també s’ofereixen visites guiades adreçades als centres educatius de tot el país, amb visita concertada.

La Colònia Sedó d'Esparreguera és un dels recintes industrials i d'habitatges més importants de Catalunya

El Museu de la Colònia Sedó pertany a l'mNACTEC

Es pot caminar per l'antiga tuberia d'aigua, de dimensions espectaculars