Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dissabte 19/10/2019
Traducció automàtica

OAC

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Cultura i Festes, Memòria Històrica Dilluns, 19 de febrer de 2018

L’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó comença a caminar

L’acte fundacional va tenir lloc divendres passat a Can Pasqual i, com a resultat, la nova entitat compta ja amb una cinquantena de socis fundadors. Podrien ser més, arran de l’acte de presentació que es farà a Olesa de Montserrat divendres vinent, 23 de febrer

A l’acte fundacional assistia l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, nombrosos regidors, els membres de la junta de la nova associació, el director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), Jaume Perarnau, i el president de la Comunitat de Propietaris de la Colònia Sedó, Xavier Llopart, a més de grans coneixedors i experts en la conservació del patrimoni i membres del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

També hi assistia l’alcaldessa d’Olesa de Montserrat, Pilar Puimedon, fet que escenifica la voluntat de les dues viles de caminar plegades en la reivindicació d’aquest patrimoni. Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera, va recordar durant l’acte que "des de l’inici del mandat hem volgut reivindicar la Colònia Sedó i la nostra història. Hem de sumar per fer-ho possible”.

L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, va recordar fets històrics que han unit les dues viles a través dels treballadors de Can Sedó, explicant que el carrer Industria i el barri de La Flora procedeixen justament d’aquella època. “La Colònia és prou important com per traspassar els termes municipals. Hi ha moltes persones a Olesa que hi tenen arrels vitals”, va dir Pilar Puimedon.


Objectius ambiciosos
La junta de l’associació acabada de néixer està integrada per Josep Maria Cobos com a president, Gràcia Dorel com a vicepresidenta, Rosa Maria Codina com a secretària, Xavier Mas com a tresorer i Joana Llordella, Esther Hachuel, Mercè Casals i Josep Ràfols com a vocals. Posteriorment, segons es va anunciar durant l’acte fundacional, es podrien incorporar més persones.

Josep Maria Cobos va explicar divendres a Can Pasqual que “no és la primera vegada que s’intenta tirar endavant un projecte relacionat amb la Colònia Sedó. Nosaltres ara hem començat a caminar, però ja fa temps que la societat demanava un pas com aquest”. Cobos va reconèixer que és un projecte “agosarat i ambiciós”.

Els objectius de l’associació són lluitar per la conservació, rehabilitació i promoció del patrimoni industrial i natural; presentar projectes per incrementar l’atractiu de la zona en matèria de promoció econòmica i turisme, tenint en compte l’entorn natural privilegiat; promoure activitats; conservar la memòria històrica i estudiar el rol de les dones a les colònies industrials, una vessant més de recerca i documentació; i afavorir la convivència dels diversos usos (industrial, residencial i museístic) de l’espai. Les primeres actuacions seran lluitar perquè es reconegui i es protegeixi legalment el patrimoni com a Bé Cultural d’Interès Nacional, i començar a recopilar la memòria històrica.

L’acte fundacional va comptar amb la intervenció especial de la historiadora Gràcia Dorel, gran coneixedora i estudiosa de la Colònia, qui va explicar alguns dels detalls més importants de l’indret i de la seva història.

Acte fundacional, divendres 16 de febrer a Can Pasqual