Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dimecres 20/01/2021
Traducció automàtica

Vista des de Can Pasqual

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Memòria Històrica Dijous, 5 d'abril de 2018

El projecte Stolpersteine agafa embranzida a Esparreguera

La vila ja està a la llista d’espera de municipis per obtenir aquestes llambordes que reten homenatge a les víctimes de l’holocaust nazi

A Esparreguera s’han localitzat cinc víctimes, mitjançant una tasca duta a terme des de l’Arxiu Municipal i membres del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Recordem que l’ajuntament va aprovar fa temps, a proposta de la CUP, una moció per adherir-se a aquesta iniciativa.

En els camps de concentració nazis varen morir un total de 3.839 catalans, 1.582 d’ells de la comarca del Baix Llobregat, sent Esparreguera una de les viles on hi va haver més víctimes. Mariona Masferrer, regidora de la Memòria Històrica de l’ajuntament d’Esparreguera, destaca que “en el nostre treball de recerca ens hem limitat a les persones que van morir en camps de concentració i hem pogut identificar fins a cinc esparreguerins, Salvador Bartolomé Gajón, Manuel Bosch Guixà, Lluís Iglesias Hinojosa, Manuel Julià Amer i Peré Monné González, tots ells morts al complex del camp de concentració de Mauthausen”. Les cinc víctimes eren homes residents a Esparreguera, encara que dos d’ells havien nascut a altres poblacions. Tota la documentació s’ha trobat a l’Arxiu municipal.

Per tant, l’ajuntament d’Esparreguera ja està inscrit per afegir-se a aquest projecte, que impulsa a Catalunya el Memorial Democràtic. En principi, aquest projecte de l’artista alemany Gunter Demnig estava pensat per ubicar les llambordes davant les portes on varen residir les víctimes, però algunes poblacions catalanes han optat per altres solucions, com per instal·lar-les totes juntes a un mateix espai públic.

El grup municipal de la CUP, per la seva banda, es congratula que el projecte Stolpersteine tiri endavant a Esparreguera, però lamenten que només s’hagi tingut en compte les cinc persones que varen morir als camps d’extermini. El regidor de la CUP, Aleix Escursell, demana que es continuï amb una recerca de més gran abast i més complexa per localitzar també les víctimes esparreguerines que varen passar pels camps de concentració, però varen sobreviure. El propi Escursell ha dut a terme una tasca de recerca i assegura “que tenim indicis d’una altra persona, en aquest cas un esparreguerí que va sobreviure a un camp de concentració, malgrat que actualment ja és mort”.

Encara hi ha un altre aspecte en el qual la CUP vol manifestar la seva posició: afirmen que les llambordes s’han de situar davant del darrer domicili de les víctimes, com preveu la idea original de l’artista alemany Gunter Demnig, i refusen la possibilitat d’agrupar-les totes juntes en un únic indret.

Projecte Stolpersteine

Projecte Stolpersteine