Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dilluns 03/08/2020
Traducció automàtica

cap1

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Medi Ambient Dijous, 2 d'agost de 2018

Comencen els tràmits per executar les obres del nou col·lector de salmorres

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha engegat els tràmits per aquestes obres que es preveuen que comencin l’any 2020 i finalitzin el 2022

Emmanuel Ortí, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Esparreguera, ha explicat que “en les properes setmanes es notificaran les expropiacions de terrenys per portar a terme les obres d’aquesta canalització tan reivindicada pel territori".

El col·lector de salmorres és una conducció que transcorre des de fa 30 anys entre el Bages i el Prat de Llobregat i que transporta l’aigua de les surgències salines i les procedents de l’activitat minera de la Catalunya central. Aquesta aigua, que conté elevades concentracions de sal, arriba fins la depuradora del Prat per a ser traslladada mar endins. En el 2009 es va posar en servei el desdoblament del col·lector en el tram comprès entre Abrera i El Prat de Llobregat.

Després d’anys de reclams d’una nova canalització, fa un any la Generalitat de Catalunya va aprovar el projecte constructiu del nou col·lector, que tindrà una longitud de 112 quilòmetres i transcorrerà per un total de 22 municipis de les comarques del Bages i el Baix Llobregat, entre els quals Esparreguera. Ara, l’ACA, ha iniciat els tràmits per començar les obres en el tram comú ubicat entre els municipis d’Abrera i Castellgalí, i també la part final que afecta al Prat de Llobregat.

El regidor de Medi Ambient ha assegurat que les obres podrien executar-se en dos anys i que, per tant, el nou col·lector de salmorres podria estar llest l’any 2022, després de molts episodis de trencaments i d’abocaments al riu Llobregat per la manca de manteniment i de prevenció que ha comportat greus afectacions a la flora i a la fauna de la zona i del seu entorn.

Emmanuel Ortí ha lamentat que durant els darrers anys la relació amb l’ACA per aquesta problemàtica hagi estat molt esporàdica, encara que ha agraït que ara hagi informat als Ajuntaments implicats d’aquest inici dels tràmits d’expropiació per fer possible les obres del nou col·lector, i ha assegurat que van fer la petició que el projecte del nou col·lector es fes per trams, però que l’ACA ho va desestimar. Les obres seran sufragades en un 90% per l’empresa ICL Iberia-Iberpotash i en un 10% per l’Agència Catalana de l’Aigua.

D’altra banda, la Societat de Pescadors d’Esparreguera s’ha mostrat escèptica davant dels terminis d’execució de les obres del nou col·lector de salmorres. Josep Herrerías, president de l’entitat, ha recordat “que es tracta d’un projecte llargament reclamat pels municipis afectats i que els pescadors fa anys que ens queixem dels constants trencaments de l’actual canalització que han comportat abocaments de salmorres al riu, amb conseqüències molt greus”.

El president de la Societat de Pescadors d’Esparreguera ha relacionat aquesta situació amb la manca de peix en alguns dels darrers Concursos de Pesca que s’organitzen a la llera del riu Llobregat al seu pas per la vila.

El riu Llobregat al seu pas pel terme municipal d'Esparreguera