Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Divendres 24/01/2020
Traducció automàtica

Montserrat

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Ràdio Esparreguera, Urbanisme Dimecres, 7 de novembre de 2018

Els partits polítics del consistori es reuneixen amb l’equip redactor del POUM

El creixement urbanístic d’Esparreguera i la resolució del problemes de mobilitat mitjançant una nova via a la façana del Llobregat són les qüestions que més preocupen als grups municipals, de cara al futur debat del ple que ha de votar l’aprovació inicial del POUM

Tots els grups municipals s’han reunit amb l’equip redactor del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, encapçalat per l’arquitecte Ferran Navarro. En alguns casos, els regidors han participat en aquestes trobades de treball acompanyats de membres dels seus respectius partits, amb l’objectiu de plantejar i resoldre dubtes i inquietuds. Ràdio Esparreguera ha fet una ronda de trucades i entrevistes als portaveus municipals per conèixer quin és el seu posicionament, a hores d’ara, sobre un text clau per al futur d'Esparreguera, ja que determina el model urbanístic i de creixement de la vila.

Aquests trobades de caire tècnic s’han dut a terme abans que comenci la negociació política en el sentit més estricte. El govern municipal ha expressat en moltes ocasiones la voluntat que el POUM arribi a l’aprovació inicial amb el màxim consens possible. Hi ha insistit la portaveu del PSC a l’ajuntament d’Esparreguera, Maria Mas, qui considera que el fet que el debat es produeixi a poc temps de les eleccions municipals no té perquè ser negatiu: “És una decisió de futur per Esparreguera que, si entra en campanya electoral, benvinguda sigui. El POUM no és una qüestió de l’equip de govern sinó que és responsabilitat de tot el consistori dotar a la vila d’un planejament que fa tants anys que espera”.

L’altre soci de govern, ICV, també s’ha reunit per la seva banda amb l’equip redactor, assistint-hi el primer tinent d’alcalde, Emmanuel Ortí, el regidor Antonio Ferre i una persona de l’executiva, Iñaki Andrés, que va ser regidor d’Urbanisme dos mandats enrere, quan es va decidir recórrer al Tribunal Suprem la nul·litat del POUM de 2004. Emmanuel Ortí ha dit en declaracions a l’emissora municipal que “és un pla semblant al que va ser anul·lat, tot i que bastant més restrictiu en quant a creixement urbanístic. El que volem és tenir un planejament realista, en un context de poc increment demogràfic”.

El primer tinent d’alcalde assegura que el creixement urbanístic que contempla el POUM té en compte una realitat evident: la gran quantitat de cases buides que podrien absorbir perfectament un possible augment poblacional. Ara bé, en zones com El castell 2 o La Plana 2 cal contemplar noves àrees edificables per compensar els propietaris que, en el seu moment, varen cedir terrenys per construir equipaments escolars.


La posició dels grups de l’oposició

La CUP planteja dubtes sobretot pel que respecta a la ronda del Llobregat, que ja estava prevista en el Planejament de 2004, declarat nul de ple dret al 2009 pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La ronda, però, veu minimitzat el seu impacte ambiental respecte d’aquell text, ja que deixa de ser una via ràpida i adopta la forma d’un passeig. Per la portaveu de la CUP, Raquel Montoya, segueixen havent-hi dubtes: “Hem demanat a l’equip redactor que ens proporcioni un alçat amb proporcions exactes i fins i tot anar-ho a veure sobre el terreny. Nosaltres apostem per un model de mobilitat diferent, deixar els cotxes a les entrades i sortides de les ciutats i desplaçar-se dins del nucli a peu o en bicicleta”.

Per la CUP, la ronda malmetria la façana del Llobregat i suposaria un increment de la circulació rodada. Raquel Montoya, que va assistir a la reunió amb el regidor Aleix Escursell, també ha manifestat preocupació sobre el creixement urbanístic previst a les zones d’El Castell 2 i La Plana 2, que el partit considera excessiu.

També s’ha reunit ja amb l’equip redactor del POUM Joan Paül Udina, en aquest cas en solitari i com a portaveu del grup municipal del PDeCAT. Udina ha situat la nova via a la façana del Llobregat com una de les qüestions que li plantegen més dubtes, encara que també assenyala la protecció de jardins privats. “Es crea una nova figura urbanística, que vol protegir una sèrie de jardins de finques privades d’una manera que a mi m’ha semblat poc endreçada. Igualment vaig preguntar sobre el criteri que s’ha seguit per establir determinades diferències d’alçades dels edificis de nova construcció entre zones de la població”. Udina ha dit que aprovar inicialment el POUM a la vora de les eleccions municipals no suposa cap problema i ha titllat d’irresponsables els partits que puguin oposar-se a una coincidència de dates amb la campanya electoral.

El portaveu de Ciutadans a l’ajuntament d’Esparreguera, Josep Maria González, ha refusat fer declaracions després de la seva reunió amb l’equip redactor, però durant la darrera intervenció al programa Línia Directa de Ràdio Esparreguera va explicar que no li semblaria bé que el debat del POUM es produís a la vora de les eleccions municipals. “Estem enfilant la recta final del mandat. El que ha passat és que el govern es va adormir en aquest tema i ara volen fer l’aprovació inicial per arribar a la campanya i poder-ho dir”.

Per part d’Esquerra Republicana de Catalunya, que aquesta setmana debat internament el seu posicionament, la portaveu del grup municipal, Montserrat Vilardosa, ha dit durant el programa Línia Directa de l’emissora municipal que “els plànols i els projectes són tots molt fàcils de votar, però demanem compromisos per part del govern per caminar cap a una sèrie de qüestions com el desenvolupament dels barris, la nova zona esportiva o la reforma de l’antiga carretera nacional”. Montserrat Vilardosa s’ha reunit amb l’arquitecte que dirigeix la redacció del pla juntament amb un membre del Jovent Republicà. Ha plantejat la idea de contemplar una futura estació que centralitzi el trànsit d’autobusos a tota la població.

Per la seva banda, el portaveu del Partit Popular a l’ajuntament d’Esparreguera, Carlos Garcia, ha considerat que és important per al futur de la població que el POUM s’aprovi inicialment i, per aquest motiu, ha anunciat durant la seva participació al programa Línia Directa que hi donarà suport. “Això no treu que després presentem al·legacions”, ha dit Carlos Garcia, per qui “la primera visualització que ha fet el partit sobre el text, ajudat per assessors externs de la formació política, no hem trobat cap tipus d’impediment per l’aprovació inicial”.

Vista aèria d'Esparreguera