Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Divendres 22/11/2019
Traducció automàtica

cap1

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Hisenda, Política Dijous, 22 de novembre de 2018

El Ple municipal aprova el pressupost de l’Ajuntament per a l’any 2019

Aquest té un import de 22.592.000 euros i va ser aprovat ahir gràcies al vot a favor dels dos grups de l'Equip de Govern (PSC i ICV) i del regidor del Partit Popular, i l’abstenció de Ciutadans i del regidor del PDeCAT, Joan Paül Udina

El pressupost que va aprovar ahir l’Ajuntament d’Esparreguera conté una previsió d’ingressos i despeses de 22.592.000 euros i, segons el regidor d’Hisenda, Rogeli de la Cruz, es sosté sobre quatre eixos: la voluntat de garantir el normal funcionament de l’administració, d’ajustar el pressupost a les necessitats de l’Ajuntament, d’incloure la dotació que permeti fer front a l’increment de 468.215 euros dels salaris del personal, que ve marcat per una llei estatal, i d’adequar les consignacions pressupostàries a les noves exigències de la llei de contractes en matèria de licitacions.

El capítol d’inversions es veurà reduït a 100.000 euros, la quarta part del 2018, i l’amortització de crèdits serà de 537.795, cosa que deixarà el deute de l’ajuntament a finals de 2019 en 788.356.

La posició dels partits

Per part de la CUP, el principal partit de l’oposició, la portaveu, Raquel Montoya, va posar l’accent en la despesa elèctrica de l’Ajuntament, dient que “està sobredimensionada i s’hagués pogut minorar per incrementar altres partides. Fa temps que vàrem proposar anar cap a cooperatives basades en energies renovables”. Montoya també va manifestar que hi ha hagut poca voluntat de negociació amb la CUP i va demanar, un cop més, que a les partides de serveis socials no quedi ni un sol euro per executar a finals d’any.

En el cas del PDeCAT, els dos regidors varen votar per separat i en sentits diferents. El portaveu del grup municipal, Joan Paül Udina, es va abstenir i va assenyalar que “aquest pressupost demostra en números freds que l’Ajuntament no té prou ingressos per afrontar les seves obligacions. Fa molts anys que no s’apugen impostos i taxes; arribarà un moment que patirem”.

Per la seva banda, l’altre regidor del grup, Jordi Mestres, votava en contra parlant en nom del seu partit, el PDeCAT, i dient que “es tracta d’un pressupost transitori, de poca volada, una simple actualització comptable si no fos per l’increment del capítol de personal”.

El portaveu de Ciutadans, Josep Maria González, va dir que “ha faltat empenta en les ordenances fiscals; nosaltres hem demanat bonificacions a empreses que contractin aturats de llarga durada. I s’ha fet un pas enrere en participació ciutadana perquè no s’han inclòs pressupostos participatius”. També va dir que la gran diferència en positiu entre aquest pressupost i el de principis de mandat és el canvi de gestió a la residència de Can Comelles.

Per part d’Esquerra Republicana, grup que va votar en contra, la portaveu Montserrat Vilardosa afirmava que “l’Ajuntament s’ha estat adormint. Mai no han acomplert els seus compromisos, a cop de modificacions de crèdit gestionen el pressupost com els sembla, lluny del que s’ha aprovat en aquesta sala”.

I Carlos García, portaveu del Partit Popular, que votava a favor del pressupost, com ja havia fet l’any passat, expressava que “el conjunt del pressupost es bo, és acceptable, tenint en compte que els ingressos no creixen”. García va assegurar que hi ha sintonia amb el govern municipal en aquest sentit, arran dels acords a què ja es va arribar l’any passat.

Per part del govern municipal, Emmanuel Ortí, portaveu d’Iniciativa per Catalunya Verds, va explicar que s’havia aconseguit apujar algunes partides mitjançant la reducció dràstica de les inversions i la retallada de les previsions en matèria de consum elèctric. “Són pressupostos semblants als de l’any passat, que posen l’accent en les polítiques de serveis a les persones”.

Maria Mas, portaveu del PSC, tancava la ronda d’intervencions dient que “governar vol dir gestionar els assumptes públics més enllà de les eleccions. És un pressupost institucional i no partidista. Són comptes que defugen de l’electoralisme”.

Els pressupostos de l’any 2019 varen quedar aprovats amb el vot a favor de PSC, ICV i PP. Ciutadans i el regidor Joan Paül Udina es varen abstenir, mentre que la CUP, ERC i el regidor Jordi Mestres varen votar en contra.  

Rebuig al PEPP

L’única moció que es va debatre ahir va ser la presentada pel PSC, ICV i la CUP a instàncies de la Marea de Pensionistes en què s’instava el govern municipal que es dirigeixi al govern espanyol i als grups parlamentaris europeus a la Comissió Europea perquè rebutgin la creació d'un producte paneuropeu de pensions individuals, conegut com a PEPP, proposat per la Comissió.

Una representant de la Marea Pensionista del Baix Llobregat, assegurava, entre d’altres aspectes, que “aquest producte d’estalvi per a la jubilació pretén crear un mercat de capitals europeu per obtenir més capital i canalitzar-lo cap a inversions europees a llarg termini, i que, per tant, no és un instrument de protecció social, sinó un mecanisme d'acumulació de capitals”.

La moció es va aprovar amb els vots a favor dels tres grups municipals que van presentar el text, així com d’ERC i del regidor del PDeCAT, Joan-Paül Udina. Els dos regidors de Ciutadans es van abstenir, el mateix que l’altre regidor del Partit Demòcrata, Jordi Mestres. L’únic vot en contra de la moció va ser el del regidor del Partit Popular, Carlos García.

Canvi a l’ordenança de subvencions

L’ordenança de subvencions es simplifica gràcies a una sèrie de canvis que reduiran el nombre de documents que s’han d’aportar. Aprofitant l’entrada en vigor de noves normatives, la intervenció i el govern municipal han establert nous mecanismes per tal que les entitats demanin les subvencions municipals.

La proposta va ser aprovada amb els vots a favor de PSC, ICV, PDeCAT, ERC i PP, i l’abstenció de Ciutadans i CUP. L’ordenança també modifica el topall de les subvencions, que ara serà de 60.000 euros, i simplifica la tramitació sobretot perquè no caldrà aportar totes les factures de manera presencial.

D’altra banda, el ple va aprovar per unanimitat la pròrroga 2019 del conveni de col·laboració per la prestació del servei de la Residència de Can Comelles, i també la pròrroga d’adhesió a l’acord sobre contractació de persones aturades inscrites al SOC en el marc del programa Treball i Formació, amb el suport de tots els grups municipals.

El ple municipal va aprovar un pressupost per al 2019 de 22,5 milions d'euros