Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dilluns 28/09/2020
Traducció automàtica

Vista des de Can Pasqual

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Cultura i Festes, Memòria Històrica, Ràdio Esparreguera Dijous, 29 de novembre de 2018

L’Ajuntament cerca suports externs per rehabilitar la Colònia Sedó

El govern municipal es reuneix a Madrid amb representants del Ministerio de Cultura y Deporte, amb l’objectiu d’implicar l’estat en la protecció del patrimoni industrial

El Ministerio de Cultura estudiarà vies de finançament i ajut per a la rehabilitació de la Colònia Sedó. Així ho varen expressar ahir el director general de Bellas Artes, Román Fernández-Baca, i els sotsdirector del Instituto del Patrimonio Cultural Español, José Javier Rivera, en una visita que l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, els va retre a Madrid. Un dels objectius és elaborar un projecte conjunt que pugui obtenir el suport econòmic de la Unió Europea.

Segons ha explicat Eduard Rivas en declaracions a Ràdio Esparreguera, el Plan Nacional de Patrimonio Industrial ja contempla la Colònia Sedó com un conjunt de protecció prioritària. Ara bé, determinades línies de subvenció del ministeri només són possibles si l’administració estatal és la titular d’un recinte que, ara per ara, és propietat de l’Institut Català del Sol. “Una de les qüestions que s’han de resoldre és la titularitat dels bens, que ja estan classificats pel Ministeri. S’ha d’estudiar les possibilitats de fer canvis”, ha dit l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, qui afegeix que “l’Incasol ha manifestat que volen actuar sempre d’acord amb l’Ajuntament. Nosaltres demanem una rehabilitació total de la zona i, evidentment, això vol dir molts milions d’euros, que ni la Generalitat ni nosaltres tenim”.

Treball en tres direccions
El Ministeri de Cultura ja va fer, en el passat, algunes tasques de rehabilitació de la teulada de l’església de la Colònia Sedó i ara es mostra predisposat a actuar de nou. Demana, però, que el món local manifesti un interès clar i concret, fet que quedaria reforçat si la colònia fos declarada Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Actualment s’hi està treballant i la intenció és debatre i votar l’expedient en el Ple Municipal durant els propers mesos.

De la reunió a Madrid en surten tres línies d’actuació: per un cantó, les subvencions que pugui aportar el Ministeri; en segon lloc, el treball a nivell local en matèria de protecció de la colònia; i, finalment, les possibles subvencions comunitàries, aspecte en el qual el Ministeri de Cultura s’ha mostrat disposat a ajudar.

Caldrà a més un acord entres les tres administracions que intervenen: la Generalitat, que és propietària, l’Ajuntament i el Ministeri. Lluny s’és del moment en què, a finals de la dècada passada, l’Incasol hi projectava una promoció d’habitatges. Al 2008, es va arribar a enderrocar un dels blocs de pisos, iniciant una actuació que havia de portar a la colònia inversions de 12 milions d’euros. Posteriorment, el projecte va quedar aturat i ara el plantejament és completament diferent. “Era una època de vaques grasses, però el context ha canviat. Demanem que, si s’ha de fer algun tipus d’inversió, sigui per rehabilitar el que hi ha. No donarem el vist-i-plau a cap nou enderrocament”, ha advertit l’alcalde d’Esparreguera.

L’Ajuntament demanarà d’immediat una reunió amb la consellera de Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi, seguint els consells del propi ministeri, per tractar sobre aquesta qüestió.

El futur de la Colònia Sedó requerirà l'acord entre administracions