Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dimarts 04/08/2020
Traducció automàtica

Can Comelles

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Convivència, Cultura i Festes Divendres, 28 de desembre de 2018

Esparreguera s’adhereix a la campanya #BaltasarDeVeritat

A la vila fa més de 15 anys que, per celebrar una cavalcada més inclusiva, el rei Baltasar és de veritat i, per això, l’Ajuntament ha volgut mostrar el seu suport a la campanya de l'entitat Casa Nostra Casa Vostra sumant-s’hi

Esparreguera s’ha adherit a la campanya que promou l’entitat Casa Nostra Casa Vostra per demanar a tots els ajuntaments i les comissions de Reis de Catalunya que, de cara a la cavalcada del 5 de gener, deixin de pintar de negre les persones de la carrossa del rei Baltasar. De fet, a Esparreguera ja fa més de 15 anys que, per celebrar una cavalcada més inclusiva, el rei Baltasar és de veritat i, per això, l’Ajuntament ha volgut mostrar el seu suport a la campanya unint-s’hi.

El tècnic de la regidoria d’Entitats, Cultura i Festes de l’Ajuntament d’Esparreguera, David Aguado, explica que “Esparreguera té molts veïns procedents d’altres països i, per tant, no té sentit que sigui una persona blanca amb la cara pintada”, una pràctica que internacionalment es coneix amb el nom de blackface i que, segons l’entitat, “té un origen colonialista i racista”. “A més, així afavorim que els veïns nouvinguts participin de la festa i s’apropin a la cultura del poble”, assegura David Aguado. En aquest sentit, la regidoria de Cultura fa un treball conjunt amb la de Convivència per trobar persones que hi vulguin participar i, a més, s’adeqüin als requisits del paper: “ha de ser una persona afable, riallera i que tingui el carisma necessari per representar aquest personatge”.

A part del rei Baltasar, sempre s’intenta que els dos patges que l’acompanyen també siguin persones negres. Des de la regidoria de Convivència expliquen que a Esparreguera la comunitat que més hi participa és la senegalesa, “tot i no ser molt nombrosa a la vila ni de religió catòlica”. En aquest sentit, apunten que “és important tenir en compte que és una tradició que la majoria de nouvinguts no ha viscut mai i és necessari fer un treball previ on se’ls hi expliqui el significat d’aquesta festa”.

L’entitat promotora de la campanya #BaltasarDeVeritat destaca que el fet que persones negres participin en la cavalcada fa sentir als infants negres més representats i fomenta una societat més inclusiva, on totes les persones hi són benvingudes independentment del seu origen. En aquest sentit, des de la regidoria de Convivència subratllen que “hem de pensar més enllà i fer-los també partícips d’altres festes que se celebren a la vila, perquè hi hagi un reconeixement real a la diversitat de persones i orígens que viuen al poble”.

La carrossa del rei Baltasar de l'última cavalcada d'Esparreguera