Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Diumenge 01/08/2021
Traducció automàtica

Can Comelles

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Cultura i Festes Dijous, 31 de gener de 2019

Esparreguera presenta la nova Festa Major d’Hivern i el Festival Cultural FiraPassió

El nou model festiu donarà protagonisme a les activitats de cultura popular i els atractius històrics de la vila, i impulsarà la primera edició de FiraPassió, un festival cultural que vol destacar la tradició teatral d’Esparreguera i potenciar alhora el comerç local

Esparreguera ha presentat avui el nou model de Festa Major d’Hivern i la primera edició de FiraPassió. Es tracta d’un nou format festiu que arrencarà del 8 al 12 de febrer amb les festes dedicades a Santa Eulàlia, amb una programació ampliada que dona més protagonisme a les entitats de cultura popular i tradicional i als atractius històrics i turístics de la vila; i seguirà el cap de setmana següent, el 16 i 17 de febrer, amb FiraPassió, un festival cultural i fira comercial que vol acostar el fet teatral i social de la Passió a esparreguerins i visitants i potenciar alhora el comerç local.

La presentació d’aquest nou model de festes d’hivern s’ha fet en roda de premsa aquest matí a Can Pasqual, on l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha subratllat que “calia un canvi que l’Ajuntament no podia fer sol” referint-se a les entitats que han fet possible la nova proposta festiva: la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d’Esparreguera (la Fede), la Passió d’Esparreguera i Esparreguera Comerç. Rivas ha destacat que “Esparreguera té la sort de tenir unes entitats molt potents, que han aconseguit fer una festa del poble i pel poble, que ens pot donar ressò dins i fora de la vila”.

El president de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d’Esparreguera (la Fede), Joan Tejedor, ha explicat que la fira comercial, que fins ara es feia en el marc de la Festa Major d’Hivern, “dificultava la realització de més actes al carrer i, per això, vam apostar per la separar-ho i així tenir dos caps de setmana culturalment molt potents a Esparreguera”. Tejedor ha explicat que “la nova Festa Major d’Hivern presenta el foc com a element simbòlic i fil conductor de la festivitat al voltant de la patrona d’Esparreguera, Santa Eulàlia, i que les activitats programades al respecte pretenen donar cohesió a tota la celebració”.

La Festa Major d’Hivern que tindrà la plaça de Santa Eulàlia com a centre neuràlgic de les celebracions. Allà s’hi instal·larà una carpa-envelat que donarà cabuda a diferents concerts, balls i activitats de la festa, i que serà el punt de partida i arribada de nombrosos actes del programa. Entre les principals novetats destaquen les Passades de Santa Eulàlia, que engloben les vigílies castelleres, balls de lluïment dels gegants d’Esparreguera, la passada bastonera de Santa Eulàlia i el primer Ensierru d’Hivern de la Colla de Diables. Per acabar s’hi afegiran, també com a novetat, els Tirabols de Festa Major, que faran ballar els gegants, el gall i les gallines a ritme de diferents peces musicals esparreguerines. “Aquesta és la primera pedra per canviar el model festiu i créixer culturalment com a poble”, ha afirmat Joan Tejedor.

El regidor de Cultura, Emmanuel Ortí, ha destacat també que “aquest nou format permet incidir més en els trets culturals, històrics i tradicionals que ens caracteritzen com a poble” i ha assegurat que “aquest és l’any ideal per apostar per aquest canvi, perquè el 2019 celebrem el 10è aniversari de La Fede i els 50 anys del Teatre de La Passió”. Ortí ha expressat el seu agraïment a aquestes entitats i s’ha mostrat convençut que “FiraPassió serà un molt bon reclam i tindrà incidència en la temporada de representacions de La Passió”, que començaran el 10 de març.

La primera edició de FiraPassió s’ha concebut com un gran festival cultural per donar ressò a totes les representacions de la Passió. La fira comptarà amb la presència de la Federació Catalana de Passions, que agrupa set poblacions catalanes, i també d’Europassion, una associació que engloba 83 passions de 16 països europeus diferents. Manel Roca, representant de La Passió d’Esparreguera, ha apuntat que “el fet que la fira es faci un mes abans de l’inici de les representacions ens dóna molta projecció per tirar endavant un espectacle que més que un fet religiós, és un fet teatral i, sobretot, un fet social ara que es traslladarà de l’escenari als carrers”.

La fira comptarà amb les cercaviles de l’Entrada de Jerusalem i la Festa de Llum protagonitzades per la Passió d’Esparreguera, la representació del “Davallament” de la Passió d’Ulldecona, la desfilada dels Armats de Manresa i diferents petites representacions teatrals inspirades amb els personatges del drama sacre. També hi haurà un mercat artesà a la plaça de Santa Eulàlia, una taberna romana a la plaça de la Pagesia, i punts d’informació de diferents passions de Catalunya i d’Europa a la plaça de l’Ajuntament. L’acte de cloenda de la fira seran els Tornaveus, un espectacle de cant polifònic dins l’església de Santa Eulàlia.

A més, els carrers de l’illa de vianants i el carrer de Baix acolliran la fira comercial. El president d’Esparreguera Comerç, Vicente Calabuig, ha assegurat que “és una gran oportunitat pel comerç local perquè és un esdeveniment que atraurà molt públic i podrem obrir els dos dies de la fira, ja sigui en el propi establiment o amb parades al carrer” i també ha apuntat que “els comerciants s’implicaran i aniran vestits de Passió”. Calabuig ha recordat que "l'experiència de "La Passió al carrer" impulsada ara fa un any per Esparreguera Comerç i La Passió d'Esparreguera és un bon precedent i fa pensar que FiraPassió serà un èxit".

Durant la Festa Major d’Hivern i FiraPassió també es podran visitar els principals atractius turístics d'Esparreguera. En aquest sentit, l’alcalde Eduard Rivas ha explicat que “l’Ajuntament vol donar també protagonisme als actius històrics, turístics i culturals de la vila, potenciant les visites al campanar, les jornades de portes obertes al Museu de la Colònia Sedó i la terrissa d’Esparreguera”.


Enllaços relacionats:

Programa d'actes de la Festa Major d'Hivern

Programa d'actes de FiraPassió

La presentació ha anat a càrrec de l'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas; el regidor de Cultura i Festes, Emmanuel Ortí; el president de la Federació d'entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d'Esparreguera, Joan Tejedor; el representant de La Passió, Manel Roca; i el president d'Esparreguera Comerç, Vicente Calabuig

Roda de premsa de presentació de la Festa Major d'Hivern i FiraPassió

Roda de premsa de presentació de la Festa Major d'Hivern i FiraPassió

Roda de premsa de presentació de la Festa Major d'Hivern i FiraPassió