Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dissabte 19/09/2020
Traducció automàtica

Grup musical

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Turisme Dimecres, 20 de febrer de 2019

Esparreguera inaugura dissabte el Museu de la Terrissa

Aquest equipament cultural i turístic, ubicat al carrer de La Passió, exposa el darrer forn de llenya que es conserva a la vila i més d’un centenar de peces i utensilis que han estat donats per diferents famílies de terrissaires d'Esparreguera

Esparreguera inaugura aquest dissabte el Museu de la Terrissa, un equipament cultural i turístic que vol retre homenatge al passat terrisser de la vila. El museu, ubicat al carrer de La Passió, té com a element central el darrer forn de llenya que es conserva al municipi i exposa més d’un centenar de peces i utensilis que han estat donats per diferents famílies de terrissaires esparreguerins. La inauguració tindrà lloc a les 12 del migdia i comptarà amb la presència del Cap de l’Àrea d’Artesania de la Generalitat de Catalunya, Xavier Villas.

La regidora de Turisme, Mariona Masferrer, subratlla que “aquest museu vol ser un homenatge als terrissaires, patrons, oficials i aprenents, dones i homes que, amb destresa, sacrifici i el seu art, van fer possible que Esparreguera fos coneguda arreu del territori per la terrissa”. Mariona Masferrer apunta també que es tracta “d’un projecte transmandat: va començar quan era alcalde Xavier Sitjà, que va comprar el forn de llenya a la família Sedó; Paca Fosalba va aconseguir que Esparreguera fos declarada per la Generalitat Zona d’Oficis Singulars; Joan-Paül Udina va protegir el forn de llenya construint-hi una teulada metàl·lica i el nostre equip de govern ha posat la cirereta del pastís donant-li forma a aquest museu”.

El museu ocupa una superfície de 102m2 i s’hi han emprat solucions constructives ceràmiques, com el respecte als tancaments originals del magatzem del forn, la modificació de la coberta de xapa a teula ceràmica, el paviment interior i exterior realitzat amb peces ceràmiques de cocció manual i el pati exterior d’exposició amb grava de ceràmica esmicolada. Les obres, dirigides per l'arquitecte Cristòbal Penalva, han tingut una durada de quatre mesos i han suposat una inversió de 81.000 euros.

La regidora de Turisme destaca la implicació de la família Trujillo, de Ceràmiques Sedó, en la creació del Museu de la Terrissa: “són l’ànima de tot aquets projecte, perquè van tenir l’encert d’anar conservant les diferents peces que avui conformen el museu”. En aquest sentit, la terrissaire de Ceràmiques Sedó, Glòria Trujillo, explica que “s’hi exhibeixen peces que van ser donades el 1982 per diferents terrissaires a l’Ajuntament d’Esparreguera, un fons donat per l’historiador Rafel Subirana a l’Arxiu Municipal i altres donacions que han fet famílies de la vila, com la família Lozano, la de Jaume Bosch, Joaquim Creus, Josep Jorba i la família Borràs”.

Aquest equipament cultural, que ha estat museïtzat pel dissenyador Joan Pérez, s’ha organitzat com si fos un taller de terrissa. Hi ha un obrador, un torn i una galletera - màquina per pastar fang-, el forn de llenya, una exposició d’utensilis relacionats amb l’ofici, una altre de peces relacionades amb el món de la construcció i una tercera d’atuells de la llar, el camp, els animals i els oficis. També s’hi poden veure dues cabres, obra de l’escultor Rossend Nobas. “Volem conservar aquest patrimoni, conscienciar a la ciutadania d’aquest passat terrisser i donar-lo a conèixer dins i fora de la vila”, apunta Glòria Trujillo.

L'acte d'inauguració estarà presidit per l'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, la regidora de Turisme i el Cap de l’Àrea d’Artesania de la Generalitat de Catalunya. A l'acte s'hi han convidat diferents terrissers del municipi i, a causa de les dimensions del museu, només s'hi podrà accedir sota invitació.

El Museu de la Terrissa exposa més d’un centenar de peces i utensilis