Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Diumenge 31/05/2020
Traducció automàtica

El llobregat

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Medi Ambient Dijous, 28 de març de 2019

L’Ajuntament crearà una comissió de seguiment de l’abocador de Can Mata

El 24 d’abril es farà una reunió preparatòria per fixar els objectius i el full de ruta d'aquesta comissió, que estarà formada per una persona representant de cada grup polític amb representació al consistori i una de la Plataforma pel Tancament de l’Abocador Can Mata

L’Ajuntament d’Esparreguera crearà una comissió de seguiment per tractar tots els temes relacionats amb l’abocador de Can Mata i l’Ecoparc 4. Aquesta comissió estarà formada per una persona representant de cada grup polític amb representació al consistori i una de la Plataforma pel Tancament de l’Abocador Can Mata. El 24 d’abril es farà una primera reunió preparatòria per fixar els objectius i el full de ruta de la comissió. Tanmateix, la seva composició final no es decidirà fins al proper mandat amb la finalitat que siguin ja els nous regidors i regidores electes els que la composin.

La creació d’aquesta comissió local es va aprovar per unanimitat en el darrer ple municipal. Tots els grups van presentar conjuntament una moció, redactada per la Plataforma pel Tancament de l’Abocador de Can Mata i les AAVV de Can Rial, Mas d’en Gall i La Plana, que manifestava el seu posicionament contrari a l’ampliació del dipòsit de residus i a favor de treballar pel seu tancament. Fonts municipals subratllen que “aquesta iniciativa és una mostra de la col·laboració que es pot establir entre la ciutadania i l’administració per defensar interessos comuns, en aquest cas vinculats a la protecció mediambiental”. Les mateixes fonts apunten que "tot i que els temes que afecten l’abocador sobrepassen les competències pròpies de l’Ajuntament, aquesta comissió servirà per fer-ne seguiment i pressionar a les institucions corresponents perquè es duguin a terme les accions que s’hi acordin".

L’Ajuntament d’Esparreguera ja va mostrar la seva disconformitat amb l’ampliació de l’abocador mitjançant les al·legacions presentades al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya en contra de la modificació substancial de l'autorització ambiental d'una nova fase d'explotació del dipòsit controlat de residus de Can Mata, que suposaria allargar la vida de l’abocador 11 anys més del previst, és a dir, fins al 2041.

De fet, els últims consistoris que han governat Esparreguera des de l’any 1999 han manifestat públicament el seu interès per aconseguir el tancament definitiu de l’abocador. Això sumat a que gran part de la ciutadania d’Esparreguera fa anys que pateix les conseqüències de l’abocador en quant a trànsit de camions, males olors i efectes sobre la salut, ha fet que el consistori aprovi la creació d’aquesta comissió amb l’objectiu de garantir la màxima transparència i participació de tots els agents implicats en exigir-ne el tancament.

Els representants veïnals de les associacions integrades dins la Plataforma pel Tancament de l’Abocador Can Mata – AAVV Can Rial, Mas d’en Gall i La Plana- agraeixen “la unanimitat de tots els grups polítics municipals en la creació d’aquesta comissió ciutadana”. En aquest sentit, el president de l’AV de Can Rial, Carles Batlles, ha subratllat que la comissió permetrà “fer seguiment de la informació sobre l’abocador amb l’objectiu de fer-la arribar a la ciutadania i seguir treballant junts per aconseguir-ne el seu tancament”. Batlles apunta que la comissió també servirà per “incidir en un seguit d’aspectes que són de competència municipal, com la gestió de residus, el control de les olors o les molèsties sobre la salut pública”.

L'any 2010 es va obrir l'Ecoparc 4, adjacent a l'abocador de Can Mata Foto: Ajuntament de Collbató