Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dimarts 28/01/2020
Traducció automàtica

Polígon Can Sedó

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Medi Ambient Divendres, 29 de març de 2019

Actuació de millora forestal a Esparreguera en el marc del projecte Life Montserrat

És previst que els treballs comencin la setmana que ve i durin un màxim de tres mesos. Es realitzaran en 200 hectàrees de bosc situades a la Serralada de Rubió amb l'objectiu de prevenir incendis forestals

La setmana que ve és previst que comenci una actuació de millora forestal al terme municipal d’Esparreguera en el marc del projecte Life Montserrat. Els treballs duraran un màxim de tres mesos i es realitzaran en 200 hectàrees de bosc situades a la Serralada de Rubió amb l’objectiu de prevenir incendis forestals. Durant el 2017 aquest projecte europeu ja va realitzar tres cremes controlades a la mateixa zona per recuperar espais oberts.

L’enginyer forestal d’espais naturals de la Diputació de Barcelona i responsable de seguiment d’aquests treballs, Joan Rovira, explica que “aquesta és la última actuació prevista en el projecte Life i preveu una sèrie de treballs per actuar sobre aquesta zona boscosa que es va regenerar de manera natural després de patir les conseqüències de l’incendi de 1994”. Aquesta actuació de millora forestal està encaminada a facilitar que els arbres tinguin prou espai per créixer i puguin formar un futur bosc.

Aquestes zones estaven dominades per pineda de pi blanc, que té una capacitat de regeneració natural molt bona i això ha fet que hagin sortit pins petits amb molta densitat. “Actualment, després de 25 anys, aquests boscos estan estancats, no poden créixer més. Per això necessiten una millora forestal per facilitar que hi hagi un arbre cada 3 o 4 metres perquè tinguin prou espai per créixer més i formar un futur bosc”, subratlla Joan Rovira.

Life Montserrat és un projecte europeu que té tres grans objectius: el desenvolupament d’un conjunt de mesures de gestió dels ecosistemes per incrementar la resiliència i l’estabilitat dels boscos davant dels incendis i millorar la prevenció de grans incendis a la Muntanya de Montserrat i voltants; la contribució a la conservació i a la millora de la biodiversitat a l’àrea de Montserrat; i augmentar la connectivitat entre espais naturals protegits a través de la creació d’un mosaic de matollars, prats naturals i boscos que enllaçarà dos espais Natura 2000 (Montserrat-Roques Blanques-Riu Llobregat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac). En la línia de la millora forestal, treballa també en la recuperació de camps i pastures per a ramaders.

El projecte té un pressupost total 3,5 milions d’euros que s’estan executant des del 2013. La meitat d’aquesta quantitat l’aporta la Unió Europea i l’altra meitat els socis: la Diputació de Barcelona, la Generalitat a través del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Bombers i Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l’Associació de propietaris Entorns de Montserrat i la Fundació Catalunya La Pedrera.

Les actuacions es faran a la Serralada de Rubió. Foto: Dani Arkansas