Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Divendres 22/11/2019
Traducció automàtica

Vista des de Can Pasqual

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Hisenda Dimarts, 16 d'abril de 2019

El govern municipal tornarà a portar al ple el Pla Econòmic-Financer 2019-2020

El darrer ple municipal del mandat tornarà a sotmetre a votació el pla després que fos rebutjat durant la sessió d’aquest mes d’abril. L’aplicació d’aquest pla és obligatòria després que l’Ajuntament incomplís la regla de la despesa durant el 2018

El govern municipal tornarà a portar al ple el Pla Econòmic-Financer 2019-2020. Serà en la darrera sessió del mandat, el proper 8 maig, després que aquest mes d’abril la mesura només rebés el suport de PSC, ICV i PP i fos rebutjada pels grups municipals de la CUP, ERC, PDeCAT i Ciutadans. La llei orgànica d’estabilitat pressupostària obliga a portar a terme aquest ajust després que durant el 2018 l’Ajuntament d’Esparreguera incrementés la despesa per sobre del llindar permès per la pròpia llei. El pla ha de suposar un impacte de 2’6 milions d’euros i obligarà a ajornar importants inversions previstes durant aquest exercici i el proper.

L’any 2018 el volum d’inversions executades per l’Ajuntament es va incrementar en un 128% respecte les inversions realitzades en l’exercici 2017. En termes absoluts l’any 2017 la inversió de l’Ajuntament va ser d’1’6 milions d’euros mentre que el 2018 les inversions executades van ascendir a 3’6 milions d’euros. L’increment en la inversió durant el 2018 va provocar que l’Ajuntament superés la despesa global màxima autoritzada de 16’8 milions d’euros per aquell exercici en gairebé un milió d’euros i aquest fet ha motivat la realització del pla de reequilibri econòmic-financer per aquest any i el proper. Com a mesures correctores el pla planteja la contenció de la despesa mitjançant l’ajornament d’inversions previstes al 2019 per valor de 2’5 milions d’euros.

El regidor de Serveis Econòmics, Rogeli de la Cruz, ha recordat que, “tot i l’obligació d’aplicar aquest pla d’ajust, la situació econòmica de l’Ajuntament és molt bona atès que es compleixen els objectius d’estabilitat i deute, i els indicadors de solvència manifesten una situació sanejada i sostenible de les finances municipals”. De la Cruz ha assegurat que el govern municipal era molt conscient que s’incompliria la regla de la despesa durant el 2018 i que això motivaria el pla econòmic-financer però que “va voler assumir-ho tenint en compte les importants inversions que el municipi havia d’aprovar i tirar endavant”.

Sobre la concentració de les inversions en l’exercici 2018 el regidor de Serveis Econòmics de l’Ajuntament d’Esparreguera ha explicat que “per a no incomplir la regla de la despesa, la distribució de l’execució de les inversions hauria d’haver estat molt més uniforme durant els 4 anys de mandat, però això és missió impossible quan hi ha projectes que necessiten molts mesos i, de vegades, anys de tramitació”. El regidor de la Cruz, finalment, també ha explicat que les mesures correctores que proposa pla econòmic-financer estan orientades a la contenció de la despesa en els exercicis 2019 i 2020, mitjançant la no disponibilitat dels 100.000 euros del fons de contingència i l’ajornament d’inversions previstes al 2019 que no es realitzaran fins al 2020, 2021 o amb posterioritat.

Entre les inversions previstes per aquest 2019 que el pla econòmic-financer preveu ajornar fins a l’exercici 2020 hi ha l’adquisició de la deshumidificadora i calderes per a la piscina coberta, valorada en 195.000 euros; l’adquisició d’un pis d’ús social al carrer Pau Font, pressupostat en 105.000 euros; la redacció del projecte de substitució de la gespa del camp de futbol, valorada en 16.000 euros; i una part de la intervenció als col·lectors del clavegueram de Mas d'En Gall i Can Rial valorada en 125.00 euros, dels 554.000 pressupostats per aquest 2019. Pel que fa a les inversions previstes en aquest exercici que el pla d’ajust planteja diferir a l’any 2021 o posteriors hi destaca la legalització de la xarxa elèctrica de Mas d'en Gall, valorada en 1’9 milions d’euros.

Tot i la necessitat d’haver d’aplicar aquest pla d’ajust econòmic per a aquest exercici i el proper, les dades econòmiques i financeres de l’Ajuntament reflecteixen la seva situació sanejada i de solvència: l’estalvi net de 2018 va ser del 16% respecte dels ingressos, 11 punts per sobre del barem que la Diputació de Barcelona considera favorable; el romanent de tresoreria és d’un 63% dels ingressos corrents; i el deute viu és del 6%, mentre que la Llei d’Hisendes Locals permet fins al 75%. A més, el període mitjà de pagament a proveïdors és inferior a 30 dies.

El Pla Econòmic-Financer 2019-2020 de l’Ajuntament d’Esparreguera es tornarà a portarà a votació el proper 8 de maig. Segons la llei orgànica d’estabilitat pressupostària l’òrgan competent per a l’aprovació d’aquest pla és el Ple de la Corporació. El pla s’ha de presentar en el termini màxim d’un mes a partir que es constati l’incompliment que el motiva i en el termini màxim de 2 mesos des de la seva presentació s’ha d’aprovar. La seva posada en funcionament no podrà excedir dels 3 mesos des de la constatació de l’incompliment.

Vista d'Esparreguera