Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Divendres 22/11/2019
Traducció automàtica

Vista 1

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Urbanisme Dilluns, 6 de maig de 2019

El Ple Municipal votarà dimecres l’aprovació inicial del POUM

El proper Ple Municipal sotmetrà a debat i votació l’aprovació inicial del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) d’Esparreguera. El pla contempla el contingut, la normativa i el funcionament de l’activitat urbanística al municipi, que encara hauran de concretar-se mitjançant els tràmits d’aprovació provisional i definitiva

El darrer ple de la legislatura servirà per debatre i sotmetre a votació l’aprovació inicial del POUM, el planejament que determinarà el creixement i l’activitat urbanística d’Esparreguera els propers anys. El projecte, redactat per l’oficina de l’arquitecte Ferran Navarro, ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona en la realització de l’informe mediambiental i l’estudi de viabilitat econòmica. Pendent de consolidar el seu contingut mitjançant l’aprovació provisional i aprovació definitiva, el pla d’ordenació urbanística se sotmetrà al tràmit d’aprovació inicial plantejant el creixement moderat del sòl urbanitzable de caire residencial, la dotació de serveis per als barris, i la protecció de l’àmbit natural i paisatgístic d’Esparreguera.

L’ordenament urbanístic municipal vigent és el Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU) de l’any 1996, “el qual ha quedat obsolet i anacrònic respecte de les necessitats actuals i de futur de la vila” segons ha explicat el regidor d’Urbanisme, Rogeli de la Cruz. Cal recordar que l’any 2004 es va aprovar un POUM que posteriorment va ser declarat nul de ple dret per un defecte de forma en l’informe mediambiental i que la proposta de POUM elaborada durant el mandat 2011-2015 no va arribar al tràmit d’aprovació inicial perquè l’equip de govern actual va considerar que no era viable des del punt de vista econòmic i tècnic.

Segons el regidor Rogeli de la Cruz, respecte de la de 2015, la proposta de POUM que es portarà dimecres a aprovació inicial redueix a 17 els polígons d’actuació sota la premissa de fomentar el creixement de manera sostenible. El regidor ha explicat que es tracta d’un POUM que planteja un creixement moderat del sòl urbanitzable de caràcter residencial, inferior del que plantejava el planejament declarat nul de ple dret, d’acord amb el creixement demogràfic previst i les necessitats estimades per als propers 15-20 anys.

El regidor de la Cruz ha explicat que pel que fa al sòl urbanitzable de caire residencial, el POUM preveu la creació de noves zones edificables a La Plana i al Castell, com a conseqüència de cessions anticipades de terrenys fetes en el seu dia per a construir les escoles Pau Vila i Roques Blaves. D’altra banda, també es preveu una zona mixta d’equipaments i serveis a la zona nord de Mas d’en Gall, a l’alçada de l’entrada de la carretera d’accés al barri, i una zona de serveis a la zona nord de Can Comelles, a Can Roca, on podria ubicar-se la futura zona esportiva municipal.

Pel que fa al sòl urbanitzable de caràcter industrial, el document d’aprovació inicial del POUM contempla un creixement moderat al polígon de l’Olana, on també es preveu la construcció d’un vial que connectaria l’A2, la variant de descongestió de la B-231 i la B-40. D’altra banda, al polígon de Can Sedó, el POUM que es debatrà demà passat al Ple Municipal també preveu un pla de millora urbana que planteja la protecció dels edificis de valor històric i patrimonial, la diversificació d’usos, noves edificacions industrials i nous equipaments.

L’alternativa per a la descongestió dels barris de Can Rial i Mas d’en Gall que proposa el POUM interpel·la directament el Pla director d’infraestructures de la ròtula Martorell-Abrera, ja que planteja la connexió de l’A2 i la B-231 amb la B-40 passant pel polígon de l’Olana. La connexió amb l’A2 en aquest punt es faria en una de les dues corones de connexió amb l’autovia que preveu el pla. L’altra se situa més al nord, i permetria la connexió amb el polígon de Can Comelles. El nou planejament urbanístic també contempla la ronda del Llobregat, per a descongestionar el trànsit de l’interior de la vila a Francesc Macià i Francesc Marimon, tot i que deixa oberta la seva concreció de cara a les aprovacions provisionals i definitives del pla.

Si el POUM s’aprova inicialment dimecres al ple municipal es donarà publicitat a tota la seva documentació i s’obrirà un període d’al·legacions per a que qualsevol persona física o jurídica pugui fer-hi aportacions. Estudiades les propostes presentades, aquestes s’hauran d’incorporar a la documentació del planejament abans de la seva aprovació provisional. Finalment, abans de l’aprovació definitiva del POUM hi haurà un nou període d’exposició pública i al·legacions sobre l’expedient d’aprovació provisional que hauria de permetre incorporar els dictàmens de la Generalitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona, i presentar-hi noves esmenes, si fos el cas.

El POUM determinarà el creixement i l’activitat urbanística d’Esparreguera els propers anys