Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Divendres 16/04/2021
Traducció automàtica

El llobregat

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Urbanisme Dimecres, 3 de juliol de 2019

L’Ajuntament rehabilitarà la coberta de l’edifici de l’Hospital Vell

La Diputació de Barcelona ha entregat al consistori el projecte de restauració de la coberta de l’immoble, valorat en 344.860 euros. Es tracta de la primera fase d’intervenció del pla director d’arranjament de la finca, aprovat pel consistori esparreguerí per rehabilitar-la en la seva totalitat

L’Ajuntament d’Esparreguera rehabilitarà la coberta de l’Hospital Vell, un edifici situat al carrer de les Hortes que actualment es troba en desús i en un deficient estat de conservació. La Diputació de Barcelona ha lliurat recentment al consistori el Projecte bàsic i executiu i l’Estudi de seguretat i salut de la rehabilitació de la coberta de l’immoble, que ha de permetre restaurar el sistema estructural i constructiu d’aquesta part, com a primera fase d’intervenció programada en el Pla Director de l’edifici, aprovat per l’Ajuntament d’Esparreguera. L’import previst de les obres és de 344.860 euros, que assumirà en la seva totalitat el consistori.

Es tracta d’un conjunt arquitectònic que forma part del Catàleg Municipal de Béns a protegir perquè té valor des dels punts de vista arqueològic, arquitectònic, ambiental i paisatgístic, alhora que és testimoni històric i de memòria col·lectiva de la població. Per aquest motiu, l’Ajuntament va aprovar el 2018 el Pla director de l’edifici que en contempla la rehabilitació absoluta així com la definició dels seus possibles usos públics. Aquest pla consta de tres etapes dividides en 17 fases: la primera abraça la rehabilitació integral de l’immoble; la segona, la millora de l’entorn més immediat; i la tercera, l’arranjament dels accessos i camins. El pressupost total del projecte, valorat segons els preus actuals, és d’aproximadament 4.700.000 euros.

A principis de 2018, l’Ajuntament ja va realitzar una actuació d’urgència per tal de procedir al desmuntatge dels elements perillosos i inestables dels espais interiors de l’edifici i assegurar-ne el sostre i els forjats amb l’objectiu de dotar-lo d’unes mínimes condicions de seguretat per a poder-hi accedir i dur a terme les accions necessàries programades en el pla. “Amb la rehabilitació de la coberta garantirem la impermeabilització i l’aïllament de l’edifici amb la conseqüent protecció i conservació de l’immoble”, subratlla el regidor d’Urbanisme i Paisatge Urbà, Rogeli de la Cruz. Com que es tracta d’un bé protegit, el projecte de rehabilitació, realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), té en compte els criteris de manteniment del sistema estructural, constructiu i material de l’època de la seva construcció.

En les properes setmanes la Regidoria d’Urbanisme i Paisatge Urbà estudiarà el Projecte bàsic i executiu i l’Estudi de seguretat i salut de la rehabilitació de la coberta de l’Hospital Vell lliurat per la Diputació de Barcelona i valorarà si hi presenta al·legacions o esmenes. A continuació el document estarà un mes en període d’exposició pública i, seguidament, s’iniciarà el procés de licitació de les obres. En aquest sentit, Rogeli de la Cruz apunta que “s’estima que els treballs podrien començar al llarg del primer trimestre de 2020”.

L’Hospital Vell és un edifici industrial barroc del 1780, segurament bastit sobre les restes de l’antiga fàbrica Rení, d’origen medieval, que contenia un molí que es nodria de les aigües subterrànies del lloc. L’actual edifici coincideix amb el procés d’industrialització del municipi, vinculat, en primer lloc, a la indústria de draps; posteriorment, a l’adobament de pells i, finalment, al negoci fabril de la colònia Sedó, que l’adquirí al 1922.

Vista de l'estat actual de la fina de l'Hospital Vell d'Esparreguera