Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dimecres 23/09/2020
Traducció automàtica

Vista des de MDG

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Medi Ambient Dijous, 3 d'octubre de 2019

Esparreguera participa en el projecte de Banc de Terres de la Diputació de Barcelona

Aquesta iniciativa, emmarcada en el projecte Barcelona Smart Rural, vol posar en contacte propietaris de terrenys agrícoles en desús amb persones interessades en trobar terres per a conrear. Al municipi s’han identificat ja una vintena de propietaris que podrien entrar a formar-ne part

L’Ajuntament d’Esparreguera participa en la iniciativa de Banc de Terres del projecte Barcelona Smart Rural de la Diputació de Barcelona, que té per objectiu posar en valor terrenys agrícoles que actualment estan en desús o abandonats, per tal d’augmentar les terres conreables i facilitar l’accés a la terra a la pagesia. Al municipi s’han identificat una vintena de propietaris de finques agrícoles susceptibles d’entrar a formar part d’aquest projecte, que es desenvolupa en els municipis de l’entorn de Montserrat. Per començar a posar en marxa el Banc de Terres, el dia 10 d’octubre tindrà lloc a Olesa de Montserrat una sessió informativa adreçada tant als propietaris dels terrenys com a aquelles persones que busquen terres per a conrear.

El regidor d’Espai Natural de l’Ajuntament d’Esparreguera, Emmanuel Ortí, ha explicat, en declaracions a l’emissora municipal, que “es tracta d’una iniciativa de la Diputació de Barcelona juntament amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya per a impulsar estratègies econòmiques i empresarials en l’àmbit rural que té per finalitat donar noves oportunitats de desenvolupament al conjunt del territori rural no metropolità i frenar la despoblació i la desaparició d’un sector econòmic d’economia verda com és l’agrosilvopastoral, així com facilitar nous recursos productius al sector forestal, energètic i alimentari”.

Entre les diferents operacions que engloba el Barcelona Smart Rural, la primera que es durà a terme als municipis de l’entorn del massís de Montserrat és la creació d’aquest banc de terres. “És el primer projecte que s’ha començat a desenvolupar a la zona del Montserratí i és una eina per a posar en coneixement als propietaris de terrenys susceptibles de ser conreats i els possibles agricultors que desitgen poder treballar la terra però no en disposen”, ha apuntat Emmanuel Ortí.

L’Ajuntament ja ha informat a la vintena de propietaris esparreguerins que podrien participar en el projecte de la primera trobada, que tindrà lloc el dijous 10 d’octubre a les 7 de la tarda a l’Auditori de la Casa de Cultura d’Olesa de Montserrat. Aquesta sessió està adreçada també a aquelles persones que busquen terres per a conrear. Les persones interessades en assistir a la presentació han d’enviar un correu electrònic a l’adreça BancdeTerres@diba.cat o bé trucar al telèfon 934 022 614 de la Diputació de Barcelona.

El regidor d’Espai Natural ha destacat els beneficis socials i mediambientals d’aquest projecte que “permet reduir el risc i nombre d’incendis, minimitzar els efectes dels incendis produïts, protegir el paisatge i els seus recursos naturals i, al mateix temps, generar noves oportunitats d’ocupació i afavorir millors condicions socioeconòmiques per a les persones interessades en cultivar la terra impulsant l’economia verda i activant la producció alimentària local i de proximitat”. El Barcelona Smart Rural té un pressupost de gairebé 3 milions d’euros i està cofinançat per la Unió Europea mitjançant els fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional).

El Banc de Terres s'emmarca en el projecte Barcelona Smart Rural de la Diputació de Barcelona