Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dissabte 10/04/2021
Traducció automàtica

Piscina estiu

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Política, Polítiques d'Igualtat Dijous, 23 de gener de 2020

El Ple rebutja el tancament dels Jutjats de Violència Masclista

L’Ajuntament d’Esparreguera condemna unànimement, en el primer ple municipal de 2020, les intencions del TSJC de concentrar els jutjats especialitzats en violència contra les dones. Durant la sessió també es van rebutjar dues mocions que demanaven la creació d’una taula de negociació per les inversions municipals amb romanent de tresoreria

El Ple de l'Ajuntament d’Esparreguera va aprovar ahir per unanimitat una moció en contra de les intencions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de concentrar els jutjats especialitzats en violència contra les dones. La moció rebutja una proposta del TSJC que podria convertir en comarcals alguns del 29 jutjats de Violència Masclista existents a Catalunya, reduint la seva presència a un municipi per comarca. La mesura suposaria la desaparició del jutjat de Martorell i el seu trasllat a Sant Feliu de Llobregat. La regidora d’Igualtat, Sara Gómez, ha considerat que el tancament dels Jutjats de Violència Masclista suposaria “no només un allunyament físic, sinó també una dilació en la resolució dels processos i, en tots els sentits, un pas enrere”.

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones d’Esparreguera va atendre al 2019 un total de 44 dones víctimes de violència masclista. Només al tercer trimestre de 2019, a la comarca del Baix Llobregat s’han registrat 538 denúncies, però 15 de cada 100 dones víctimes dispensen la seva obligació de declarar en el procés judicial. En aquest període, han estat 92 les ordres de protecció iniciades al Baix Llobregat, mentre que el percentatge de sentències condemnatòries és menor a la comarca (6%) que a Catalunya (11%) o al total d’Espanya (15%).


Propostes per a una taula de romanents
Cap de les dues mocions demanant la constitució d’una taula de negociació per les inversions municipals amb romanent de tresoreria ha tirat endavant en el ple del 22 de gener. La primera moció la presentava Esquerra Republicana i s’hi afegia la CUP. La segona, entrada d'urgència, la presentava Esparreguera 2031 i s’hi afegien Esquerra Republicana, la CUP i el regidor no adscrit. Amb exposicions de motius diferents, l’acord de les dues mocions era idèntic: crear una taula vinculant participada per tots els grups, inclòs el regidor no adscrit, per establir terminis, quantitats i prioritats de les inversions a compte del romanent de tresoreria durant l’exercici 2020.

La moció d’Esquerra Republicana, que llegia el portaveu Alfons Puche, considerava que el romanent de tresoreria “pot compensar les retallades del pressupost de 2020”. L’exposició que feia la regidora Joana Mora, d’Esparreguera 2031, per la seva banda, apostava per dur a terme inversions inspirades en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.

Les dues mocions han quedat rebutjades, amb una distribució pràcticament idèntica de vots. Esquerra Republicana, CUP, Esparreguera 2031 i el regidor no adscrit han votat a favor de les dues; el PSC, Ciutadans i Junts per Esparreguera en contra de les dues; i l’únic grup que ha votat de manera diferent ha estat Esparreguera en Comú, en contra de la primera i abstenint-se en la segona.

Imatge de la primera sessió plenària de 2020