Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dijous 25/02/2021
Traducció automàtica

Vista des de Can Pasqual

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Can Comelles, Gent Gran, Salut Pública Divendres, 27 de març de 2020

La residència Can Comelles extrema les mesures de prevenció davant del coronavirus

S’han realitzat tasques de desinfecció de tot l’equipament, es fan controls estrictes en persones que presenten patologies respiratòries o gripals i es reporta un informe diari de la situació a la Generalitat. També s’ha incrementat la comunicació telemàtica amb les famílies perquè coneguin periòdicament l’estat de salut dels avis i àvies

Malgrat que actualment no hi ha cap cas de positiu de Covid-19, la residència de gent gran de Can Comelles ha extremat les mesures de prevenció i protecció davant l’emergència sanitària pel coronavirus per protegir a les persones residents, que formen part del grup de població més vulnerable a la infecció. Amb aquest objectiu el consistori ha efectuat tasques de desinfecció de tot l’equipament, tant de l’edifici històric com del nou, s’han retirat alguns elements susceptibles d’allotjar patògens i s’està fent un control estricte en persones que presentin patologies respiratòries o gripals. A més, també s’ha incrementat la comunicació amb les famílies perquè coneguin periòdicament l’estat de salut dels seus familiars i s’envia un informa diari a la Generalitat sobre l’estat de les persones usuàries.

La residència va ser el primer equipament municipal on, a principis de març, ja es van començar a aplicar mesures preventives com la limitació del nombre de visites de familiars, especialment si presentaven símptomes gripals; la suspensió de les sortides grupals dels avis i àvies a l’exterior, com la que havien de fer per veure la representació de La Passió del 8 de març, així com la cancel·lació d’activitats de grups provinents de l’exterior dins del centre. En aquest sentit, la coordinadora de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania de l’Ajuntament d’Esparreguera, María Vallejo, va afirmar durant la celebració del ple municipal que “de moment els residents estan bé, no hi ha cap afectat dins la residència i no cal recórrer als ajuts de la Unitat d’Emergència Militar (UME), perquè hem aplicat mesures preventives de manera precoç com el tancament del centre de dia, les restriccions de visites, la cancel·lació d’excursions i col·laboracions amb personal extern i la informació a tota la plantilla de les mesures higièniques i de prevenció que calia adoptar”.

Aquesta setmana les mesures preventives s’han incrementat, amb la desinfecció de tota la residència, tant de l’edifici antic com el nou. “S’ha procedit a fer una neteja i desinfecció a fons i preventivament s’han tret els gegants i la catifa vermella de la sala noble i la sala annexa, perquè és un focus on el virus podria allotjar-se”, ha explicat Maria Vallejo. En referència al subministrament de material protector, la regidora ha agraït les donacions que han fet diverses empreses i comerços d’Esparreguera, que es destinen prioritàriament a la residència i també a la policia local i la brigada municipal. “No anem sobrats de material, però estem intentant reservar els recursos per si arriba algun cas i cal incrementar la protecció”, ha assegurat. El consistori també està a l’espera de rebre una comanda de mascaretes, granotes, guants, líquid desinfectant, ulleres protectores i tests que s’ha realitzat de manera conjunta amb diversos ajuntaments a través de la Diputació de Barcelona.

Les mesures preventives també inclouen la realització de controls estrictes a aquelles persones que presentin patologies respiratòries o símptomes febrils o gripals. A més, diàriament s’envia un informe de l’estat dels residents al Departament d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat que porta un control de tots els centres del país a través de la inspecció de serveis socials per intervenir en els casos de risc. En referència a l’atenció a les famílies dels residents, s’ha incrementat la comunicació per mitjans telemàtics, com el correu electrònic, les videoconferències i els whatsapp per a conèixer l’estat de salut dels àvies i àvies i la situació del dia a dia de la residència.

La coordinadora de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania ha volgut donar “un missatge de tranquil·litat a totes les famílies, tots els residents estan bé i de moment no hi ha cap cas positiu dins del centre”. En aquest sentit, Maria Vallejo ha explicat que fa una setmana va tornar a Can Comelles un resident que havia estat donat d’alta de l’hospital de Martorell per causes no relacionades amb el coronavirus i que diumenge va començar a presentar símptomes compatibles amb el covid-19. “Quan va tornar de l’hospital l’usuari es va aïllar directament en una habitació seguint el procediment establert, no va tenir contacte amb la resta de residents i amb l’aparició dels primers símptomes es va derivar de nou a l’hospital on s’ha confirmat el positiu i continua a data d’avui”.

En referència a la possibilitat apuntada per la Generalitat que els avis i àvies puguin tornar al seu domicili mentre duri la situació de risc, la regidora de Gent Gran confirma que, “de moment, hi ha tres famílies interessades, però cal assegurar que compleixen els requisits establerts”. Aquests especifiquen que l’entorn familiar del resident pot sol·licitar el retorn temporal i voluntari al seu domicili, d’acord amb les recomanacions de l’Agència de Salut Pública del Departament de Salut, en el supòsit que la persona que viu al centre residencial romangui estable i sense símptomes associats al coronavirus i amb prova diagnòstica negativa, o bé que la persona per causa no relacionada amb una infecció per covid-19, realitzi un ingrés hospitalari a aguts o a atenció intermèdia, i una vegada resolt el problema i previ al trasllat tingui una prova diagnòstica negativa, podent plantejar-se anar a domicili en comptes de la residència.

S'ha desinfectat tot l’equipament, tant l’edifici històric com el nou