Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dimarts 02/03/2021
Traducció automàtica

Polígon Can Sedó

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Gent Gran Divendres, 3 d'abril de 2020

Can Comelles trasllada els primers residents als seus domicilis familiars

Quatre residents del centre geriàtric han marxat aquesta setmana cap els seus domicilis després de comprovar que han donat negatiu en la prova del coronavirus. La direcció de Can Comelles va oferir a totes les famílies que els avis i àvies poguessin retornar temporalment a casa, si així ho volien, d’acord amb la darrera instrucció del departament de Treball, Afers Socials i Famílies

La residència de Can Comelles ha facilitat el retorn temporal i voluntari de quatre residents als seus domicilis familiars després de comprovar que tots ells han donat negatiu en la prova del coronavirus. Es tracta dels primers avis i àvies que s’acullen a aquesta possibilitat després que una instrucció del departament de Treball, Afers Socials i Famílies obrís la porta al retorn temporal de les persones que viuen en centres residencials mentre duri la situació de risc relacionada amb la Covid-19. A Can Comelles, la mesura s’ha ofert a la norantena de famílies amb persones residents, que podran conservar la plaça i retornar un cop finalitzada l’emergència sanitària. La majoria de famílies, però, han optat per mantenir aquestes persones a la residència, tot i que podrien demanar el trasllat voluntari i temporal en qualsevol moment si reuneixen els requisits.

Les primeres persones residents a Can Comelles a traslladar-se han anat marxat als seus domicilis des de dimecres d’aquesta setmana. Mentre estiguin a casa, la Generalitat es farà càrrec del 100% de la quota que paguen a la residència i un cop acabada l’emergència sanitària podran recuperar la seva plaça després d’acreditar un nou negatiu en la prova de coronavirus. Per la coordinadora de Drets Socials i Ciutadania de l’Ajuntament d’Esparreguera, Maria Vallejo, “el fet que fins ara no s’hagin registrat casos positius a Can Comelles ha facilitat el trasllat dels primers residents”. Segons Vallejo, “la resta de persones poden demanar-ho en qualsevol moment, ja que la residència està preparada per a poder fer el test diagnòstic de la Covid-19 preceptiu en els casos que se sol·liciti el retorn al domicili familiar”. La regidora de Gent Gran i Serveis Socials Especialitzats ha subratllat que “per ara, el fet que el 95% de les famílies hagin optat per mantenir les persones internes a la residència és un indicador de la confiança envers aquest servei municipal”.

La instrucció del departament de Treball, Afers Socials i Famílies feta pública la setmana passada habilitava les famílies a endur-se voluntàriament els seus familiars de les residències per fer-se’n càrrec directament sense perdre-hi la plaça i podent retornar-los al centre un cop acabada la situació d’emergència. La mesura vol afavorir que les famílies en situació de confinament puguin tenir cura de la seva gent gran, amb qui tenen restringides les visites, i al mateix temps protegir els àvies i àvies de possibles focus de contagis als centres geriàtrics. A Can Comelles, la mesura s’ha començat a aplicar després d’informar totes les famílies de les persones residents i establir-ne les condicions i protocols: només es permetrà el trasllat de persones en bon estat de salut, amb un test de coronavirus negatiu i amb una declaració responsable signada pels familiars que garanteixi les condicions d’atenció i aïllament en cas que aquestes persones emmalalteixin als seus domicilis.

Segons un comunicat del departament de Treball, Afers Socials i Famílies del 29 de març , en el moment de prendre’s aquesta mesura a Catalunya es comptabilitzaven 487 persones vivint a residències de gent gran amb diagnòstic de coronavirus SARS-CoV-2 de les 64.093 persones grans que viuen en places residencials públiques i privades. En la mateixa data s’havien registrat 119 residències amb persones diagnosticades de la malaltia del total de 1.073 que conformen el sistema català de residències de gent gran. De moment, dels 29 casos oficials registrats a Esparreguera, segons dades del departament de Salut, cap s’ha localitzat a la Residència Municipal de Can Comelles. El centre geriàtric esparreguerí, recordem, va ser on es van prendre les primeres mesures preventives al municipi, a principis del mes de març, per a aïllar al màxim les persones internes de possibles contagis, com ara limitar el nombre de visites de familiars, suspendre les sortides grupals dels avis i àvies a l’exterior, o cancel•lar activitats de grups provinents de l’exterior dins del centre.

Mentre continua activa l’emergència sanitària, a Can Comelles s’ha intensificat les mesures higièniques i de prevenció per a protegir les persones residents, que són col·lectiu de risc de la pandèmia de coronavirus. S’han efectuat tasques de desinfecció de tot l’equipament, s’han extremat mesures higièniques com a rentar els uniformes del personal sanitari dins del mateix centre i s’està fent un control estricte en persones que presentin patologies respiratòries o símptomes febrils o gripals. A més, també s’ha incrementat la comunicació amb les famílies perquè coneguin periòdicament l’estat de salut dels seus familiars i s’envia un informe de l’estat dels residents al Departament d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat que porta un control de tots els centres del país a través de la inspecció de serveis socials per intervenir en els casos de risc. En referència a l’atenció a les famílies dels residents, s’ha incrementat la comunicació per mitjans telemàtics, com el correu electrònic, les videoconferències i els whatsapp per a conèixer l’estat de salut dels àvies i àvies i la situació del dia a dia de la residència.

Can Comelles trasllada els primers residents als seus domicilis familiars