Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dimarts 02/03/2021
Traducció automàtica

Vista des de Can Pasqual

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Memòria Històrica Dimarts, 5 de maig de 2020

L’Ajuntament s’adhereix al manifest comarcal d’homenatge a les víctimes del nazisme

La crisi sanitària de la Covid-19 ha impedit poder realitzar un acte públic d’homenatge als deportats i deportades, a les persones assassinades i a totes les víctimes del nazisme. A la vila, també ha quedat ajornada la col·locació de les llambordes Stolpersteine en record dels set esparreguerins deportats a camps de concentració

Avui, dia 5 de maig, se celebra el Dia nacional d’homenatge als deportats i deportades, a les persones assassinades i a totes les víctimes del nazisme, una jornada que coincideix amb la data de l’alliberament del camp d’extermini de Mauthausen, que fou en el que hi hagué més persones republicanes espanyoles internades, al voltant de 7.500. Malgrat que la crisi sanitària derivada de la Covid-19 ha impedit la celebració de qualsevol acte públic de commemoració, l’Ajuntament d’Esparreguera s’ha adherit al manifest del Baix Llobregat per a homenatjar als deportats i morts als camps de concentració i a totes les víctimes espanyoles del nazisme i celebrar el 75è aniversari de l’alliberament dels camps nazis. El consistori havia de celebrar a principis d’abril l’acte d’homenatge als set esparreguerins que van ser deportats als camps de concentració nazis amb la instal·lació de llambordes “Stolpersteine”, però l’acte ha quedat ajornat com a conseqüència de les mesures de contenció i propagació del coronavirus.

El manifest està impulsat pel Consell Comarcal del Baix Llobregat i la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, un espai d’interacció i coordinació comarcal per desenvolupar projectes de memòria democràtica que es va crear a finals de gener d’aquest any i que vol englobar a tots els municipis de la comarca, així com a totes les entitats i organismes que desenvolupin projectes dins d’aquest àmbit. El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Esparreguera, Juan Jurado, ha destacat “la importància de la posada en marxa d’aquesta xarxa per reivindicar i donar presència als diferents projectes impulsats des de les entitats locals i els Ajuntaments vinculats a la recuperació i defensa de la memòria històrica”.

Esparreguera havia d’acollir el passat 8 d’abril l’acte d’homenatge als set esparreguerins que van ser deportats a camps de concentració nazis amb la col·locació de les llambordes Stolpersteine, un projecte impulsat per l’artista alemany Gunter Demnig, que va començar el 1996 a Berlín, amb la instal·lació d’aquestes peces, que porten gravades les dades de persones empresonades i deportades i es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure. L’acte va ser suspès a causa de la declaració de l’Estat d’Alarma i, de moment, encara no té nova data perquè es resta a l’espera de conèixer com evoluciona l’emergència sanitària per la Covid-19. Pel mateix motiu també han quedat suspesos el cicle de xerrades “Coneguem la nostra història” i el cicle de cinema local impulsats per l’Arxiu Municipal, per reivindicar i donar a conèixer entre la ciutadania la memòria democràtica i els valors locals. El regidor de Cultura també ha apuntat que “entre els projectes impulsats a nivell de memòria històrica, el consistori també està treballant en una revisió a nivell municipal per a eliminar tota la simbologia franquista que queda a la vila”.

Malgrat que aquest any, la crisi mundial de la Covid-19 ha impedit poder fer els homenatges als deportats i deportades als carrers i les places, des del Baix Llobregat, els ajuntaments, el Consell Comarcal, el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, l’Amical de Mauthausen i altres camps, l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, l’Associació per la recuperació de la memòria històrica i democràtica del Baix Llobregat i totes les altres associacions i sindicats integrants de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, volen, tal com diuen en el manifest, “retre homenatge a totes les víctimes i alhora reafirmar els seus valors com a nostres, tal com ens guien els 69 deportats de la comarca, dels quals 41 foren assassinats”.

Avui se celebra el Dia nacional d’homenatge als deportats i deportades, a les persones assassinades i a totes les víctimes del nazisme