Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dilluns 21/09/2020
Traducció automàtica

Grup musical

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Serveis Socials Dijous, 6 d'agost de 2020

L’Ajuntament ofereix ajuda als usuaris de beques menjador durant els mesos no lectius

El Departament d’Educació va desactivar el 31 de juliol les targetes moneder assegurant que, malgrat la crisi econòmica, la seva competència acabava amb el final del curs escolar. Davant d’aquesta situació l’Ajuntament ofereix a les famílies dels 268 infants del municipi beneficiaris d’aquest ajut acollir-se a altres programes de serveis socials, com el programa d’aliments

L’Ajuntament d’Esparreguera ajudarà les famílies dels 268 infants que s’han quedat aquest mes d’agost sense les targetes moneder de les beques menjador. La Regidoria de Serveis Socials Bàsics ha fet una crida perquè s’hi posin en contacte per valorar si compleixen els requisits per poder optar a la targeta moneder del Banc d’Aliments o a d’altres ajudes socials, que han vist incrementats els seus imports per donar cobertura a les necessitats derivades de la crisi social i econòmica provocada per l’emergència de la Covid-19. Les beques menjador, un servei econòmic per garantir les necessitats bàsiques d’alimentació durant el curs escolar als infants més vulnerables, són competència de la Generalitat de Catalunya i estan gestionades pel Consell Comarcal, raó per la qual el consistori no disposa de les dades dels seus usuaris per poder-s’hi adreçar directament. La Generalitat ha anunciat que garantirà el cost dels ajuts durant els mesos d’estiu, però no es farà càrrec de la gestió, que ha deixat en mans dels ens locals.

Al mes de març davant el tancament de les escoles per l’Estat d’Alarma decretat pel coronavirus, el Departament d’Educació va atorgar targetes moneder a les famílies que tenien concedides beques menjador, que s’anava recarregant amb l’import previst i que van repartir els ajuntaments. El Parlament de Catalunya es va comprometre a mantenir aquestes beques també durant els mesos no lectius, per la situació de crisi econòmica i social derivada de la pandèmia, però la Generalitat va comunicar a finals de juliol que la seva competència acabava amb el final del curs escolar, que les targetes moneder deixarien de funcionar el 31 de juliol i que les famílies les haurien de tornar al mes de setembre al centre escolar corresponent. El regidor de Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament d’Esparreguera, Emmanuel Ortí, ha afirmat que “davant d’aquesta situació i amb el poc marge amb el que se’ns ha comunicat, no tenim temps per posar en marxa una nova eina d’ajut, però sí que podem donar cobertura a aquelles famílies que ho necessitin a través dels programes que ja tenim funcionant”.

Aquest curs s’han beneficiat de les beques menjador un total de 268 nens i nenes d’Esparreguera, però l’Ajuntament no disposa del llistat de beneficiaris perquè l’ens gestor d’aquest recurs és el Consell Comarcal del Baix Llobregat. Per aquest motiu, Emmanuel Ortí ha fet una crida a les famílies afectades a dirigir-se als Serveis Socials municipals: “No tenim el llistat per una qüestió de confidencialitat de dades, per això fem una crida a les famílies, que no en siguin ja usuàries, perquè es dirigeixin a Serveis Socials per veure si compleixen els requisits per poder ser inclosos en el programa de targeta moneder de Banc d’Aliments o d’altres ajudes socials”.

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ha anunciat que garantirà el finançament dels ajuts necessaris per mantenir l’alimentació dels infants en situació de vulnerabilitat durant els mesos d’estiu. No assumirà la gestió de les beques menjador, però sí el seu cost, deixant en mans dels ajuntaments el posar-les en marxa. En aquest sentit, Emmanuel Ortí ha subratllat que “la Generalitat ha assegurat que, part d’aquesta despesa que els ajuntament haurem d’assumir, serà coberta, però encara no en coneixem els detalls i està clar que els diners vindran a posteriori” i ha apuntat que “si ens haguessin donat més marge de temps hauríem pogut barallar altres alternatives, tot i que creiem que el més àgil era allargar i prorrogar aquestes targetes moneder que se’ls hi havia donat ja als usuaris de les beques menjador”.

El regidor de Serveis Socials Bàsics ha afegit que, malgrat la càrrega de gestió i de finançament que suposa aquest imprevist, l’Ajuntament disposa de marge econòmic per fer-ne front: “Amb les diferents modificacions de crèdit que s’han fet per dotar els diferents programes de serveis socials, tenim cert marge per donar cobertura a més famílies, no sé si podríem atendre tot el volum d’actuals usuaris de beques menjador, però sí cobrir els que més ho necessiten”. En referència al mes de setembre, caldrà esperar per veure com la Generalitat reactiva les beques menjador en funció de la situació de la pandèmia de la Covid-19 i de com s’iniciarà el curs escolar 2020-2021.

Aquest curs s’han beneficiat de les beques menjador un total de 268 nens i nenes d’Esparreguera