Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dimarts 01/12/2020
Traducció automàtica

Faroles Plaça Esglèsia

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Hisenda Dijous, 22 d'octubre de 2020

L’Ajuntament planifica com invertir els diners alliberats dels romanents de tresoreria

El Congrés ha suspès les regles fiscals fins al 2021 i permet a les administracions locals disposar del superàvit i el romanents que fins ara no podien mobilitzar per la llei d’estabilitat pressupostària. El consistori treballa en dues modificacions de crèdit per aquest 2020, una per a inversions i una altra per a plans d’ocupació locals i estudia també com ajustar el pressupost 2021

L’Ajuntament està planificant la inversió dels romanents de tresoreria després que el Congrés dels Diputats aprovés dimarts la suspensió de les regles fiscals per al 2020 i el 2021 per fer front a la pandèmia de la Covid-19. Aquesta mesura extraordinària permetrà a les administracions locals disposar del superàvit i de tots els romanents de tresoreria, que en el cas d’Esparreguera ascendeixen a més de 10 milions d’euros, per col·laborar en la recuperació econòmica i social. El consistori està preparant una primera modificació de crèdit amb càrrec als romanents, que es portarà a aprovació al ple del proper mes de novembre, que destinarà a projectes d’inversió municipal. També prepara una segona modificació per a finançar una nova convocatòria dels plans d’ocupació locals i, paral·lelament, està estudiant quina part de la despesa corrent no estructural del pressupost 2021 es pot finançar a través de romanents.

La mesura del govern espanyol s’emmarca en la decisió de la Comissió Europea de flexibilitzar els objectius de dèficit, deute o despesa pública durant els exercicis 2020 i 2021 per la situació extraordinària provocada per la pandèmia del coronavirus. Com a conseqüència d’aquesta mesura, l’Ajuntament d’Esparreguera podria disposar del romanent de tresoreria que fins ara, a causa de la llei d’estabilitat pressupostària i la regla de la despesa, no es podia mobilitzar. Actualment el romanent ascendeix a 11,6 milions d’euros, dels quals caldria mantenir entre un 10 i un 20% sense gastar per a garantir la liquiditat del consistori i no entrar en risc de deute. Abans de definir les inversions concretes que l’Ajuntament podrà fer durant els propers dos exercicis amb càrrec als romanents de tresoreria, l’equip de govern espera la publicació al Boletín Oficial del Estado (BOE) dels termes i les condicions en què podrà fer-ho, mentre ja ha compartit les seves intencions en la Comissió Informativa de Presidència celebrada ahir.

En aquests moments s’està estudiant quines inversions podrien entrar dins la primera modificació de crèdit amb càrrec al romanent de tresoreria, que és previst que es porti a aprovació al plenari municipal del proper mes de novembre. Entre els projectes que es vol incloure de forma prioritària hi ha l’ampliació del pavelló municipal d’esports El Castell, valorada en 1.266.392 euros i que està pendent d’adjudicació, i la rehabilitació de l’Ateneu, que té un cost de 325.252 euros i compta amb el projecte aprovat. En paral·lel, el govern municipal està fent gestions en el marc de les entitats municipalistes -la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP)- de cara a demanar mesures al govern espanyol que permetin flexibilitzar l'execució de la inversió amb càrrec als romanents, ja sigui a través de la contractació per la via d’emergència o d’alguna altra solució que permeti agilitzar els terminis de tramitació dels expedients i contractes destinats a executar l’esmentada inversió.

Així mateix, abans d’acabar l’any es preveu fer una segona modificació de crèdit amb càrrec a romanents per a finançar una nova convocatòria dels plans d’ocupació locals. La primera edició dels plans s’ha convocat aquest setembre amb l’objectiu de contractar set persones, de diferents perfils professionals, per a dotar de personal l’Oficina d’Atenció Transversal (UAT), que és previst que es posi en marxa aquesta tardor, i reforçar alguns serveis municipals per fer front a la gestió d’expedients i necessitats generades per la pandèmia de la Covid-19. En aquesta segona convocatòria els perfils que es preveu contractar estarien relacionats amb el manteniment de la via pública i la neteja municipal. A més, el consistori també està determinant quina part de la despesa corrent no estructural del pressupost del 2021 es pot finançar amb romanents de tresoreria, la qual cosa permetria alleugerir els comptes municipals, que enguany estaran molt ajustats per la situació econòmica i socials derivada de l’emergència sanitària.

L’Ajuntament planifica com invertirà 10 milions alliberats dels romanents de tresoreria