Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dimarts 01/12/2020
Traducció automàtica

La Passió

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Mobilitat, Salut Pública Dilluns, 26 d'octubre de 2020

Esparreguera s’adapta a les noves restriccions de mobilitat nocturna

Des d’ahir no es pot circular per les vies públiques entre les 10 de la nit i les 6 del matí, excepte per a activitats considerades essencials. Les noves mesures també fixen que les activitats esportives, el comerç i la restauració han de tancar a les 9 del vespre; excepte el servei de menjar a domicili i les activitats culturals que estan permeses fins a les 10 de la nit

A Esparreguera, com a la resta del territori català, va entrar ahir en vigor la resolució aprovada pel comitè del Pla d’Emergències de Protecció Civil (Procicat) que prohibeix la mobilitat entre les 10 de la nit i les 6 del matí amb la finalitat d’evitar activitats nocturnes d’alt risc, llevat d’aquells desplaçaments o activitats considerades de caràcter essencial. Així doncs, en aquesta franja horària resta prohibida la circulació per les vies públiques amb algunes excepcions, com ara motius laborals o de força major, com emergències de salut o per tenir cura de familiars dependents. Aquestes mesures van ser decretades per la Generalitat després que el govern espanyol aprovés ahir la declaració del segon Estat d’Alarma per a contenir la propagació d'infeccions causades per la Covid-19, que dona cobertura jurídica a les restriccions de mobilitat. Actualment, segons dades del Departament de Salut, Esparreguera té una taxa de reproducció del 2,80 i un risc de contagi molt alt, amb 65 positius confirmats la darrera setmana.

El govern espanyol va declarar ahir el segon Estat d’Alarma per la pandèmia del coronavirus, que estableix a tot l’estat espanyol, excepte les illes Canàries, un toc de queda nocturn entre les 11 de la nit i les 6 del matí, tot i que deixa un marge a les comunitats autònomes per implantar-lo d’una hora més o menys. A Catalunya, el govern ha decretat el confinament nocturn entre les 10 de la nit i les 6 del matí i ha establert, a més, franges horàries per activitats. Els establiments de serveis, comerç minorista i restauració hauran de tancar a les 9 del vespre per facilitar la tornada a casa. En el cas del servei a domicili, es permet fins a les 10 de la nit però es manté les 9 com a hora límit perquè els clients vagin a buscar el menjar a l’establiment. També han de tancar a les 9 de la nit els espectacles públics, activitats recreatives i esportives autoritzades; excepte les activitats culturals, que podran acabar a les 10 i es permetrà el retorn fins a les 11 de la nit. La limitació horària no afecta en cap cas als serveis essencials i d’urgència, com sanitaris, sociosanitaris, farmàcies, combustibles, emergències i actuacions judicials.

La resolució aprovada ahir pel govern català fixa que resten prohibits tots els desplaçaments i la circulació per les vies públiques entre les 10 de la nit i les 6 del matí, però contempla algunes excepcions, que hauran de ser sempre justificades. Així es podrà circular en cas d’assistència sanitària d’urgència, d’adquisició de productes farmacèutics per raó d’urgència, així com per assistència veterinària urgent. També estan permesos els desplaçaments per anar i tornar del treballar, amb el corresponent certificat de l’empresa; els desplaçaments de professionals i personal voluntari acreditat, per fer serveis essencials, sanitaris i socials; i per la cura de persones grans, menors d’edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables (incloent-hi els desplaçaments per necessitats de persones amb trastorns de la conducta, discapacitat o malaltia que requereixin activitat a l’exterior pel seu benestar emocional o de salut amb el corresponent certificat professional). Altres excepcions són: l’actuació urgent davant d’òrgans judicials; el retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge; la cura d’animals de companyia el temps imprescindible, amb desplaçament individual proper al domicili; i altres causes de força major o altra situació de necessitat justificada.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha fet una crida a la prudència i a evitar qualsevol desplaçament que no sigui necessari, perquè “tot i que actualment la mortalitat no és tan elevada, els contagis s’estan produint a major escala i està baixant l’edat mitja dels pacients, que se situa sobre els 38 anys”. L’alcalde considera que “que la situació sanitària millori depèn de la responsabilitat de tota la ciutadania i del civisme a l’hora de donar compliment a les mesures” i s’ha manifestat amatent a les noves directrius que la Generalitat pugui dictaminar durant aquesta setmana per a controlar la pandèmia. A nivell municipal, la policia local sancionarà les conductes ciutadanes que no s’ajustin a les mesures decretades pel que fa la restricció de la mobilitat, amb identificacions de les persones que circulin pel carrer en l’horari de confinament nocturn, i vetllarà també perquè els establiments compleixin amb l’horari de tancament fixat. L’inspector en cap de la Policia Local d’Esparreguera, Josep Sánchez, considera que “les noves mesures adoptades facilitaran la tasca policial perquè evitaran conductes de risc, com les concentracions de persones i consum d’alcohol a la via pública”. L’incompliment del toc de queda es castigarà amb multes que aniran des d’un mínim de 300 euros fins a un màxim de 6.000 per als casos de reincidència o desobediència.

La mobilitat està prohibida entre les 10 de la nit i les 6 del matí