Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dimarts 01/12/2020
Traducció automàtica

Can Comelles

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Salut Pública Dimecres, 28 d'octubre de 2020

L’Ajuntament recorda a la ciutadania que no està permès alimentar als coloms

La superpoblació d’aquestes aus incrementa la degradació del patrimoni arquitectònic, el mobiliari urbà i la vegetació i pot arribar a ser un problema de salut pública. Per això, el consistori vol dissuadir aquesta mala pràctica que, a més, suposa una infracció de l’ordenança municipal de protecció i tinença d’animals

L’Ajuntament recorda a la ciutadania que està prohibit alimentar als coloms a la via pública, tal com recull l’ordenança municipal reguladora de la protecció i tinença d’animals a Esparreguera. En els darrers mesos, s’ha detectat al municipi un increment preocupant d’aquesta mala pràctica, que provoca una sobrealimentació de l’espècie i dificulta el control que el consistori fa d’aquestes aus urbanes a través del subministrament de pinso esterilitzant. La superpoblació de coloms incrementa la degradació del patrimoni arquitectònic, el mobiliari urbà i la vegetació i pot arribar a ser un problema de salut pública, ja que algunes aus poden patir malalties o ser portadores d’agents patògens que es transmeten a les persones. A més, l’alimentació d’aquests animals a la via pública està sancionada amb multes de 100 a 400 euros.

El regidor de Salut Pública de l’Ajuntament d’Esparreguera, Emmanuel Ortí, ha explicat que “després del confinament, s’ha incrementat l’hàbit de donar menjar als coloms a les places i carrers, especialment hem detectat que hi ha persones grans que els alimenten diversos cops al dia”. Els coloms són una espècie amb una taxa de reproducció molt alta i, per a controlar-ne la població, el consistori els subministra pinso esterilitzant per a reduir-ne la taxa de natalitat. Aquest subministrament es fa amb dispensadors automàtics instal·lats en els tres punts del municipi on s’ha detectat més presència d’aquestes aus urbanes: a la plaça de Santa Eulàlia, la plaça de Sant Magí i al carrer Font del Vidal, davant la plaça de la Unió. Cada dia a primera hora del matí els distribuïdors automàtics s’accionen i escampen la dosis adequada als coloms presents, segons els estudis de població realitzats. Periòdicament es reomple el dipòsit del distribuïdor i es fa, a més, un seguiment de la població de coloms del municipi analitzant la seva presència, colònies i punts d’alimentació.

Amb l’aplicació d’aquest sistema de control de la població de coloms, el número d’aquestes aus urbanes es va reduir al desembre de 2019 un 45% respecte al número de coloms del desembre de 2017. “La superpoblació de coloms és un problema perquè embruten la via pública i desgasten el mobiliari urbà, i la població va en augment perquè com que estan sobrealimentats deixen de menjar el pinso esterilitzant que els subministrem”, ha subratllat el regidor de Salut Pública. Per a dissuadir aquesta pràctica, el consistori ha col·locat cartells informatius en els punts de més afluència d’aquestes aus per a recordar a la ciutadania que està prohibit alimentar els coloms, una conducta que a més està sancionada amb multes de 100 a 400 euros, tal com es recull en l’ordenança no fiscal reguladora de la protecció i tinença d'animals al terme municipal d'Esparreguera.

La superpoblació de coloms pot causar problemes de neteja i salubritat