Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dimecres 20/01/2021
Traducció automàtica

Carrer Cavallers

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Salut Pública Dijous, 14 de gener de 2021

L’Ajuntament instal·larà 5 hotels per gats per a dignificar les colònies existents

Es tracta d’una iniciativa per a controlar i mantenir netes les colònies de gats, que reutilitza contenidors en desús per a reconvertir-los en refugis per a aquests animals. La gestió d’aquests hotels es fa en col·laboració amb l’associació animalista Espargats, que és qui s’encarrega de l’alimentació i el manteniment d’aquests espais

L’Ajuntament d’Esparreguera, amb la col·laboració de l’associació animalista Espargats, ha instal·lat el primer hotel per gats a Esparreguera. Es tracta d’una iniciativa que ja s’està duent a terme en altres poblacions i que consisteix a reutilitzar contenidors de vidre, plàstic o paper que ja no estiguin en ús per a allotjar-hi les colònies de gats i la seva alimentació. El primer hotel s’ha instal·lat al Barri Font i la resta s’aniran col·locant en els propers mesos a diferents punts de la vila per organitzar i controlar les colònies de gats feréstecs existents. Per fer els contenidors més atractius, el consistori vol que aquests puguin ser pintats i decorats, en la seva part exterior, per l’alumnat de l’Escola d’Arts Plàstiques i els infants usuaris del Centre Obert La Fulla, un acció que ara per ara no es pot dur a terme per les restriccions sanitàries vigents per frenar els brots de la Covid-19.

Els hotels de gats, o CatHotels, neixen d’una iniciativa de l’associació animalista LlobreGats, de Sant Boi de Llobregat, per a dignificar l’existència de les colònies de gats de carrer reutilitzant material i mobiliari públic. “És un projecte d’economia circular, d’aprofitament de recursos, que s’ha exportat a ciutats d’arreu del món i que hem començat a aplicar també a Esparreguera”, ha explicat el regidor de Salut Pública i Protecció i Tinença d’Animals, Emmanuel Ortí. La iniciativa consisteix en reutilitzar contenidors en desús i condicionar-los perquè serveixin com a refugi per a aquests animals, instal·lant-hi portes per als gats, un accés perquè hi puguin entrar les persones cuidadores a posar-hi aliment i netejar-los i tapant la boca amb una reixa per a evitar que la gent hi aboqui residus. Per a dóna’ls-hi un aspecte exterior més atractiu, el consistori planteja que l’alumnat de l’Escola d’Arts Plàstiques i els infants usuaris del Centre Obert La Fulla puguin realitzar-hi una acció artística decorant i pintant aquests hotels. Un acció que actualment no es pot dur a terme a causa de les mesures aprovades per les autoritats, però que l’Ajuntament vol posar en marxa quan la situació sanitària ho permeti.

El primer contenidor s’ha instal·lat ja al final del carrer de l’Om, movent una mica la ubicació de la colònia existent, que generava queixes per part del veïnat, i ubicant-la més a prop de la riera. “Actualment hi ha una vintena de colònies a Esparreguera i la intenció és anar reduint-les per a garantir un major control, per això anirem estudiant quin és el millor emplaçament per els altres quatre hotels que ja tenim preparats, perquè hem de tenir en compte que només es poden col·locar en espais públics, on no entorpeixin el pas ni generin conflictes amb el veïnat”, ha apuntat el regidor de Salut Pública i Protecció i Tinença d’Animals. La gestió d’aquests hotels es fa en col·laboració amb el voluntariat de l’associació Espargats, que és qui s’encarrega de l’alimentació i la neteja de les colònies. La membre de l’entitat animalista, Àngels Martínez, ha explicat, en declaracions a l’emissora municipal, que aplaudeixen la decisió d’instal·lar aquests hotels “sobretot per protegir el menjar dels gats i tenir la colònia més neta”.

Actualment el consistori vehicula l’alimentació de les colònies de gats a través de l’entitat i, per aquest motiu, s’enviarà una carta a totes aquelles persones que anteriorment havien tingut el carnet d’alimentador per a informar-les que si volen seguir alimentant ho han de fer a través de l’associació animalista. El control i gestió de les colònies de gats d’Esparreguera va prendre impuls el 2018, amb la realització d’un estudi i el mapeig de les colònies existents al municipi. Aquell mateix any es va començar a aplicar el protocol d’actuació mitjançant el procediment CER (Captura, Esterilització, Retorn). Actualment el consistori treballa amb APAN, l’Associació Protectora d’Animals de l’Anoia, que és l’adjudicatària del servei de control de colònies de gats de carrer, i també amb Espargats per continuar aplicant el protocol i senyalitzar i controlar les colònies del municipi.

La iniciativa consisteix a reutilitzar contenidors en desús per a allotjar-hi les colònies de gats