Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dimecres 20/01/2021
Traducció automàtica

OAC

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Cultura i Festes Dijous, 14 de gener de 2021

Les festes dels Tres Tombs i el Carnestoltes queden suspeses per la pandèmia

Les mesures sanitàries no permeten la celebració d’actes de cultura popular i tradicional ni aquells que puguin suposar risc de generar aglomeracions de persones. Així mateix, l’Ajuntament treballa en la redefinició de la programació de la Festa Major d’Hivern per adaptar-la a la situació sanitària

La tradicional festa dels Tres Tombs, que havia de tenir lloc el proper 31 de gener, i les celebracions de Carnestoltes, previstes pels dies 19 i 20 de febrer, han quedat suspeses a causa de la situació d’emergència sanitària i les mesures per frenar els contagis de la Covid-19. Les restriccions vigents, aprovades per la Generalitat, suspenen les activitats de cultura popular i tradicional, així com la celebració de festes que puguin suposar la celebració d’actes amb risc de generar aglomeracions de persones. Per aquest motiu, tant l’Agrupació Sant Antoni Abat d’Esparreguera com l’Ajuntament han optat per cancel·lar la celebració d’ambdues festivitats. D’altra banda, la regidoria de Cultura treballa en la redefinció de la Festa Major d’Hivern, que se celebrarà del 12 al 14 de febrer amb una programació que, complint amb les restriccions vigents, donarà més protagonisme a les arts escèniques.

Enguany Esparreguera no podrà celebrar, com feia tradicionalment, les Festes de Sant Antoni Abat, que tenien com a plat fort els Tres Tombs. L’agrupació local s’ha vist obligada a cancel·lar els actes, però ha organitzat dues exhibicions per mantenir viu l’esperit de la festa, que es podran veure del 16 al 22 de gener: una exposició dels tres carruatges del conte de la Blancaneus, que estarà al vestíbul del Teatre de La Passió i que s’emmarca també en els actes de celebració del 50è aniversari de l’escola el Puig, i una mostra de guarniments de cavalls i materials vinculats amb la festa, que es podrà veure a l’establiment situat al carrer Cavallers, número 55. A més, aquest cap de setmana es faran dues misses en commemoració de Sant Antoni Abat i s’exposarà, a l’església, el carruatge de l’entitat engalanat, amb la imatge del sant i la bandera.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha afirmat que “tant els Tres Tombs com el Carnaval són actes que, per la seva tipologia, són molt difícils de reconvertir, perquè són esdeveniments que es fan al carrer, en espais que no es poden delimitar per controlar-ne l’aforament i són actes, a més, molt multitudinaris”. Per aquests motius, el consistori ja ha anunciat la suspensió de les celebracions del Carnestoltes, tant la festa infantil com la rua i el concurs de comparses, que s’havien de celebrar el 19 i 20 de febrer. Tot i això, Juan Jurado ha apuntat que el consistori està valorant la possibilitat de celebrar aquesta festivitat més endavant: “El Carnaval és una festa que en els darrers anys ha anat creixent en participació i, com que el nostre esperit és el de perdre el mínim de celebracions possibles, estem estudiant celebrar un Carnestoltes d’estiu, si la situació sanitària ens ho permet i si trobem l’encaix per a fer-ho”.

En el que sí que ja treballa la Regidoria de Cultura és en la programació de la Festa Major d’Hivern, que està prevista pels dies 12, 13 i 14 de febrer. “La Festa Major normalment és una celebració de carrer, de cultura popular i multituds, però treballem per fer una festa redissenyada, reconduïda i adaptada la situació, amb el mateix esperit que ja hem fet la Festa Major d’estiu o la programació Nadal i Reis”, ha explicat el regidor esparreguerí. La festa tindrà doncs un enfocament menys tradicional i més cultural, perquè les mesures sanitàries sí que permeten programar espectacles en teatres i espais culturals amb un 50% de l’aforament i un màxim de 500 persones, o de 1.000 si la ventilació és òptima. “Donarem més importància a les arts escèniques, que sí que estan permeses ara per ara, i intentarem que la cultura popular pugui tenir també la seva presència dins la programació”, ha apuntat Juan Jurado. El pròxim esdeveniment previst en el calendari municipal és la celebració de la 3a Fira Passió, que aquest any ja s’havia endarrerit fins al 6 i 7 de març, però que resta pendent de l’evolució de la situació sanitària per acabar de definir el seu format.

Els Tres Tombs s'havien de celebrar diumenge 31 de gener