Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Diumenge 24/01/2021
Traducció automàtica

Faroles Plaça Esglèsia

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Centre d'interès: l'educació en valors

Els valors en la convivència

L'ésser humà és social per naturalesa i necessita els altres des del seu naixement i fins al final de la vida; la seva dimensió grupal és bàsica per desenvolupar-se de manera completa i harmònica.

De fet, és impossible d'educar un ésser humà si es prescindeix d'aquest àmbit, i, per aquest motiu, tota educació tendeix a crear aquells hàbits que facin possible de viure en societat.


L'educació dels valors comença a casa

Tot i que en aquestes últimes dècades s'ha posat de moda parlar d'educació en valors, el concepte és tan antic com la mateixa educació.

Els humans no podem educar si no és en valors, ja que això no és res més que ensenyar als infants allò que, al nostre entendre, és "bo" i allò que és "dolent".

Sense entrar en la qüestió bàsica de tota ètica de per què una cosa està bé o està malament, podem afirmar que en realitat els pares, les famílies, com a educadors, voldran inculcar als seus fills: "això et farà feliç, i això altre et farà infeliç". En general, els pares solen educar amb allò que ells han après i consideren que està bé, o cap allò que creuen que, si hagués estat així, els hauria fet més feliços.


Les escales de valors

Cada persona, cada família, cada grup social, polític o religiós, estableix la seva escala de valors. Que un valor sigui preferent respecte a un altre és fruit de l'educació, de l'ambient, de la història, i fins i tot de les circumstàncies del moment.

Cal tenir dues idees clares, primera, no podem imposar als altres la nostra escala de valors, i segona, existeixen uns valors universals que són la base de la convivència humana i, per tant, s'han d'ensenyar i promoure en els infants perquè aquests tinguin una educació equilibrada.


Valors universals, base de la convivència humana: base de l'educació dels infants

Els valors humans són de tal manera que s'entrellacen entre si i és difícil, o potser impossible, de distingir on acaba un i on en comença un altre. No obstant això, per tal de dur a terme una educació en valors amb els infants, necessitem estructurar-los de manera que el treball i la consecució d'uns ens ajudin al treball i la consecució dels altres.


Valors en la convivència al Centre Obert

El centre d'interès del centre obert, allò al voltant del que gira el seu treball, són els valors en la convivència. L'objectiu final del centre és donar a conèixer, transmetre i posar en pràctica aquells valors bàsics necessaris per poder viure i conviure en societat. Aquests valors són:


RESPECTE - RESPONSABILITAT - URBANITATORDRE - PACIÈNCIA


DIÀLEG - SINCERITAT - COOPERACIÓ – TOLERÀNCIA


CONSTÀNCIA