Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Diumenge 24/10/2021
Traducció automàtica

Carrer Cavallers

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Rutes i punts d'interès

Esparreguera és una petita ciutat que es troba molt a prop del riu Llobregat i amb la muntanya de Montserrat com a teló de fons, que li atorga una bellesa natural lloable. La seva existència està documentada des de l'any 985, segons consta en un document de l'Arxiu Episcopal de Vic. Al llarg dels segles els diferents poblaments han deixat la seva empremta tant pel que fa al món del treball agrícola, posteriorment industrial i actualment, com a indústria de serveis, com en una mostra fantàstica dels diferents corrents artístics que podem veure en les cases i les seves ornamentacions.

Això fa que disposem d'un impressionant llegat patrimonial que, ara, a través d'uns senzills itineraris turístics, volem donar a conèixer als propis conciutadans així com als forasters que s'apropin a la nostra petita ciutat.

De moment disposem de sis itineraris:


Ruta natural

Seguint camins rurals arribem fins el Mas Manader. En el camí podem observar diferents aspectes de la flora autòctona, així com de diversos trets geològics.


Documentació relacionada amb aquest recorregut

 


Campanar d'Esparreguera

Obra arquitectònica per excel·lència, adossat a la magnífica església parroquial de Santa Eulàlia, del Segle XVII, de planta de nau única amb capelles entre els contraforts i amb un absis poligonal d'unes dimensions considerables. Els seus carreus són de pedra granítica i de conglomerats procedents de Montserrat. Aquesta església ens parla d'un passat econòmicament pròsper, per què?


Documentació relacionada amb aquest recorregut

 


Ruta de la ceràmica

Ens apropa al nostre passat terrisser pel tipus de terra argilosa del nostre territori i per l'existència del fenomen geològic de les Roques Blaves, dites així pel seu color entre blavós i grisenc i per l'abundor d'aigua, tres elements indispensables. En aquesta ruta observarem decoracions de ceràmica a les façanes de les cases i acabarem visitant un obrador en actiu, les Ceràmiques Sedó.


Documentació relacionada amb aquest recorregut

 


Ruta dels invents

Ens dóna una visió del patrimoni industrial, científic i tecnològic d'Esparreguera. Entre d'altres invents recordarem la turbina agitadora de masses líquides, el molí triturador d'olives, la munyidora automàtica al buit, la formigonera plegable,.... i d'altres.


Documentació relacionada amb aquest recorregut

 


Ruta literària

De tots el autors esparreguerins hem triat, per començar, els tendres i dolorosos records d'una nena que, juntament amb la seva família i a causa de la Guerra civil espanyola, va haver de viure a l'exili, a França. "Un camí fràgil", d'Antònia Galceran i Monné, són els records d'aquesta nena.


Documentació relacionada amb aquest recorregut

 


Ruta geològica

Esparreguera des de la seva posició privilegiada sobre el Llobregat permet gaudir des de diversos punts (Can Comelles, carrer del Llobregat...) d'unes excel·lents vistes del riu i els seus trets geològics. Per gaudir de la geologia que ens ofereix Esparreguera en tot el seu esplendor s'ha de viure en directe i observar roques i minerals in situ (toves calcàries, pirita...); estructures geològiques com falles, llacunes estratigràfiques...; o descobrir diferents terrasses del Llobregat.


Documentació relacionada amb aquest recorregut