Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Diumenge 16/01/2022
Traducció automàtica

Gegants

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Arxiu Municipal, Cultura i Festes Dijous, 15 de maig de 2014

Esparreguera ha commemorat el Tricentenari el cap de setmana del 9, 10 i 11 de maig

Es van programar diferents actes per donar a conèixer uns fets que van trasbalsar la nostra vila fa 300 anys

El 9 de maig de 1714, es va lliurar una important batalla a la nostra vila entre l’exèrcit borbònic i el català amb un total de 300 baixes borbòniques i 7 de catalanes que va acabar amb el saqueig de la vila i l’incendi de les cases del batlle com a represàlia.

La commemoració d’aquests fets va començar el divendres 9 de maig amb la presentació del llibre Fins al Final! 1714, una novel·la escrita per Xavier Moreno i Manel Ruiz que ens ficciona els fets ocorreguts fa 300 anys i ens dóna a conèixer com era Esparreguera aquella època. Va ser un acte molt emotiu, molt esparreguerí que va omplir la sala d’actes de la Biblioteca Municipal L’Ateneu de gom a gom.

L’endemà, 10 de maig, Josep Campmany Guillot, estudiós local del Baix Llobregat, vocal del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i president del Centre d’Estudis de Gavà, ens va oferir la conferència Esparreguera en el marc dels fets de 1714 i ens va explicar a tots fets destacats de la nostra vila i del nostre país d’una manera molt amena i entenedora.

El diumenge 11 de maig, al matí, es va poder gaudir d’una lluïda desfilada pels carrers del centre de la vila dels Miquelets de Catalunya, els quals, a més, van fer una explicació dels uniformes i de les armes que portaven. La desfilada va acabar a la plaça de la Pagesia amb la lectura, per part dels Miquelets, d’un text commemoratiu. A continuació, els Castellers d’Esparreguera van fer un pilar de silenci tot recordant els esparreguerins que van perdre la vida al llarg de la Guerra de Successió. Seguidament, els Castellers de la vila van celebrar la Diada Castellera, juntament amb les colles de Cornellà de Llobregat i Terrassa.

El mateix diumenge, a les 10 del matí, per Ràdio Esparreguera es va passar el monòleg Josep Padró i Forcada, escrit per Francesc Xavier Sánchez i interpretat per tres actors encapçalats per Xavier Lauder. Josep Padró i Forcada era un esparreguerí que va morir durant el setge de Barcelona el 9 de setembre de 1714.

I a la tarda, al Teatre de La Passió d’Esparreguera, es van poder escoltar caramelles patriòtiques compostes i dirigides pel mestre Josep Borràs. En total, van ser 18 caramelles les que el compositor esparreguerí va musicar a partir de 18 poemes patriòtics, alguns escrits fa més de 100 anys, però amb un contingut molt actual.

Tots aquests actes van comptar amb la participació de nombrós públic, que, a part de commemorar i recordar els fets, també van voler homenatjar els esparreguerins que van patir fa 300 anys la situació sociopolítica tan delicada i van sacrificar la seva vida per la llibertat.

Al llarg del mes de setembre d’enguany es programaran més actes per continuar la commemoració del Tricentenari.

Tot seguit, teniu una sèrie d’enllaços on podreu sentir o veure els actes desenvolupats a Esparreguera aquest cap de setmana.

Presentació del llibre “Fins al final! 1714”: http://www.youtube.com/watch?v=r-ZCzpdIZrw&list=UUiEEfje8lqeSWsAmWlH5Gtg

Conferència “Esparreguera en el marc dels fets del 1714”
http://www.youtube.com/watch?v=S2Eq3_JRQVw

Concert de les Caramelles Patriòtiques. Segona part
https://soundcloud.com/caramelles-esparreguera/concert-de-caramelles-patriotiques-segona-part

Per a més informació:
soundcloud.com/caramelles-esparreguera/concert-de-caramelles-patriotiques-primera-part

Els Miquelets

Presentació del llibre "Fins al Final! 1714"

Caramelles Patriòtiques