Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Diumenge 16/01/2022
Traducció automàtica

Can Paloma i Monestir

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Cultura i Festes Dilluns, 18 d'agost de 2014

Es funda la Jove Orquestra de Cambra de La Passió d'Esparreguera

Un grup de joves músics crearan una orquestra de joves professionals per tal de promoure la cultura musical de la vila

La Passió d’Esparreguera –Creu de Sant Jordi 2012- és l’única de totes les passions catalanes on la música és en directe per una orquestra, oferint un plus de qualitat a una tradició ben coneguda arreu del nostre país. Des de la seva fundació, als anys vuitanta, l’Orquestra de La Passió d’Esparreguera interpreta la música del compositor local Josep Borràs i Farrés (1929), qui des del 1976 signa la banda sonora d’aquest espectacle total. L’origen dels seus músics és ben divers: molts són fills del poble o rodalies, i bona part d’ells, formats a l’Escola Municipal de Música d’Esparreguera.

Enguany, un grup de joves músics han decidit iniciar un nou projecte musical per a Esparreguera i la seva Passió, i donar així un pas endavant a nivell artístic i organitzatiu. Crearan una orquestra de joves professionals per tal de promoure la cultura musical de la vila, amb el convenciment que és necessària una orquestra que permeti als joves intèrprets del nostre país realitzar-se com a professionals. Ells són Juan Jurado –actual director musical de La Passió d’Esparreguera i premi extraordinari de composició pel Conservatori Superior de Música del Liceu (2014)-, Alba Hinojosa –actual concertino i cursant quart d’interpretació de violí de Grau Superior al Conservatori Superior de Música del Liceu-, David Llort –organista de La Passió d’Esparreguera- i Anna Sánchez –graduada en interpretació de flauta pel Conservatori Superior de Música del Liceu-, tots ells fortament vinculats a l’entitat des de fa anys.

Els músics de la JOCPE (Jove Orquestra de Cambra de La Passió d’Esparreguera) seran tots estudiants o graduats del Conservatori Superior de Música del Liceu o de l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya), donant prioritat a tots aquells músics esparreguerins que compleixin els requisits mínims. La formació estarà formada per una plantilla estable de dues flautes, dos oboès, dos clarinets, dos fagots, dues trompes, dues trompetes, un trombó, un percussionista, vuit violins, dues violes, dos violoncels, un contrabaix i el director. L’orquestra funcionarà per projectes i se’n faran quatre d’anuals: el concert d'Any Nou, la temporada de Passió, el concert de Festa Major d'estiu i un concert de tardor. La direcció puntualitza que els músics que col·laboren habitualment amb la Passió podran seguir-ho fent.

Els més de mil col·laboradors de La Passió d’Esparreguera són voluntaris, ja que és l’única manera que una entitat cultural sense ànim de lucre pot tirar endavant amb els recursos de què disposa. Per tant, la JOCPE no obtindrà beneficis de les representacions de La Passió, sinó que se sustentarà en els altres tres projectes anuals i en les gires que realitzi. Els fundadors destaquen el suport entusiasta de la Junta i de l’Assemblea de col·laboradors de la Passió d'Esparreguera -de la qual la JOCPE en serà secció- i de la bona predisposició de l'Ajuntament d'Esparreguera.

El repertori constarà d’obres de compositors clàssics i de la música de la Passió, arranjada per l'ocasió, que els fundadors volen que esdevingui el seu tret diferencial i identitari. Més endavant, posaran en marxa un concurs públic adreçat a joves compositors catalans que podran presentar obres curtes per optar a un premi, que consistirà en estrenar-la en un dels concerts. El compositor i director Francesc Prat, professor del Conservatori Superior de Música del Liceu, recolza el projecte de la JOCPE i especialment aquest concurs. Un dels membres que triarà les peces guanyadores serà Josep Borràs, qui ofereix el seu total suport a la JOCPE, titllant-la de necessària i vital per a l’entitat. Altres noms del món de la cultura que mostren el seu suport al projecte són Jordi Pons –doctor en Humanitats, titulat superior en Música i professor del Conservatori Superior de Música del Liceu-, Joan Castells –director escènic i pedagog-, Ramon Cuello –escultor i Creu de Sant Jordi 2011-, Manel Ribera –compositor contemporani i professor de l’ESMUC- i José Nieto –compositor de música de cinema i guanyador del Goya per Sé quién eres (2000) o La pasión turca (1994), entre d’altres. L'Orquestra es presentarà oficialment a la Sala Gran del Teatre de La Passió d’Esparreguera, durant el mes de novembre de 2014.

La Passió d'Esparreguera