Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Diumenge 26/09/2021
Traducció automàtica

Parc de la vila

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Ràdio Esparreguera Dijous, 31 de març de 2016

S’ha presentat un fons de pel·lícules, imatges i documentals d’interès històric local

Són pel·lícules amateurs realitzades o interpretades per esparreguerins, que han estat cedides de manera desinteressada pels seus autors

Coincidint amb el cicle de cinema local que, un cop al mes, es du a terme a la biblioteca, s’ha aconseguit recopilar un total de 50 pel·lícules i enregistraments, autoria d’Andreu Sitjar, Joan Serra, Josep Cuscó, Josep Paulo, Toni Gastón, Joan Castells, Josep Borràs, Enric Martínez, Lluis Casado, Vicenç Peris, Salvador Garcia, Josep Prat, Oriol Achón, Miquel Miret, Josep Ozcoz, Carme Sánchez, Miquel Arbonès i Josep Prat.

Entre les curiositats, un petit film dels anys 40 sobre La Passió d’Esparreguera, enregistrat per un equip de reporters de l’Alemanya nazi; un reportatge de 1934 sobre la Colònia Sedó, amb motiu de la visita del president del govern estatal Alejandro Lerroux; o La Passió medieval de Fra Anton, de 1985, dirigida per Joan Castells a la Plaça de l’Església.

També hi ha reportatges històrics, que mostren les activitats de la penya motorista Mig Gas, els partits d’handbol a l’Estrella; la construcció del nou teatre de La Passió, entre 1966 i 1969; o el gran incendi de la muntanya de Montserrat del 1986. Hi trobem obres com La festa del blat, dirigida al 1998 per Joan Castells al Teatre Romea; La Senyora de Sade de 1994 a l’Escorxador, així com grans obres protagonitzades per Anna Lizaran, com Les noces de Fígaro, i peces de cinema d’autor que, en ple franquisme, en feien una crítica i una protesta. Andreu Sitjar, juntament amb qui fou alcalde d’Esparreguera, Joan Serra, van ser els autors als anys seixanta de moltes d’aquestes pel·lícules amateurs de protesta. Hi trobem obres com La Missa dels Homes, Elena, L’Home Nou, Magnificat o diversos curtmetratges d’autor. Evidentment, en aquesta recopilació no hi podia faltar El Judes, llargmetratge dirigit el 1952 per Ignacio F. Iquino, interpretat per Antonio Vilar, on gairebé tots els actors van ser amateurs, vilatans d’Esparreguera.

Tot aquest material de cinema ha estat recopilat i dipositat a la Biblioteca Municipal l’Ateneu per a consulta lliure de tots els visitants.

logotip