Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dimecres 27/10/2021
Traducció automàtica

cap1

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Policia Local, Ràdio Esparreguera, Societat Divendres, 16 de març de 2018

Les dades de seguretat ciutadana es fan públiques en un acte obert a la ciutadania

Esparreguera va registrar al 2017 un total de 940 fets delictius, un 10% més que al 2016, que va tancar amb 854 fets. Les dades es varen presentar ahir a la tarda durant la Junta de Seguretat Plenària que es va celebrar a Can Pasqual

La resolució dels casos al 2017 va ser del 38,8%, una xifra que es manté pràcticament estable respecte de l’any anterior, mentre que el nombre de detinguts va ser de 112. El 58% de les detencions les varen fer els Mossos d’Esquadra i el 42% la Policia Local. El 82% dels detinguts són homes, el 44% tenen entre 25 i 35 anys i gairebé el 80% tenen la nacionalitat espanyola, que es seguida per la marroquina.

A nivell de tipologies penals, el gruix recau sobre els delictes contra el patrimoni, amb totes les seves vessants: són un total de 682 fets, un 9,6% més que l’any anterior, que representen el 73% dels fets penals que passen al municipi. Òscar Carreras, inspector en cap de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Martorell, va explicar ahir durant la Junta de Seguretat Plenària que “habitualment són les mateixes tipologies delictives les que sobresurten: els furts, els danys i les estafes”.

Els robatoris amb força a domicili varen pujar fins a 62 fets al 2017, front als 56 del 2016. Ara bé, baixen la resta de robatoris amb força: la dada més important es refereix als establiments comercials, on es redueixen un 75%.

Els robatoris amb violència o intimidació, per la seva banda, han patit un increment important, en passar de 18 al 2016 a 34 al 2017, un 90% més. Per sota es situen els delictes contra la seguretat viària, que han crescut un 37%, un percentatge atribuïble a l’increment dels controls preventius, sobretot per part de la policia local d’Esparreguera.

Per part de la policia local, l’inspector en cap Josep Sánchez va destacar que, en contra del que habitualment es percep, el 51% dels fets delictius succeeixen al centre de la vila i no als barris perifèrics. “Al centre tenim el 42% de la població i el 51% dels fets; la ràtio és de 51,86 fets per cada mil habitants. En canvi, als barris perifèrics, baixa fins al 26 o el 30 per mil”, va dir Josep Sánchez.


Dades dels cossos estatals

Participaven a la Junta de Seguretat també els cossos de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que varen oferir dades referides a les seves competències. En el cas de la Policia Nacional, una d’elles és la tramitació mòbil del DNI, que el passat mes de setembre el cos va decidir interrompre per raons de seguretat. Ahir, el comissari Emiliano Rubio, afirmava que “possiblement, després de Setmana Santa, es reprengui el servei, encara que amb molta llista d’espera que ens costarà un temps posar al dia”.

Per part de la Guàrdia Civil, José Alberto García, comandant a Vilanova i la Geltrú, va explicar que durant 2017 no es va investigar cap delicte a Esparreguera ni s’ha actuat com a policia judicial. Les inspeccions en matèria d’impostos no varen observar infraccions i, en quant a les llicències d’armes, la guàrdia civil en té constància de 419, amb un total de 761 armes.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, que obria i tancava l’acte, va destacar que anualment es fan dues sessions de la Junta de Seguretat, una de les quals, des de fa dues edicions, és pública i oberta a la ciutadania per decisió del govern municipal durant aquest mandat. “Creiem que la seguretat és un tema que s’ha de tractar des de la transparència, des de l’oportunitat de fer pedagogia i de posar negre sobre blanc les dades, per superar clixés o idees formades que a vegades no corresponen a la realitat“.

Assistia a la Junta també el secretari de la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat, Xavier Baiget, qui posava en valor la iniciativa. “És una experiència enormement positiva, perquè és una mostra de transparència. Les dades es poden mesurar i, per tant, avaluar i millorar”.

Junta de Seguretat Plenària a Can Pasqual