Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Diumenge 24/10/2021
Traducció automàtica

Carrer Cavallers

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Ràdio Esparreguera, Societat Divendres, 20 de juliol de 2018

UGT denuncia la manca de mitjans i recursos arran dels incidents al CREI de Can Rubió

El sindicat lamenta que la situació que va patir fa uns dies aquest centre d’Esparreguera posa de manifest la falta de mesures educatives i de seguretat en els centres de protecció de menors

L’educador d’aquest centre residencial d’educació intensiva i delegat d’UGT a Can Rubió, Joaquín Seisdedos, ha assegurat en declaracions a Ràdio Esparreguera que “des de fa anys demanem més mitjans i recursos en els centres de protecció de la infància gestionats per la DGAIA, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, de la Generalitat de Catalunya, però aquests, de moment, no arriben”.

Seisdedos ha explicat el passat dimarts 10 de juliol, a 2/4 de 10 de la nit, va tenir lloc un primer incident amb greus aldarulls que va fer necessària la intervenció d’una dotzena d’efectius de Mossos d’Esquadra i d’una ambulància medicalitzada. Com a resultat d’aquest fet, una noia va patir fortes agressions i va arribar a perdre la consciència, i tres educadores i el vigilant de seguretat van acabar amb lesions diverses, amb el resultat d’una baixa. Cinc nois van ser detinguts, però a l’endemà van tornar a ingressar al centre.

L’11 de juliol, a partir de 2/4 de 10 del matí, es van tornar a produir aldarulls, protagonitzats principalment per quatre nois, dos dels quals ja havien participat en els de la nit anterior. Novament va ser necessària la presència de vuit Mossos d’Esquadra que van detenir els quatre nois, dos dels quals també ho havien estat la nit anterior. Quatre educadors van ser agredits, dos d’ells amb resultats de baixa.

L’educador ha destacat que aquests tipus d’incidents no són habituals, però sí que ha alertat de l’augment de casos i situacions de violència que s’estan produint en aquests centres. Seisdedos ha lamentat que la DGAIA no hagi reforçat, com va comunicar que faria, l’equip educatiu, sinó que s’ha limitat a cobrir dues absències laborals, una per baixa i una altra per vacances, amb dos contractes de substitució. I tampoc ha reforçat el personal de seguretat, havent un vigilant durant el dia i dos a la nit. Dels set nois detinguts entre els dos dies, tres han estat traslladats a altres centres, i quatre continuen al centre, convivint, per exemple, amb la noia que va ser agredida.

Joaquín Seisdedos ha assegurat que el canvi de projecte que ha patit darrerament el centre de Can Rubió d’Esparreguera, on conviuen una vintena de nois i noies, passant de CRAE, és a dir, de Centre Residencial d’Acció Educativa, a CREI, Centre Residencial d’Educació Intensiva, ha comportat, en certa mesura, aquesta situació de tensió, per l’arribada de menors amb importants antecedents de delinqüència, arran de la problemàtica que té actualment la Generalitat de Catalunya amb els menors estrangers no acompanyats.

Per la seva banda, la DGAIA ha manifestat, des del seu Departament de Premsa, que “des de l’inici dels incidents han estat en converses i en contacte permanent amb la direcció del centre i que, en tot moment han informat de la problemàtica als sindicats que, fins i tot, han pogut parlar amb la mateixa Directora General de la DGAIA i de Recursos Humans del Departament”.

Sobre el compliment de ràtios, ha assegurat que “la ràtio d’un CREI és 1-4, és a dir, a Can Rubió li correspondrien 21 professionals, però el nou recurs es va engegar amb 22 educadors, i amb la negociació sindical es van acceptar 23 educadors. Per tant, actualment hi ha dos educadors més”. I ha afegit que “Can Rubió va deixar de ser un centre per a menors amb trastorns mentals el mes abril per acord del Departament i del mateix centre, i tot l’equip educatiu va estar treballant aproximadament un mes la gestió del canvi d’encàrrec, sense adolescents. Després d’aquest període es van anar ingressant de forma gradual (4-5 nens per setmana) el nou perfil de nois, i no han arribat al màxim de la seva ocupació fins a finals d’aquest mes de juny. S’han treballat educativament i tècnicament els processos per part de l’equip del centre i del CREI de la DGAIA, la direcció i l’equip educatiu. Des del Departament s’ha cuidat la gestió del canvi. Si falten alguns educadors és per la dificultat de trobar professionals d’aquest àmbit, no perquè el Departament no tingui les places creades per a què les ocupin”.

En el CREI de Can Rubió conviuen actualment una vintena de nois i noies