Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Divendres 23/07/2021
Traducció automàtica

Piscina estiu

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Ràdio Esparreguera, Urbanisme Dimarts, 1 d'octubre de 2019

Acaba el període d’al·legacions a l'aprovació inicial del POUM

Tres associacions de veïns, quatre grups polítics i La Passió han presentat al·legacions al POUM, a més de nombrosos particulars i empreses. Les aportacions més recurrents tenen a veure amb les previsions de creixement urbanístic, la nova zona esportiva, el Passeig del Llobregat, la connexió amb Mas d'en Gall i Can Rial, i l'actuació a l'entorn de La Passió

El termini per registrar al·legacions a l'aprovació inicial del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, acordada el passat 8 de maig, ha acabat aquest 30 de setembre, després d’aproximadament quatre mesos d’exposició pública. Dels set grups municipals amb representació a l’Ajuntament d’Esparreguera, quatre han presentat al·legacions: Esquerra Republicana, CUP, Esparreguera 2031 i Junts per Esparreguera. També han presentat esmenes al planejament aprovat inicialment tres associacions veïnals (Can Rial, Mas d'en Gall i Casc Antic de Mas d'en Gall), La Passió i nombrosos particulars i empreses, algunes d'elles amb adhesions de partits polítics, veïns i ciutadans.

Esquerra Republicana els ha donat un argumentari polític, referit al creixement urbanístic de la vila, que veuen excessiu; a la reserva de sòl a la zona nord per a una nova ciutat esportiva, que consideren en canvi insuficient; a les propostes de nous vials, entre elles el Passeig del Llobregat; i a la conversió del Torrent Mal en una zona verda. Alfons Puche, portaveu del grup municipal d’ERC, ha afirmat a l'emissora municipal que “el POUM fa unes declaracions d’intencions molt proteccionistes en temes com el medi ambient o el creixement urbanístic; però, després, quan te’l mires en profunditat, veus que és tot el contrari. Trinxa la façana del Llobregat i contempla creixements importants al Castell II, La Creueta i Can Cardús”.

La CUP ha optat per fonamentar les seves al·legacions en argumentacions tècniques, ja que les prioritats polítiques ja s’havien exposat a l’equip de govern durant la negociació del POUM, prèvia a l’aprovació inicial. La formació manté la seva oposició frontal al Passeig del Llobregat i al creixement urbanístic i afegeixen una al·legació també en contra de la reserva que permetria construir una zona esportiva al nord de la vila. Raquel Montoya, portaveu de la CUP, afirma que “està a tocar del Parc Natural de Montserrat i creiem que hi ha altres terrenys on es podria fer”.

Esparreguera 2031 considera incoherent el creixement de població que preveuen els organismes estadístics amb la construcció de nous habitatges que proposa el POUM. Aquest fet agreujaria un altre que recull la formació local: els equipaments disponibles. Manel Roca, portaveu d’Esparreguera 2031, ha dit en declaracions a Ràdio Esparreguera que “tenim 13,54 metres quadrats d’equipaments per habitant, comptant alguns que estan en estat ruïnós; si la població creix, la situació empitjorarà”.

En quant a Junts per Esparreguera, lamenten que el POUM no apropi els barris de Can Rial i Mas d’en Gall a la vila, mitjançant el creixement urbanístic en la zona intermèdia. Quim Cuscó, membre del partit, ha dit que “es cohesionaria el casc urbà i, en quant a serveis i infraestructures, resulta més viable”. El partit també ha al·legat en contra del Passeig del Llobregat, demanant que sigui al Torrent Mal on se situï una futura via que connecti la població.

Al·legacions de les associacions veïnals
La principal entitat veïnal de Mas d’en Gall, Noves Generacions, ha acompanyat les seves al·legacions de 236 adhesions, a les quals cal sumar la xifra dels veïns que n’han presentat directament. S’oposen frontalment al creixement urbanístic de 130 habitatges a la zona de Can Cardús, considerant que el tipus d’edifici previst trenca de manera la fesomia del barri i comporta la pèrdua d’espais verds. L’entitat també ha recorregut l’actuació al camí de l’Alfàbrega, on reivindica una via verda que permeti anar caminant o amb bicicleta, de manera segura, fins al casc urbà. En quant a les cases del casc antic de Mas d’en Gall, l’associació que agrupa la trentena de masos que originàriament constituïen el barri, ha presentat al·legacions amb l’objectiu de preservar al màxim aquests edificis.

L’associació de veïns de Can Rial s’oposa a la ubicació d’una zona de serveis a les antigues pistes, considerant que és un punt molt allunyat del barri i poc accessible a peu. L’entitat proposa, com a alternativa, les antigues piscines i demana també més concreció en l’anella viària que hauria de contemplar la passarel·la per vianants a sobre de l’autovia A-2. S’oposa, finalment, al traçat de la variant de la carretera B231 per als camions que van o venen de l’abocador de Can Mata.

La Passió aconsegueix unir tots els grups municipals
La Passió d’Esparreguera ha assolit una fita: que tots els grups municipals representats al consistori s’hagin adherit a les seves al·legacions, que deixen clara l’oposició absoluta al POUM en dos aspectes: el perllongament del carrer de La Font de la Barona, que passaria a tocar del teatre per la seva part posterior; i la consideració de l’aparcament com un espai lliure amb dues plantes soterrades i capacitat per a 140 vehicles. La Passió ha demanat un règim transitori que deixi l’espai com està actualment mentre no es faci l’aparcament i que, si aquest s’acaba construint, es lliurin a l’entitat les mateixes places que ara té en superfície. Finalment, La Passió demana que el POUM reculli la possibilitat d’ampliar les instal·lacions, fins a un 40% de la superfície actual.


Més informació:

Pla d’Ordenació Urbanística Municipal

Documentació relativa a la tramitació del POUM

Reportatge de Ràdio Esparreguera sobre les al·legacions presentades al POUM

El POUM ha tancat la seva fase d'al·legacions a l'aprovació inicial