Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Divendres 23/07/2021
Traducció automàtica

Can Comelles 2

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Política, Ràdio Esparreguera Dilluns, 11 de novembre de 2019

Esquerra Republicana guanya a Esparreguera les eleccions generals

Els republicans, amb 2.834 vots, han superat per primera vegada en unes eleccions al Congrés dels Diputats al PSC, que ha obtingut 2.641 paperetes. La tercera posició ha estat per en Comú Podem-Guanyem el Canvi amb 1.916 vots

Esquerra Republicana de Catalunya ha estat la força guanyadora de les eleccions al Congrés dels Diputats a Esparreguera, amb 2.834 vots, un 23,80% de les votacions emeses. Els republicans s'han imposat per 193 vots al PSC, que ha obtingut 2.641 paperetes, un 22,18% del total. La tercera força ha estat en Comú Podem-Guanyem el Canvi amb 1.916 vots (16,09%) i la quarta Junts per Catalunya que ha obtingut 1.060 vots (8,90%). En cinquena posició ha irromput Vox amb 845 vots (7,10%) seguida de PP amb 748 vots (6,28%), Ciutadans amb 671 vots (5,64%) i la CUP amb 652 vots (5,48%). La jornada electoral a Esparreguera ha estat marcada per una baixada de la participació en 4,9 punts respecte de les anteriors eleccions generals del 28 d’abril. Varen votar 11.987 persones, d’un cens de 16.526 persones, un 72,64%.

Els resultats inverteixen, en les primeres posicions, els que es varen obtenir el 28 d’abril passat, quan era el PSC la força guanyadora i Esquerra Republicana se situava en segona posició. Ara ha estat a l’inrevés, tot i que Esquerra Republicana perdia uns 300 vots respecte del 28A, que en percentatge relatiu és menys d’un punt percentual. El president dels republicans a Esparreguera, Alfons Puche, destacava durant la nit electoral en declaracions a l’emissora municipal que “per primera vegada, ERC ha estat la primera força a Esparreguera en unes eleccions generals i aquesta és una notícia extraordinària”. Al Congrés dels Diputats, els republicans han obtingut 13 escons, dos menys dels que tenien. A Esparreguera, han guanyat en 11 de les 22 meses electorals i en col·legis com el Centre Dual, Can Pasqual, l’Escola Bressol Cucuruga o les Roques Blaves ho feia en totes dues meses.

El PSC, que ha estat la segona força més votada a Esparreguera, amb 2.641 vots, ha guanyat en 10 meses i en col·legis com l’Escola de Música i Dansa, el Barri Font, La Plana o Mas d’en Gall, va fer-ho a totes les meses. El PSC perdia 668 vots respecte del 28A, dada que representa 3,7 punts en termes relatius. El primer secretari de la formació socialista a la nostra vila, Joan Núñez, admetia ahir que “ERC ha guanyat les eleccions a Esparreguera i a Catalunya, però per un marge molt petit. Està clar que quan baixa la participació els partits que més pateixen aquest fenomen són els d’esquerres”. El PSC-PSOE ha estat la força més votada al conjunt de l’estat, amb 120 escons, i la segona a Catalunya, amb 12, per darrere d’ERC.

La tercera formació més votada a la nostra vila ha estat En Comú Podem, que ha obtingut 1.916 vots, i manté exactament la mateixa posició que va obtenir a les anteriors generals, sis mesos enrere, però perdent 286 vots i una mica més d’un punt percentual. El regidor d’Esparreguera en Comú, Emmanuel Ortí, va ser la persona que anit feia la valoració dels resultats a Ràdio Esparreguera i destacava que “la pèrdua percentual de vots dels Comuns a Esparreguera es podria deure a l’augment de l’abstenció. Estem satisfets pels resultats assolits a la vila, encara que no tant a nivell estatal”. El millor resultat d’aquesta formació política va ser a la mesa B de Can Rial, amb 101 vots, on va ser guanyadora; però també destaquen el 124 d’una de les dues meses de l’escola bressol Cucuruga i el 114 de la mesa A del Barri Font. Podemos ha obtingut a les eleccions generals 26 escons, als quals cal afegir els 7 d’En Comú Podem i els dos de Podemos-EU, de València, sumant un total de 35 escons.

El quart lloc en les votacions a Esparreguera ha estat per a la candidatura de Junts, que va obtenir 1.060 vots. La formació havia estat cinquena en les anteriors eleccions, per darrere de Ciutadans, i ara puja una posició. És, en aquest rànquing, la primera formació que guanya vots respecte sis mesos enrere: un total de 66 més. El president del PDeCAT d'Esparreguera, Joan Navarro, deia ahir al vespre en declaracions a l’emissora municipal que “teníem la percepció que les enquestes no reflectien l’ascens que hem aconseguit a Catalunya i això s’ha referendat a Esparreguera, encara que hagi estat en una petita proporció, després de tocar fons el passat 28 d’abril en les anteriors eleccions”. A nivell general, el PDeCAT ha obtingut un diputat més i ha passat de 7 a 8. A Esparreguera, els millors resultats que Junts va obtenir se situen en col·legis com la mesa B del Centre Dual, amb 105 vots, superant fins i tot la segona força, el PSC; i la mesa B de l’escola bressol Cucuruga, amb 101 vots.

La cinquena força més votada a la nostra vila ahir va ser VOX, que va obtenir 845 vots i en va sumar 274 respecte de les anteriors eleccions, quan es presentava per primer cop. Al Congrés dels Diputats, la formació ha fet una irrupció com a tercera força, amb 52 escons.

En la sisena posició a Esparreguera, se situa el Partit Popular, la segona força més votada al conjunt de l’estat espanyol, amb 88 escons. A la nostra població ha obtingut 748 vots, guanyant-ne més de 200 respecte de les anteriors eleccions.

La setena posició en els resultats electorals a Esparreguera ha estat per Ciutadans, que cau des de la quarta que havia obtingut només sis mesos enrere. Ciutadans ha obtingut 671 vots i en perd 721 respecte del 28A, 5 punts en percentatge. El secretari de Comunicació de Ciutadans a la nostra vila, Jordi Villegas, ha destacat que “la repetició electoral només ha beneficiat a VOX i, de nou, al bloqueig, perquè serà difícil sumar per formar govern. A nivell local els resultats de Ciutadans no han estat tan dolents”.

La vuitena posició ha estat per a la CUP, amb 652 vots, essent aquest el primer cop que aquesta formació política es presenta a unes eleccions generals. Miguel Guiral, membre de la CUP, feia una valoració positiva perquè “fer-se un lloc dins de l’espectre independentista per primera vegada en unes eleccions generals està molt bé, permetent-nos mantenir els votants fora de l’àmbit municipal”. La CUP ha entrat al Congrés dels Diputats amb dos escons.

Finalment, la novena posició, si tenim en compte els partits que han aconseguit representació al Congrés, ha estat per Más País, que a Esparreguera ha obtingut un modest resultat: 163 vots, un 1,37%.

Els resultats del 10N donen la victòria a ERC, a poca distància del PSC