Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Diumenge 26/09/2021
Traducció automàtica

Can Paloma i Monestir

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Convivència, Policia Local Dilluns, 24 de febrer de 2020

Dos agents cívics vetllen pel compliment de l’Ordenança de Civisme i Convivència

Els treballadors municipals fan funcions de control als diferents barris d’Esparreguera per a garantir, entre d’altres, el bon ús dels contenidors de recollida selectiva i el compliment de la normativa de tinença d’animals domèstics. L’any passat la policia local va posar 43 denúncies per infracció de l’ordenança de civisme

L’Ajuntament d’Esparreguera disposa, des de principis d’any, de dos agents cívics per informar, sensibilitzar i difondre entre la ciutadania actituds cíviques que fomentin la bona convivència i el respecte per l’ús dels béns públics de la vila. Aquestes dos treballadors s’han contractat a través d’un pla d’ocupació per un període d’un any i cada dia estan presents en barris i zones diferents del municipi fent funcions de control per assegurar el compliment de l’Ordenança de Civisme i Convivència, especialment pel que fa al correcte ús dels contenidors de recollida selectiva i la tinença d’animals domèstics. Segons les Dades de Seguretat de la Policia Local d’Esparreguera durant el 2019 es van posar 43 noves denúncies per infracció de l’esmentada ordenança.

La principal tasca dels agents cívics consisteix en recórrer el municipi prenent nota d’incidències de civisme en els àmbits del manteniment i la neteja de l’espai públic, la tinença responsable d’animals i determinades problemàtiques de convivència. A aquesta tasca de control de les incidències vinculades a l’Ordenança de Civisme i Convivència s’hi afegeixen les actuacions de tipus proactiu com informar i repartir informació a la ciutadania sobre campanyes de sensibilització concretes o donar suport a equipaments o esdeveniments puntuals. El sergent de la Policia Local d’Esparreguera, Tomas Penalva, ha explicat que “els agents cívics en cap moment tenen una funció sancionadora, ja que la seva feina és informar i sensibilitzar la ciutadania, però si detecten conductes incíviques o infraccions flagrants sí que han d’avisar-nos a la policia local per tal que, si s’escau, actuem sancionadorament”.

Els agents cívics, que van identificats amb una armilla reflectant, treballen en horari partit, i se centren cada dia en dos barris diferents; excepte els dijous al matí que estan sempre al mercat no sedentari per informar sobre campanyes relatives o relacionades amb el civisme i fer detecció d’incidències amb les deixalles. El sergent de la Policia Local ha subratllat que “no només han de detectar conductes incíviques sinó que també han d’informar i buscar el contacte positiu i proactiu amb els ciutadans per reforçar els bons comportaments cívics”. A més, identifiquen incidències o desperfectes en el mobiliari urbà i la via pública, que es comuniquen al departament corresponen de l’Ajuntament, i fan una funció d’escolta de la ciutadania per conèixer les seves inquietuds i propostes de millora.

Infraccions de l’Ordenança de Civisme i Convivència
Segons es desprèn de l’avançament de les Dades de Seguretat de la Policia Local d’Esparreguera, que es presentaran públicament a la propera Junta Local de Seguretat, la Policia Local ha posat durant el 2019 43 noves denúncies per infracció de l’Ordenança de Civisme i Convivència -i ja hi havia 72 procediments vius per incompliment de la mateixa normativa. L’inspector en cap de la Policia Local d’Esparreguera, Josep Sánchez, ha apuntat que el fet més denunciat és deixar bosses d’escombraries o altres residus fora dels contenidors i ha lamentat que “l’incompliment de les normatives està per sobre de la capacitat de control”. En aquest sentit, ha destacat la “importància de treballar el civisme a nivell formatiu des de les escoles i des d’àmbits més globals”.

L’informe també indica que hi hagut 52 denúncies per infracció de la Llei de seguretat ciutadana i 85 per vulnerar l’ordenança reguladora de la protecció i tinença d'animals d’Esparreguera i que l’entitat contractada per l’Ajuntament ha recollit 79 animals abandonats o perduts a la via pública. La Policia Local disposa de dos aparells lectors de xips per millorar la gestió dels gossos perduts.

Els dijous al matí els agents cívics centren les seves funcions al mercat no sedentari