Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dimarts 15/06/2021
Traducció automàtica

Can Tobella

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Polítiques d'Igualtat, Societat Dimecres, 4 de març de 2020

Esparreguera commemora el 8 de març homenatjant les dones de la Colònia Sedó

L’acte més destacat del Dia de les Dones serà la representació de l’obra de teatre “Fins que el darrer toc de sirena us alliberi”, coproduïda per l’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i l’Ajuntament d’Esparreguera. Les activitats en motiu del 8M inclouen també una programació especial a Ràdio Esparreguera, una concentració i la lectura del manifest

Esparreguera commemora aquest cap de setmana el 8 de març, Dia internacional de les Dones, amb l’estrena de l’obra de teatre “Fins que el darrer toc de sirena us alliberi”, una coproducció de l’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i l’Ajuntament d’Esparreguera, que ret homenatge a les dones treballadores de l’antiga colònia tèxtil esparreguerina. L’obra, escrita i dirigida per la historiadora Joana Llordella, compta amb la participació d’un cinquantena de persones i es podrà veure divendres i dissabte a les 9 del vespre al Patronat Parroquial. L’acte oficial de commemoració del 8M tindrà lloc diumenge amb la lectura del manifest a la plaça de l’Ajuntament.

La regidora d’Igualtat i Diversitat de l’Ajuntament d’Esparreguera, Sara Gómez, ha subratllat que “és innegable que ens trobem immerses en un nou cicle del moviment feminista a nivell mundial i que per redibuixar l’actual sistema social i cultural es necessiten polítiques transformadores, feministes i interseccionals que s’acordin a través del diàleg amb les entitats i la societat”. Els actes programats pel consistori pel 8M començaran divendres al matí amb una programació especial dedicada a les dones a Ràdio Esparreguera; divendres i dissabte al vespre es podrà veure l’obra de teatre; i diumenge, a les 12 del migdia, es farà una concentració i la lectura del manifest oficial “Per un futur radicalment igualitari”, a la plaça de l’Ajuntament. Sara Gómez ha explicat, en declaracions a l’emissora municipal, que “aquest any hem volgut posar èmfasi en un activitat que vertebrarà els actes del 8 de març a Esparreguera, una obra de teatre que parla de les dones treballadores de la Colònia Sedó, una producció de molta qualitat, amb una gran participació i en la qual s’hi ha posat molta entrega, professionalitat i cor”.

La directora de “Fins que el darrer toc de sirena us alliberi”, Joana Llordella, ha explicat que “des de l’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó vam creure que la representació era una bona manera de donar a conèixer la història de Can Sedó i homenatjar a les nostres mares i àvies, perquè la majoria de nosaltres hem tingut algun avantpassat treballant allà”. El muntatge teatral recorda totes les dones que han passat per la Colònia Sedó a través de retalls de vida extrets de les entrevistes de recuperació de la memòria oral realitzades per l’autora a Ràdio Esparreguera així com d’entrevistes fetes per alumnes d’El Cairat i El Castell. “He agafat petits fragments de cadascuna i els he barrejat, de tal manera que ningú s’identificarà plenament amb un personatge però sí que es veuran identificades en les diferents històries que es representen”, ha subratllat la directora. A l’obra hi participen un total de 47 persones, 28 de les quals són actrius i actors. Joana Llordella apunta que “podia ser feixuc si només s’expliquessin històries, per això hem buscat altres elements per acompanyar, com audiovisuals i dansa contemporània”. Les entrades són gratuïtes però, a causa de l’aforament del teatre, cal fer reserva a l’adreça electrònica patrimonicoloniasedo@gmail.com.

També en el marc del Dia de les Dones, dissabte a les 8 del vespre la vila acollirà la 2a Marxa Nocturna Feminista del Montserratí, organitzada pel Col·lectiu Feminista La Turbina d’Esparreguera, el Col·lectiu Feminista de Martorell i el Col·lectiu Olesa Feminista. La marxa sortirà de la plaça de la Unió i arribarà fins a la plaça de Santa Eulàlia. Les entitats organitzadores animen a les assistents a anar-hi vestides de negre i recorden que es tracta d'un acte no mixt.

Concentració del 8 de març de 2019 a la plaça de l'Ajuntament