Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dimecres 27/10/2021
Traducció automàtica

El Puig

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Cultura i Festes, Societat Dilluns, 6 d'abril de 2020

L’Ajuntament d’Esparreguera s’afegeix al dol per la mort del mestre Josep Borràs

El compositor esparreguerí Josep Borràs i Farrés va morir ahir a l’edat de 90 anys. Molt estimat per la seva aportació musical en diferents àmbits culturals de la vila, Borràs és l'autor de la música de La Passió d'Esparreguera i de nombroses caramelles i sardanes. Els regidors i regidores del consistori lamenten la seva pèrdua i manifesten el seu condol a la família

El mestre Josep Borràs i Farrés, conegut popularment com “el Tutu”, va morir ahir a Esparreguera a l’edat de 90 anys. Borràs és l'autor de la música de La Passió, així com de nombroses sardanes, caramelles, música per a coral i religiosa. Forner de professió, la seva figura serà recordada per la seva especial aportació a la cultura i al món del teatre local, tot i que també va exercir durant 22 anys com a Jutge de Pau de la vila i va ser organista de l’església de Santa Eulàlia durant gairebé set dècades. El mestre Borràs és considerat un referent per la seva dedicació, la seva estima i el seu llegat envers la música i la cultura esparreguerines. Des d’ahir nombroses entitats han coincidit a assenyalar la seva gran pèrdua i avui els representants del consistori s’han refermat en aquestes mostres de condol.

Nascut l’11 de novembre de 1929, el mestre Borràs era molt estimat a Esparreguera per la seva innombrable aportació musical en diferents àmbits culturals de la vila i per la dedicació i estima a les seves tradicions. Des del 1947 i durant gairebé 70 anys, va ser organista de l’església de Santa Eulàlia d’Esparreguera on feia l’acompanyament musical de les celebracions parroquials setmana rere setmana i on va fer nombrosos arranjaments per a la música de la litúrgia. El 1950 va ser fundador de l’Orfeó Gorgonçana, cor de cabdal importància per consolidar les bases locals en l’àmbit coral i per la cohesió que va representar en diferents sectors de la vila.

Músic de vocació i flequer de professió, Josep Borràs serà recordat per la seva extensa col·laboració i àmplia aportació cultural a la vila. L’any 2010, es va batejar amb el seu nom l’auditori de l’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esparreguera, institució a la qual va donar tota la seva creació musical. Va compondre una col·lecció nombrosa de Caramelles locals, de la qual n’estava especialment orgullós; les sardanes per a cobla “Galant Esparreguera”, “Joia d’Esparreguera” i “Pubilla esparreguerina”; i la música de La Passió d’Esparreguera, escrita expressament per a l’espectacle i estrenada l’any 1976. De la Passió d’Esparreguera Borràs en va ser col·laborador entusiasta en gairebé tots els àmbits: president de l’entitat, director escènic, director musical, músic i actor. I també va estar vinculat al Patronat Parroquial i al Teatret.

El mes de febrer de l’any 2013 el Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat una moció presentada per tots els grups municipals d’aquell moment per sol·licitar al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que li fos atorgada la Creu de Sant Jordi, “per ser referent cultural a Esparreguera, gràcies a l’esforç i treball incansable i desinteressat en la composició i interpretació de molts projectes musicals en defensa de les tradicions, la cultura i la llengua catalana”. La sol·licitud va ser impulsada per la Comissió pro Creu de Sant Jordi per al mestre compositor de música Josep Borràs, que es va constituir a Esparreguera a aquests efectes. Diferents entitats de la vila també van donar el seu suport a aquesta iniciativa.

Commoció entre regidors i regidores

La pèrdua del mestre Josep Borràs ha generat consternació entre els regidors i regidores del consistori, que des d’ahir han manifestat el seu dol i mostres de suport a la família. L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha manifestat que “estem molt entristits pel traspàs d’en Josep Borràs, el Tutu, una persona que era molt estimada a la nostra vila, que va contribuir moltíssim a la cultura popular. Va ser l’ànima de la música de La Passió d’Esparreguera però també de moltes altres coses, com les caramelles. I encara estem més tristos pel moment en què ha passat, perquè estem vivint una situació excepcional al país i no podem acomiadar-lo en el curt termini com es mereix. Ahir en converses amb la família, també amb la Maria Mas, regidora de l’equip de govern i molt bona amiga, vam acordar que quan passi tot li farem un homenatge, juntament també amb La Passió, ahir també en parlava amb el seu president, i treballarem en un acomiadament com es mereix el mestre Borràs”.

Per la seva part, el regidor de Cultura i també compositor musical, Juan Jurado, ha explicat a Ràdio Esparreguera que “el Josep Borràs ens ha deixat però res de tot el que ell ens va ensenyar i de tot el que ell ens va donar ens deixarà mai. Ara és el moment de recordar-lo, però la realitat és que és un moment difícil perquè no tenim La Passió, que és un dels llocs que sempre ens el recordaran, però sí que tenim la mirada posada en el dia que realment el puguem homenatjar i honrar com el mestre mereix. Vull recordar unes paraules que ell un dia em va dir, ell pensava que la millor i única manera d’homenatjar un compositor era escoltant la seva música, espero que les seves paraules ens il·luminin a tots en aquest homenatge que tots plegats li haurem de fer”.

El portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya, Alfons Puche, va expressar ahir el seu condol a la família a través de les xarxes socials i aquest matí ha transmès ”en aquests moments de dol intens i confinats, el nostre suport més sincer a la família i amics. El mestre Borràs va fer transcendir la cultura esparreguerina més enllà de les fronteres geogràfiques de la Vila, i ara transcendeix a la història. Descansi en pau”. Al seu temps, la portaveu del grup municipal de la CUP, Raquel Montoya, ha referit que “des del grup municipal de la CUP d'Esparreguera, i en extensió de tota l'assemblea, volem traslladar el nostre més sentit condol per la pèrdua del Mestre Borràs. Si Esparreguera té una banda sonora és gràcies a ell, al seu talent. Mai estarem prou agraïdes per l'aportació cultural que ens ha regalat a tota la societat esparreguerina. I enguany, d'aquí a pocs dies, el recordarem cantant les seves caramelles. Una abraçada a tota la família en aquests moments tant durs”.

Des d’Esparreguera en Comú han expressat que “com l’olor del pa tendre i nutritiu que escampava cada matí, en Josep Borràs ha impregnat durant molts anys la vida quotidiana d’Esparreguera. I la festiva, i la cultural, i la veïnal.... Sentim pena, però molt d’agraïment. La trajectòria del mestre també érem nosaltres, era gran part de la vida d’Esparreguera que girava i es movia en torn seu. Ja no serà el mateix”. Altrament, el portaveu del grup municipal de Ciutadans, Josep Maria González, ha apuntat que “Esparreguera perd un dels seus referents culturals i una part important de la seva història. Malgrat això, el seu record perdurarà més enllà en el temps gràcies a la seva obra. El mestre Borràs forma part de la petita història de la vila”.

El portaveu del grup municipal d’Esparreguera 2031, Manel Roca ha manifestat que “teníem la sensació que el Josep sempre estaria amb nosaltres... L’any 1972, quan vaig arribar a Esparreguera, ell ja era un referent cultural, a La Passió, La Coral, el Teatre, les Caramelles, l’Orgue de l’Església,.... i la seva presència s’ha mantingut durant tots aquests anys, sense defallir, animant generacions de joves a prendre el relleu del repte que significa dedicar-se a la cultura i sempre de forma altruista, sense demanar res a canvi. La sensació és que ens deixa una persona de la família que a més es un referent cultural, que ens deixa un extens llegat i es l’autor de la música de La Passió. D’altra banda, el portaveu del grup municipal de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres ha subratllat que “el poble ha perdut un dels referents i màxims impulsors de la cultura esparreguerina. Malauradament, ens ha deixat en la pitjor època per fer-li un comiat com mereixia precisament ell, que havia acompanyat tantes celebracions litúrgiques de moltes famílies. Home de missa com era, ha marxat un Diumenge de Rams i a punt de les seves estimades Caramelles, de les quals estava enormement orgullós. A Esparreguera, aquest any, més que mai, cantarem ben fort les seves melodies des dels balcons i finestres, i que la seva música ens acompanyi per sempre”.

Dol de les entitats i associacions d’Esparreguera

Les mostres de dol per la mort del mestre Josep Borràs i les manifestacions d’afecte envers la família s’han succeït des d’ahir a la tarda, sobretot a través de les xarxes socials. S’han manifestat entitats de l’àmbit de la cultura, com la Colla de Diables, la Colla Bastonera del Montserratí, els Castellers d’Esparreguera, la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d’Esparreguera o les Caramelles d’Esparreguera; del món del teatre, com La Passió d’Esparreguera o el Festival Lola; i del món educatiu, com l’Escola Municipal de Música i Dansa, l’Institut de Secundària El Castell o l’Escola El Puig. Ràdio Esparreguera ha dedicat en el seu informatiu d’avui una notícia amb veus de nombrosos testimonis recordant la figura del compositor Josep Borràs.

El compositor Josep Borràs i Farrés va morir ahir a Esparreguera a l'edat de 90 anys