Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Dimecres 27/10/2021
Traducció automàtica

Parc de la vila

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Cultura i Festes Dijous, 2 de juliol de 2020

Esparreguera celebra del 4 al 13 de juliol una Festa Major adaptada a la nova normalitat

Es tracta d'una programació diferent i innovadora, creada amb la implicació de les entitats locals, que inclou activitats que es podran seguir en directe, a través del canal de Youtube de l’Ajuntament, actes descentralitzats a tots els barris per a evitar aglomeracions de gent i d’altres que se celebraran en espais tancats amb aforament limitat

Esparreguera celebrarà entre el 4 i el 13 de juliol la seva Festa Major, que enguany, a causa de la crisi de la Covid-19, serà una festa diferent per a garantir totes les mesures de seguretat sanitària que marca el decret de nova normalitat. La programació i el cartell s’han fet públics avui en l’acte de presentació que ha tingut lloc a l’Ajuntament d’Esparreguera amb l’alcalde, Eduard Rivas, el regidor de Cultura, Juan Jurado, el representant de la Federació d'Entitats de Cultura Popular Tradicional Catalana d'Esparreguera (La Fede), Toni Bolaño, i el realitzador audiovisual Erol Ileri. La programació s’ha gestat en el si del recentment creat Comissionat de Cultura, amb la implicació de les entitats i professionals del món cultural local, que ha confeccionat una proposta innovadora amb activitats que es podran seguir en streaming, a través del canal de Youtube de l’Ajuntament i xarxes socials de les entitats; activitats descentralitzades a tots els barris per a evitar aglomeracions de gent, i activitats en espais tancats amb aforament limitat.

Durant la presentació, que s’ha retransmès per Facebook Live i l’emissora municipal, l'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha afirmat que “la Festa Major arriba en un context difícil, perquè la Covid-19 ha impactat de forma innegable en les nostres vides i ha transformat fortament la nostra manera de viure i de relacionar-nos; tot just ara comencem a adaptar-nos a la nova realitat i a aixecar-nos amb la confiança que ens en sortirem”. En aquest sentit, l’alcalde ha subratllat que “com a contrapunt vitalista al patiment ens aboquem a la Festa Major per donar-nos novament l’oportunitat de compartir, de retrobar-nos i de reivindicar la cultura i viure la festa”. L’alcalde ha volgut agrair la implicació i el compromís de totes les entitats i associacions veïnals per reinventar la Festa Major i adaptar-la a les actuals circumstàncies: “La celebració d’enguany serà innovadora i diferent a la que coneixíem fins ara, però mantindrà intacte la nostra identitat i el segell de tots els que la fan possible”.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha afirmat que “la Festa Major d’estiu és el fet més destacat del calendari festiu, un espai que ens uneix com a poble a través de la cultura, l’art i la festivitat”. Tot i que enguany la Covid-19 ha imposat unes limitacions evidents per fer la celebració, el regidor destaca que “també ens ha obligat a adaptar-nos, a ser creatius, innovadors i amb aquest esperit, presentem un programa alternatiu, que compleix les mesures i recomanacions sanitàries i que conserva els principals ingredients de la nostra festa, que és un fet que ens representa com a poble i que cal viure-la”. Juan Jurado també ha subratllat que la Festa serà aquest any “més local que mai, ja que el 99,9% els agents implicats, ja siguin institucions, entitats, artistes, professionals, grups, companyies teatrals... són d’Esparreguera o hi tenen una forta vinculació i és que des de l’Ajuntament volem estar al costat del sector cultural, que també ha patit les conseqüències d’aquesta crisi”.

La programació de la Festa Major s’ha creat en el si del Comissionat de Cultura i, malgrat que els actes seran en un format diferent a l’habitual, s’han conservat els seus principals actius. Així hi haurà cultura popular amb els diferents actes organitzats per la Fede; música, amb el concert de The Papa’s and the Popo’s, l’actuació dels coros rocieros Santa Eulàlia i Nuevos Comiezos i el vermut musical amb Ferran Palau, Jordi Matas i Paula Garcia; teatre, amb Teatre de Càmera, EXT.GAZE de Laltre Col·lectiu o el monòleg de Elias Torres; dansa, amb classes obertes de hip-hop i zumba; cinema, amb dues projeccions de cinema a la fresca; solidaritat, amb el Sopar Solidari que reconverteix el seu format amb la participació de diversos bars i restaurants del municipi; cercaviles, que seran descentralitzades als diferents barris del municipi per a evitar aglomeracions; activitats familiars i també un espai per al record i homenatge a les víctimes de la Covid-19 i a tots aquells col·lectius que han estat a primera línia durant l’emergència. També hi haurà el MúsicaMón, que aquest any té com a convidada la Xina, i ens proposa diferents activitats i tallers relacionats amb aquesta cultural oriental.

Els actes de cultura popular, que tenen una forta presència a la festa, s’han adaptat per, com ha explicat el representant de La Fede Toni Bolaño, “mantenir i reforçar el vincle amb la ciutadania i fer que la gent no perdi aquesta familiaritat amb els elements que caracteritzen la nostra festa”. Amb aquest objectiu, La Fede ha organitzat gimcanes per descobrir informació i anècdotes de les diferents entitats, el concurs d’aparadors que s’amplia a balcons i cases i també una exposició de diferents elements de cultura popular i tradicional que es podrà veure a les galeries. Les entitats també han organitzat photocalls, gimcanes, concursos i audiovisuals vinculats a la festa perquè la població hi pugui participar de forma activa però sense aglomeracions. Aquest és el cas de l’Ensieru i el Cercagallines, que enguany seran confinats, amb gallines i galls amagats pels balcons del poble i la cantada de l’himne que es realitzarà des dels balcons de casa.

La programació de la Festa Major s'ha publicat a l’Espavila d’aquest mes, que es començarà a repartir avui i es podrà trobar a l’Ajuntament i als punts habituals de distribució d’aquesta publicació. A més, tota la informació i descripció dels actes es podrà consultar des de la web de l’Ajuntament i la web de la Festa Major (operativa properament), on es podrà accedir també a diferents vídeos així com veure els actes en directe. En aquest sentit, el realitzador audiovisual Erol Ileri ha explicat que “es faran streamings en els actes on l’aforament sigui reduït perquè a través de les càmeres es pugui transmetre tota l’essència d’aquests esdeveniments, com el concert de The Papa’s and the Popo’s de diumenge a la nit, que des de casa i amb qualsevol dispositiu electrònic es podrà viure amb tota l’energia”.

Durant l’acte també s’ha presentat el cartell de la Festa Major d’enguany, que és obra de l’il·lustrador local Isidre Monés i la grafista Magda Puig i vol representar el paisatge de celebració de la Festa Gran al municipi recollint la seva pluralitat i diversitat i ens mostra també algunes característiques de la nova normalitat.

La presentació de la programació i el cartell de la Festa Major s'ha fet avui a l'Ajuntament