Benvinguts al web de l'Ajuntament d'Esparreguera - Diumenge 26/09/2021
Traducció automàtica

Can Comelles 2

Ajuntament d'Esparreguera

Butlletí electrònic

De forma periòdica s'enviarà un correu electrònic amb un resum de l'actualitat del municipi.

Si ets menor de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

 Declaro que he llegit i accepto l'Avís legal.

També pots estar al dia del que passa a Esparreguera a través dels canals RSS:

Museu de la Colònia Sedó

La Colònia Sedó, situada al terme municipal d'Esparreguera, al marge dret del riu Llobregat, es distingeix d'altres colònies cotoneres per les seves importants dimensions i per l'ús d'un sistema hidràulic que aprofita al màxim l'energia de l'aigua.

La turbina, de 1400 CV, que donava l'energia necessària a les seccions de filatura i tissatge de la fàbrica, era la més gran construïda al nostre país. Realitzada totalment de ferro colat, les seves dimensions eren proporcionals al cabal i a la força del salt de l'aigua.

Avui, a la sala de la turbina, es pot veure la maqueta de la colònia on s'explica la seva història a través d'un muntatge de llum i so, i la turbina, on dins el tub de conducció de l'aigua es projecta un audiovisual tridimensional.


Panoràmica de la Colònia Sedó

Fotografia d'una panoràmica de la Colònia Sedó.

La visita es completa amb una explicació del sistema energètic que inclou el soterrani de la primera turbina. Un passeig per la colònia ens permetrà visitar: el salt de Broquetes, l'aqüeducte, la casa dels Sedó, l'església, les cases obreres, el teatre, l'escola i les xemeneies. Tots aquests elements permetran copsar la vida social i el procés productiu d'una colònia industrial.

 

La Colònia Sedó va ser fundada el 1846 per Miquel Puig i Catasús que va construir, al costat d'un antic molí fariner ja existent conegut com "Can Broquetes", una fàbrica tèxtil que ben aviat començarà a créixer i a adoptar les característiques clàssiques d'una colònia industrial per, finalment, ja en ple segle XX, convertir-se en una de les empreses més grans i importants dins de la història econòmica i industrial de Catalunya.

A la mort de Miquel Puig, l'any 1863, el substituirà el seu fill, Josep Puig i Llagostera, que iniciarà la construcció d'habitatges per als treballadors, ampliarà la fàbrica i projectarà diferents obres de desenvolupament i creixement (entre les quals, la famosa resclosa del Cairat) que no podrà portar a terme a causa de la seva mort prematura. Serà el seu administrador i substitut, Antoni Sedó i Pàmies, el que culminarà el procés de creixement i formació de la colònia industrial que portarà el seu nom, el que desenvoluparà tot el procès de producció tèxtil (filats, teixits i acabats) i el que especialitzarà l'empresa en la fabricació de teixits de pana.

Sala de telers de la Colònia Sedó

Sala de telers de la Colònia Sedó.

Al mateix temps, Antoni Sedó engrandirà la colònia obrera amb nous habitatges per als treballadors i les seves famílies, i amb la instal·lació de botigues, escoles, església, dispensari, cinema, casino, etc.

Després de la Guerra Civil (1936 - 1939), s'arriba al màxim creixement de la colònia obrera, però al mateix temps s'inicien els primers símptomes de crisi que s'incrementaran a partir del començament dels anys 1970; la greu crisi del sector tèxtil culminarà l'any 1980 amb el tancament de la fàbrica i la reducció progressiva de l'ocupació dels habitatges obrers.

Actualment la Colònia Sedó s'ha convertit en un important polígon industrial on tenen cabuda diferents empreses i activitats industrials.

En un d'aquests antics espais industrials se situa el nucli central del Museu de la Colònia Sedó.

 

La fàbrica Icona tornar al principi

En l'època del seu màxim desenvolupament (primer terç del segle XX), l'espai destinat a fàbrica ocupava, aproximadament, la meitat de la superfície total de la Colònia. La fàbrica de Can Sedó, que va especialitzar-se en la fabricació de teixits de cotó de pana, havia de tenir un sistema de treball acurat, organitzat en seccions, que garantís el funcionament correcte de tota la cadena de producció.

La distribució d'aquests diferents seccions de treball es feia en les diferents naus de la fàbrica. La primera secció era la de la filatura que es composava de batans, cardes, metxeres, contínues, etc. La segona secció era la del teixit (ordidors, telers i ratlladores). Finalment, la tercera, era la dels acabats (blanqueig, maces, tint i perxat).

A banda d'aquestes seccions de fabricació, per tal que aquest immens recinte industrial funcionés de forma correcta, calia l'existència de tot un seguit d'activitats i treballs paral·lels que en garantissin el funcionament i el manteniment. A la Colònia Sedó van haver-hi nombroses seccions annexes que es distribuïen per tot l'espai industrial amb autèntics tallers dins la fàbrica que comptaven amb el treball d'obrers especialitzats; això permeté, tal com passava amb la colònia obrera, obtenir una autosuficiència gairebé absoluta.

En aquest sentit, veiem com dins de la fàbrica de Can Sedó hi havia una bòbila, un cos propi de bombers, una fàbrica de carbur de calci, una brigada de paletes, una foneria, infermeria, laboratori, manyeria, tallers d'electricitat, de pintura, de fusteria, etc. A més de les oficines, magatzem i tot un seguit de gent que treballava en el transport de la matèria primera i del producte elaborat, primerament amb tartanes i més endavant amb camions.

La fàbrica de la Colonia Sedó

La fàbrica de la Colonia Sedó.

Actualment, del gran espai industrial de la Colònia Sedó hom pot observar, entre altres, les gran naus de filatura i tissatge, els originals assecadors situats sota teulada amb gelosies obertes de maó, la xemeneia en espiral de l'antiga màquina de vapor de la secció de blanqueig, el canal i la resclosa del salt de Broquetes, la teulada amb cobertes de volta catalana a la secció de tissatge, els antics tallers de manyeria i fusteria, les oficines, la xemeneia de l'antiga teuleria i la bàscula situada a l'entrada del recinte industrial.

 

La sala de la turbina Icona tornar al principi

Les turbines són màquines destinades a aprofitar i transformar la força produïda per l'acció de l'aigua o d'un gas sobre una roda de pales i el seu conseqüent moviment de rotació. A la majoria d'aquestes turbines la força és originada per un corrent d'aigua, d'aquí que aquestes turbines siguin conegudes com turbines hidràuliques, com era el cas de les de la Colònia Sedó.

L'any 1899, Antoni Sedó va encarregar una turbina de 1400 CV del tipus Francis a la casa Planas, Flaquer i Cia de Girona per posar en marxa les seccions de filatura i tissatge. Era la turbina més gran fabricada a Espanya i s'alimentava de les aigües del Cairat. Actualment és la peça central del Museu.

Aquesta turbina és tota de ferro colat i les seves dimensions anaven en proporció amb el cabal i la força del salt de l'aigua. Més endavant, cap a començament de segle, s'hi va instal·lar una dinamo que, com a generador de corrent continu, transformava l'energia mecànica en energia elèctrica. Posteriorment, al final de l'eix de la turbina, s'instal·là un alternador, construït per la Indústria Elèctrica de Barcelona.

Avui, aquesta Sala de la turbina, que fa uns 500 m2, és el Museu Colònia Sedó. En ella es pot veure la maqueta de la Colònia (1941), on s'explica la seva història a través d'un muntatge de so i llum, i la Turbina, on s'ha excavat el tub de conducció de l'aigua, i en l'interior de la qual es projecta un àudio-visual tridimensional. Uns plafons expliquen el sistema energètic, el procés productiu i la vida social de la colònia.

 

Sala de la turbina

Sala de la turbina.

El plànol del museu Icona tornar al principi

Des de la Sala de la turbina s'animarà a visitar els elements més importants i significatius de la Colònia.

Una colònia és un conjunt industrial separat dels nuclis de població i format per un recinte fabril, els habitatges per als obrers i els diferents serveis socials propis d'una comunitat, com l'escola, l'església, l'economat i altres.

El recorregut que es recomana és el següent:

 • La fàbrica.
 • El salt de Broquetes.
 • L'Aqüeducte.
 • La casa dels Sedó.
 • L'església.
 • Les cases obreres.
 • El teatre.
 • L'escola.
 • Les xemeneies.
Plànol del museu de la Colònia Sedó

Plànol del museu de la Colònia Sedó.

Com arribar Icona tornar al principi

La Colònia Sedó està situada al terme municipal d'Esparreguera, al marge dret del riu Llobregat.

Informació extreta de Google Maps.

Accessos per carretera

 • Per l'autovia del Baix Llobregat (A-2) fins a Esparreguera (Sortida Sud).
 • Per la Carretera C-1414 fins a Olesa de Montserrat.

Accessos amb tranport públic

 • Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya fins a Olesa de Montserrat.
 • Autobús La Hispano Igualadina fins a Esparreguera.

Contactar Icona tornar al principi

Museu de la Colònia Sedó

Adreça: c/ Contínues, s/n - Àrea Industrial Can Sedó (Esparreguera).

Telèfon (visites concertades): 93 789 22 44.

Obert al públic: prèvia concertació, de dilluns a divendres, al telèfon 93 789 22 44.