Tanca
Política 28 de març de 2024

El Ple municipal aprova l’establiment del servei de neteja viària i el seu reglament regulador

La sessió plenària també va aprovar inicialment l’establiment del servei del cementiri municipal i el seu reglament regulador i la modificació de l’ordenança reguladora de la mobilitat. Així mateix, el Ple va aprovar definitivament l’ordenança reguladora de les mesures aplicables a l’abastament i els usos de l’aigua en situació de sequera

El Ple municipal d’Esparreguera va aprovar ahir inicialment l’establiment del servei de neteja viària i el seu reglament regulador així com l’expedient de contractació del servei, mitjançant procediment obert, per valor de 1.083.583 euros anuals. Ho va fer amb els vots a favor de l’equip de govern, PSC i ERC, i el suport d’Esparreguera 2031-Junts, Esparreguera en Comú-Podem, Junts per Esparreguera i PP, mentre que la CUP i Vox es van abstenir. La sessió plenària ordinària del mes de març també va aprovar inicialment l’establiment del servei del cementiri municipal i el seu reglament regulador, així com la modificació de l’ordenança 14, reguladora de la mobilitat, per a preveure la posada en marxa de les càmeres de videovigilància de l’illa de vianants. Paral·lelament, el Ple va acordar per unanimitat l’aprovació inicial de l’ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera. Malgrat tot, el punt que va generar més debat entre els grups polítics municipals va ser el prec en defensa de Ràdio Esparreguera presentat per la CUP i signat també per Esparreguera en Comú-Podem, Junts per Esparreguera i el PP.

En referència a la neteja viària, la regidora d’Urbanisme i Via Pública, Nati Sanchez, va explicar que el nou contracte té una durada de quatre anys i engloba les tasques vinculades a la neteja viària del nucli urbà, els barris de Can Rial, Mas d’en Gall i els polígons industrials. Pel que fa a la freqüència, es divideix el municipi en cinc zones d’intensitat segons el volum de persones que hi viuen i hi transiten i, en funció d’això, el servei es prestarà des de diàriament fins a un dia a la setmana. El nou contracte preveu que l’empresa adjudicatària destini un total de 21 persones a les tasques de neteja viària municipal i que el servei es presti amb el control i direcció del consistori. A banda de la neteja general de places i carrers, el contracte també preveu neteges específiques, com la del mercat no sedentari, buidat de papereres o neteges en casos excepcionals vinculats a condicions meteorològiques, com ventades, nevades o aiguats. En paral·lel a l’expedient de contractació, el Ple també va aprovar el reglament regulador del servei, un document que detalla els aspectes de caràcter jurídic, econòmic i administratiu i que és necessari per a donar un servei integral i global de qualitat.

D’altra banda, la sessió plenària també va aprovar inicialment l’establiment del servei del cementiri municipal i el seu reglament regulador amb els vots a favor de PSC, ERC, Esparreguera en Comú-Podem i PP, el vot en contra d’Esparreguera 2031-Junts i l’abstenció de la CUP, Junts per Esparreguera i Vox. Fins ara el consistori tenia una concessió per a la prestació del servei, però un canvi normatiu en la Llei de contractació obliga a canviar el model i passar a un contracte directe prestat per l’Ajuntament. Així mateix, el Ple municipal també va acordar l’aprovació inicial de la modificació de l’ordenança 14, reguladora de la mobilitat, amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte la CUP que hi va votar en contra i Vox que es va abstenir.  La modificació es fa per a incorporar a aquesta ordenança la regulació de l’illa de vianants i el control de la mobilitat amb càmeres intel·ligents de lectura de matrícula i derogar l’ordenança 3 reguladora de l’ús dels espais públics compresos dintre del perímetre de l’illa de vianants i la seva àrea d’influència, que datava de l’any 1993.

El Ple també va acordar per unanimitat l’aprovació inicial de l'ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l'abastament d'aigua potable i als usos de l'aigua en situació de sequera, després de desestimar algunes al·legacions presentades per l’empresa concessionària del servei. Paral·lelament, la sessió va aprovar per unanimitat la rectificació de l’inventari de béns de l’Ajuntament d’Esparreguera a 31 de desembre de 2023, que ascendeix a un total de 64.746.321,14 euros i la modificació del Catàleg de Llocs de Treball i de la Plantilla de Personal de 2024 per crear, entre d’altres, un lloc de treball de mestre/a i un altre de tècnic/a auxiliar d’educació per a l'Escola Bressol Coloraines.

També es va acordar per unanimitat sol·licitar la pròrroga del conveni amb el Departament de Drets Socials de la Generalitat per a la prestació del servei de la Residència Municipal Can Comelles i per a la prestació del servei del centre i el Taller Ocupacional Can Comelles (TOCC) durant l’anualitat 2025. Així mateix es va aprovar una moció en suport a un model de finançament local més just presentada pels grups municipals del PSC i ERC, que va rebre el suport d’Esparreguera 2031-Junts i Esparreguera en Comú-Podem, mentre que el PP hi va votar en contra i la CUP, Junts per Esparreguera i Vox es van abstenir.

El punt de l’ordre del dia que va centrar el debat polític de la sessió plenària però, va ser el prec de la CUP en defensa de Ràdio Esparreguera que també van signar Esparreguera en Comú-Podem, Junts per Esparreguera i el PP. El prec demanava, tal com va llegir la regidora de la CUP, Mònica Martínez, “declarar Ràdio Esparreguera referent públic informatiu del municipi” i instava a l’equip de govern a no aplicar els canvis anunciats pel regidor de Comunicació “i menys d’aquesta forma totalment irregular a mitja temporada, ja que l’objectiu ha de ser consensuar amb la plantilla el contingut de la graella i plantejar-ho també a tots els agents que participen en l’actual Comissionat de Comunicació”. A més, reclamava estudiar la forma d’implementar aquest mandat “les mesures necessàries per garantir la independència informativa i de continguts de Ràdio Esparreguera i de la resta de mitjans municipals”.

El regidor del PP, Adolfo Sancha, va apuntar que “en els programes electorals dels dos partits que governen no hi deia res sobre capar ni trossejar la ràdio, així que alguna cosa amaguen” i va acusar al govern de “desvestir un sant per vestir-ne un altre” pel fet de, segons ell, “voler impulsar nous mitjans a costa de retallar la ràdio”. El regidor de Vox, Francisco Aguilar, va afirmar que “no creu en aquesta ràdio perquè no és lliure” i va apuntar que vol “una ràdio sense intervenció política”. Per la seva banda, el portaveu de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, va acusar al govern de no haver explicat el canvi en la programació de Ràdio Esparreguera en cap comissió informativa i va apuntar que “si perdem directe, perdem la frescor de la ràdio”.  Mestres va senyalar també que “el Pla de Comunicació parla de nous mitjans, però no a expenses de l’emissora municipal” i va demanar “mesures per garantir la pluralitat també en el butlletí en paper” que vol impulsar el govern.

En el seu torn d’intervenció, el portaveu d’Esparreguera en Comú-Podem, Emmanuel Ortí, també va assegurar que estan d’acord amb la creació de nous mitjans de comunicació, “però no en detriment de l’emissora municipal”. El regidor va apostar “per mantenir i augmentar els continguts de la ràdio” i va reclamar la figura del director de l’emissora municipal per garantir la independència del mitjà. Ortí es va felicitar per “la rectificació del govern i perquè aposti per reestructurar i no eliminar la programació actual”, però va apuntar que “si no es cobreixen les places vacants, poc a poc estem condemnant la ràdio”. El portaveu d’Esparreguera 2031-Junts, Andrés Labella, va demanar al govern que “recapaciti i que no hi hagi aquesta pèrdua d’un programa de participació” i va assegurar que “farem tants precs com sigui necessari per mirar de garantir l’estabilitat de la ràdio, que és una eina molt útil i important pel poble”. Labella va subratllar que “no volem que passi amb l’emissora municipal el mateix que ha passat amb el mercat municipal”.

Per altra banda, el portaveu d’ERC, Alfons Puche, va apuntar que “és possible que en aquest procés hagi corregut més la desinformació que la informació”. El republicà va afirmar que, per a ells, “la ràdio és un element més dels serveis de comunicació”, va defensar que l’equip de govern vol “potenciar la diversificació de la comunicació amb els recursos disponibles” i va subratllar que cal “vetllar per la pluralitat i la qualitat, no la quantitat, del servei”. Per la seva banda, el regidor de Comunicació, Juan Jurado, va assegurar que “si el prec fos una moció, els 21 regidors i regidores no tindrien problema en donar suport a declarar Ràdio Esparreguera com un referent públic informatiu del municipi i un mitjà històric a preservar”. El regidor va explicar que els fets recents que han desencadenat, el que ell considera una “fake new”, comencen quan “un treballador decideix voluntàriament marxar del servei i el govern decideix amortitzar la seva plaça, el desembre del 2023, perquè el Departament de Comunicació i l’emissora municipal tenen 10 treballadors i manquen molts tècnics en d’altres àrees”. Jurado ha apuntat que, tot i això, s’amplien algunes jornades, amb una plaça de tècnic que passa del 50 al 100% de dedicació i un tècnic A2 que passa del 86 al 100%.

“Això implica una reorganització del servei i que no es pugui seguir emetent el magazín Tot el que passa, tal com es feia fins ara, però es demana als treballadors que dissenyin el programa que el substituirà, que serà un programa de 2 hores que mantindrà informació, tertúlies, entrevistes i participació ciutadana i que començarà a emetre’s a partir del 2 d’abril”, ha explicat el regidor. Jurado ha defensat l’aposta del govern per l’emissora municipal, ja que “des del 2017 s’han invertit 200.000 euros a Ràdio Esparreguera i en els últims 8 anys hem invertit 80.000 euros en digitalització de la ràdio, compra de dispositius i formació al personal”. Així mateix, ha assegurat que “el govern respecta la llibertat de premsa, ja que els telèfons de la ràdio segueixen oberts i mai els regidors de govern han tingut les preguntes de les entrevistes abans, ni han vetat tertulians ni notícies”.

“S’ha volgut fer creure que volíem tancar la ràdio i això no és cert”, ha subratllat Jurado, qui ha apuntat que “la veritat és que oferim un producte variat amb diversos mitjans”.  En aquest sentit, ha destacat que se seguiran emetent programes de producció pròpia oberts a la ciutadania, hi haurà un portal de notícies escrites, es mantindrà el servei de ràdio a la carta, els podcast de col·laboradors i ha subratllat que Ràdio Esparreguera té més de 2.000 seguidors a les xarxes socials i més de 500 persones que s’informen a través del WhatsApp. “Creiem que la ràdio ha de perviure, ha d’avançar, s’ha de modernitzar i ha de deixar espai a altres mitjans de comunicació perquè la informació arribi al màxim de ciutadania possible”, ha conclòs el regidor.

Finalment, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va assegurar que “aquest govern està per governar i no pensem demanar perdó per fer-ho, perquè sabem que la nostra obligació és fer política activa, agradi o no agradi”. Rivas va acusar l’oposició de “fer un relat fals per desgastar al govern i a l’alcaldia” i va defensar que “en 9 anys que porto a l’alcaldia mai he censurat, sempre he respectat i defensat els serveis públics” i va destacar que no té “càrrecs de confiança, ni a Alcaldia ni a Comunicació, tots els treballadors són funcionaris i això és un principi ètic”. L’alcalde també va esgrimir que hi ha un Pla de Comunicació, que “és el que marca el camí a seguir” i va defensar que la “comunicació ha d’evolucionar, perquè volem millorar el servei que donem”.