Tanca
Política 28 de desembre de 2020

Comença el termini per a fer al·legacions al cens electoral del 14-F

Des d’avui i fins al 4 de gener es poden fer al·legacions al cens electoral per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer. La celebració dels comicis dependrà de la decisió que prenguin els partits polítics el proper 15 de gener en funció de la situació de la pandèmia. De celebrar-se, seran unes eleccions marcades per les mesures de prevenció davant la Covid-19

Des d’avui i fins al dia 4 de gener es pot consultar el cens electoral per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer i fer-hi al·legacions. Es tracta d’uns comicis marcats per la crisi sanitària de la Covid-19, fins al punt que el proper 15 de gener els partits polítics que hi concorren decidiran, en funció de la situació de la pandèmia, si es tira endavant amb el procés electoral o bé si es decideix ajornar les eleccions. Fins aleshores, però, el calendari electoral està en marxa des del passat 22 de desembre, quan la convocatòria electoral va quedar publicada al Diari Oficial de la Generalitat. L’exposició, consulta i al·legacions al cens és especialment important en aquestes eleccions, donat que en aplicació de les mesures de prevenció i distanciament canviarà la ubicació de la majoria de col·legis electorals a Esparreguera i, per tant, el lloc on haurà de desplaçar-se a votar la ciutadania.

El cens electoral d’Esparreguera per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya el composen 17.046 electors, 16.696 residents a l’estat espanyol i 350 residents a l’estranger. Des d’avui tots ells poden fer la consulta de les seves dades censals així com el col·legi on hauran de desplaçar-se a votar el proper 14 de febrer, si es manté la cita electoral i sempre i quan no emetin el seu vot per correu. El cens electoral està exposat a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament i també pot consultar-se online, a través de la seu electrònica de l’Ajuntament. Es tracta de les llistes censals tancades a 1 d’octubre 2020 i, per tant, inclouen les modificacions enregistrades fins al 29 de setembre d’aquest any. Fins al 4 de gener es podran formular reclamacions per inclusió o exclusió improcedent en el cens, o bé per fer modificació de les dades del cens, com ara el noms o cognoms o l’adreça de residència.

L’aplicació del protocol específic per a l’adequació dels col·legis electorals per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya ha obligat a canviar la ubicació de la gran majoria d’espais de votació a Esparreguera de cara al 14 de febrer. Per tal de garantir amb les mesures de distanciament entre persones, de ventilació a l’interior de les seus, i d’ordenació del fluxos d’entrada i de sortida, a Esparreguera varien totes les seus electorals excepte les del del Taller Ocupacional de Can Comelles (TOCC) i l’Escola Municipal de Música i Dansa. Els veïns i veïnes de Mas d’en gall, Can Rial i La Plana votaran a l’Escola Pau Vila; el veïnat del Barri Font ho farà a La Passió; l’electorat habitual de l’Escola Roques Blaves haurà de votar a l’IES El Castell; les seus de Can Pasqual i Cal Trempat passaran a ubicar-se al Pavelló Municipal El Castell; i els col·legis del Centre Dual i l’Escola Bressol Cucuruga es traslladaran a la Biblioteca Municipal l’Ateneu.

Els canvis en les seus lectorals en aplicació del protocol anti-Covid-19 no podran ser objecte d’al·legacions entre la població, només les errades en les dades censals o els canvis produïts amb posterioritat a l’1 d’octubre de 2020. Les reclamacions es poden fer presencialment a la mateixa OAC, de dilluns a dijous de les 8:30 a 14:30h i els divendres de 8:30 a les 14h durant els dies no festius.

Calendari electoral

Un total de 5.623.962 catalans i catalanes estan cridats a participar a les eleccions al Parlament de Catalunya convocades pel proper 14 de febrer, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Això representa un increment del 1,24% (69.979 electors) respecte als comicis que van tenir lloc el 21 de desembre del 2017. A Esparreguera el cens el conformen 17.046 electors, 692 persones més que en els anteriors comicis. D’acord amb el calendari electoral, les persones amb residència fora de Catalunya que vulguin participar en les eleccions del 14-F, han de sol·licitar el seu vot a la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral corresponent a la seva inscripció, fins al 16 de gener. Els partits tenen temps fins a l'1 de gener per comunicar a les juntes electorals les coalicions que vulguin fer per concórrer-hi i disposaran de 10 dies per presentar les seves candidatures, que sortiran publicades el 13 de gener al Diari Oficial de la Generalitat.

Si no hi ha cap irregularitat, les candidatures seran proclamades per la Junta Electoral el 18 de gener. Abans, però, el dia 15 de gener, els partits hauran de decidir si la situació de la pandèmia permet la celebració de les eleccions o bé si decideixen ajornar-les. Si el procés electoral va endavant, el dia 16 de gener se sortejarien els membres de les meses electorals. Des del 25 de gener fins al 10 de febrer es podrà votar per correu certificat. La campanya electoral durarà 15 dies, del 29 de gener al 12 de febrer. L'endemà serà el dia de reflexió, i el 14 de febrer, la jornada electoral. A la nit ja es coneixeran els resultats i tres dies després es proclamaran oficialment un cop recomptat també el vot exterior. El Parlament es constituirà dins dels 20 dies posteriors a les eleccions. La nova legislatura es posaria en marxa a principis de març.