Tanca
Política 14 de febrer de 2021

El PSC guanya les eleccions al Parlament de Catalunya a Esparreguera

Amb 2.136 vots els socialistes han superat per només 73 vots a ERC, que n’ha obtingut 2.063. La tercera posició ha estat per Junts x Catalunya amb 1.254 vots i VOX s’ha situat per primera vegada com a quarta força política del municipi. Els comicis han estat marcats per la baixa participació, que s’ha situat en el 49,68%

El PSC és la força guanyadora de les eleccions al Parlament de Catalunya a Esparreguera, amb 2.136 vots, un 26,09% de les votacions emeses. Els socialistes no guanyaven unes eleccions autonòmiques a Esparreguera des del 2006 i ho han fet a molt poca distància d’ERC, que ha quedat en segona posició amb 2.063 paperetes, un 25,20% del total. La tercera força ha estat Junts x Catalunya amb 1.254 vots (15,32%) i en la quarta posició irromp amb força VOX, que ha obtingut 628 vots (7,67%). La segueixen En Comú Podem amb 586 vots (7,16%), Ciutadans amb 495 vots (6,05%) i la CUP amb 476 vots (5,81%). La jornada electoral a Esparreguera ha transcorregut amb normalitat, sense incidents remarcables, i ha estat marcada per la situació d’emergència sanitària i la baixada de la participació, que ha estat del 49,68%, 32 punts menys que a les darreres eleccions autonòmiques celebrades el 2017.

En les darreres eleccions al Parlament de Catalunya els socialistes van quedar com a tercera força a Esparreguera, per sota de Ciutadans i d’Esquerra. En aquests comicis però, el PSC s’ha imposat als republicans i ha incrementat en 10 punts els seus resultats, passant dels 16,27% dels vots al 26,09%. Els socialistes han estat la primera força en 12 de les 22 meses electorals d’Esparreguera, i han guanyat en totes les meses dels col·legis electorals de l’Institut El Castell, el TOCC, La Passió i l’Escola Municipal de Música i Dansa. El partit liderat per Salvador Illa també ha estat el vencedor a Catalunya amb 33 diputats i el 22,98% del vot. El primer secretari de la formació socialista a la nostra vila, Joan Núñez, ha assegurat, en declaracions a Ràdio Esparreguera, que “estem molt contents per haver guanyat les eleccions a Esparreguera, tenint en compte la davallada de la participació, nosaltres hem mantingut més o menys el mateix nombre de vots que teníem el 2017”. “A nivell nacional la diferència en nombre de vots amb ERC és més ampli, a Esparreguera la diferència de vots és poca, però hem guanyat i això és un motiu d’orgull”, ha subratllat Joan Nuñez.

La segona força més votada ha estat Esquerra Republicana, que ha obtingut 2.063 vots, només 73 menys que els socialistes. Els republicans s’han tornat a situar com a segona força i han incrementat lleugerament el percentatge vot respecte els darrers comicis autonòmics, passant del 23,61% al 25,20% del total de vots emesos. ERC ha estat la vencedora en 10 meses electorals i ha quedat com a primera força en totes les meses del col·legi situat a la Biblioteca Municipal l’Ateneu. La presidenta de la secció local d’ERC, Montserrat Vilardosa, ha afirmat que “malgrat la pandèmia i l'augment de l’abstenció, estem molt contents amb el nostre resultat a nivell global i també a Esparreguera, és motiu de molta satisfacció perquè la secció local ha fet molt bona feina”. A Catalunya ERC també s’ha situat com a segona força amb el mateix nombre d’escons que el PSC, 33, però un 21,33% dels vots.

La tercera formació més votada a la vila ha estat Junts, que ha obtingut 1.254 vots, un 15,32% del total. La formació es presentava als comicis a Catalunya per primera vegada com a partit, i no com a llista electoral, després de trencar amb el PDeCAT. El coordinador de Junts a Esparreguera, Joan Paül Udina, ha explicat que “el resultat a Esparreguera és lògic des del nostre punt de vista, perquè sabem bé quin és el potencial que podem tenir a la nostra vila. A nivell Catalunya, també és un molt bon resultat, perquè hem fet la campanya partint de no tenir cap mena de representació electoral i sense gaires recursos econòmics”. Junts ha estat també la tercera força més votada a Catalunya, amb el 20,10% dels vots i 32 escons.

Una de les notes destacades de la jornada és la irrupció de VOX com a quarta força, tant a Esparreguera com a Catalunya. A la vila la formació d’ultradreta ha obtingut 628 vots, el 7,67% de les votacions emeses, un percentatge molt similar al que ha obtingut a Catalunya, on per primera vegada tindrà representació al Parlament, amb 11 diputats. En Comú Podem ha estat el cinquè partit més votat a Esparreguera, amb 586 vots, un 7,16% del total, una xifra lleugerament inferior a la que van obtenir als darrers comicis autonòmics quan també van ser cinquena força, però amb un 7.92% dels vots. El coordinador d’Esparreguera en Comú, Emmanuel Ortí, ha assegurat que “l’abstenció ha estat la gran protagonista d’aquestes eleccions i ens han fet baixar el nombre de vots” i ha apuntat que “a nivell Catalunya les esquerres poden sumar i lluitarem per tornar a tenir un govern d’esquerres i progressista”.

Ciutadans ha caigut de la primera a la sisena posició, amb 495 vots (6,05%). La formació taronja ha perdut més de 3.106 vots respecte les darreres eleccions al Parlament, quan es va erigir com a primera força a Esparreguera amb 3.601 vots el 26,80% del total. A nivell nacional ciutadans també ha passat de primera a sisena força, amb el 5,5% dels vots i 6 diputats. El coordinador de Ciutadans a Esparreguera, Jordi Villegas, “l’abstenció ha estat molt gran i considerem que, en l’actual context, hi ha hagut una part molt gran de l’electorat que no hem sabut mobilitzar”. Villegas ha atribuït la pèrdua de vots respecte de les darreres eleccions autonòmiques “a l’abstenció, ja que la fuita de vots cap a Vox no ha estat tan gran com la davallada que hem patit i els socialistes han mantingut la quota de votants”.

La setena posició en els resultats electorals a Esparreguera ha estat per la CUP, que ha sumat 476 vots, un 5,81% del total. La formació anticapitalista perd una posició respecte els resultats obtinguts el 2017 a la vila, malgrat que a Catalunya ha quedat com a cinquena força. El portaveu de la CUP a Esparreguera, Miguel Guiral, ha explicat que “entenem els resultats com un avanç a nivell general i al municipi ens hem aguantat prou bé tenint en compte la gran davallada de la participació”. Guiral ha assegurat que “estem contents dels resultats a nivell nacional, on hem experimentat un creixement com a tercera força nacionalista del Parlament”.

El PP amb 232 vots (2.83%) ha quedat com a vuitena força i el PDeCAT, formació que es va presentar com a Junts per Catalunya al 21-D del 2017, ocupa la novena posició a Esparreguera amb 168 vots emesos (2.05%). El president del PDeCAT a Esparreguera, Joan Navarro, ha fet una “valoració negativa dels resultats, ja que amb el 2’8% dels vots a nivell de tot Catalunya no podríem entrar al Parlament”. “La sensació és de decepció perquè entenem que la veu de l’independentisme moderat a Catalunya és necessari; atribuïm la nostra davallada al vot útil, que ha anat a parar a Junts”, ha apuntat.

Les eleccions al Parlament de Catalunya han estat fortament marcades per la situació d’emergència sanitària i les mesures de prevenció de la covid-19, que han causat una davallada de la participació, que a Esparreguera s’ha situat en el 49,68%, 32 punts menys que al 2017 quan es va arribar a una xifra històrica, el 82,445 del cens. Dels 8.295 vots emesos, 108 han estat nuls i 64 en blanc.