Tanca
Mediació 20 de gener de 2023

El Servei Municipal de Mediació ha atès 53 sol·licituds durant el 2022

En el marc del Dia Europeu de la Mediació, que se celebra el 21 de gener, el servei ha donat a conèixer també que l’any passat va atendre un total de 72 persones. En el marc d’aquesta commemoració, el servei dinamitzarà un taller sobre emocions i conflictes a la Biblioteca Municipal L’Ateneu i també organitza un programa especial a Ràdio Esparreguera

El Servei de Mediació de l’Ajuntament d’Esparreguera ha atès 53 sol·licituds i un total de 72 persones durant el 2022. Aquestes són les dades que el servei ha donat a conèixer avui en motiu de la celebració demà del Dia Europeu de la Mediació, que vol impulsar aquesta eina per abordar el conflicte basada en el diàleg, l’escolta i el respecte mutu de les parts. Aquest servei, que presta l’Associació per la Recerca i l’Acció Social Vincle, és un instrument de gestió alternativa de conflictes que l’Ajuntament posa gratuïtament a l’abast de la ciutadania per a facilitar un procés de trobada, diàleg i gestió responsable i compartida de la convivència en l’àmbit privat, ja sigui interpersonal o comunitari. Per a celebrar el Dia Europeu de la Mediació, el dilluns 23 de gener es farà una dinamització sobre emocions i conflictes amb el Club de lectura infantil de la Biblioteca Municipal L’Ateneu i dijous 26 de gener s’emetrà un programa especial a Ràdio Esparreguera per a commemorar l’efemèride.

La responsable del servei a Esparreguera, la mediadora Elena Fita, explica que “la mediació és una eina per resoldre conflictes entre persones, ja sigui en l’àmbit familiar, comunitari o amb persones d’una mateixa associació o grup de companys amistats” i ha apuntat que “a vegades semblen conflictes enquistats o molt difícils de resoldre, però els serveis de mediació oferim espais confidencials i neutrals on la persona mediadora, que és imparcial, procura que hi hagi un clima pacífic i d’escolta activa, que faciliti l’apropament, l’entesa i la cerca de solucions que siguin més convenients per aquestes persones”. Els àmbits que es contemplen en el servei són el familiar, el veïnal, l’espai públic, l’escolar, les activitats econòmiques i les entitats o associacions. En canvi, el servei no pot fer de mediador en el cas de conflictes entre particulars o entitats amb l’administració local.

A banda de les 53 sol·licituds i processos de mediació atesos, durant l’any passat el Servei de Mediació també va fer formacions i intervencions a quatre centres educatius del municipi, les escoles Montserrat, Taquígraf Garriga i Estel i l’institut El Cairat, i va realitzar una activitat al Punt d’Informació i Atenció per a Joves. En aquest sentit, Elena Fita ha recordat que “durant el 2022 el servei va estar tancat durant 4 mesos i, per tant, tot i que el nombre general d’atencions s’ha mantingut de forma similar respecte l’any anterior, en termes relatius podem dir que aquests s’han incrementat significativament”. Per fer ús del Servei de Mediació Municipal, és necessari demanar cita prèvia a l’Oficina d’Atenció Ciutadana o contactar-hi a través del correu electrònic de [email protected]. El servei ofereix atenció a la ciutadania els dilluns de 3 del migdia a 7 del vespre, els dimecres de 3 del migdia a 7.30 del vespre i els divendres de 8.30 del matí a 2 del migdia.

Per a commemorar el Dia Europeu d ela Mediació, aquesta setmana que ve el servei ha organitzat dues activitats especials. En primer lloc, el dilluns 23 de gener a les 5.30 de la tarda dinamitzarà un taller sobre les emocions i els conflictes, amb el Club de lectura infantil de la Biblioteca Municipal L’Ateneu, a partir de lectura del llibre El Cercle, de Míriam Tirado i Joan Turu. Així mateix, el dijous 26 de gener a les 12 del migdia s’emetrà una secció dins del programa Tot el que passa de Ràdio Esparreguera en la qual s’explicarà el funcionament i els beneficis de la mediació, es comentaran els resultats del servei i els objectius d’enguany i s’emetran entrevistes fetes a la ciutadania sobre els recursos o mecanismes que fan servir davant els conflictes. Paral·lelament, l’empresa Vincle, adjudicatària del servei de mediació d’Esparreguera, ha publicat també tres vídeos que expliquen que és la mediació i com ajuda a resoldre conflictes.