Tanca
Cultura i Festes Societat 23 de juny de 2020

Esparreguera celebra avui la revetlla de Sant Joan seguint les mesures de seguretat

Els actes de rebuda de la Flama del Canigó es traslladen a la plaça de Santa Eulàlia i estan oberts a les entitats i a la ciutadania, però sempre mantenint les mesures de protecció i distanciament social. Els Amics de la Flama conviden als veïns i veïnes a participar de l’acte sortint als balcons i finestres amb una espelma encesa

Esparreguera celebra avui la revetlla de Sant Joan seguint la normativa d’emergència sanitària per la Covid-19 marcada per la Generalitat. Tot i que al municipi es faran els actes de rebuda de la Flama del Canigó, enguany no hi haurà aglomeracions a carrers i places i les celebracions s’hauran de fer en grups reduïts, amb la família i amics, i amb molta precaució, tant per evitar possibles casos de contagis per Covid-19 com per evitar accidents per fer un mal ús del material pirotècnic. Així, els sopars hauran de ser en grups de com a màxim 20 persones, els bars i restaurants podran ocupar el 75% de l’espai de la terrassa i el 50% de l’interior del local i no es podran fer balls, ni a l’aire lliure ni a l’interior de les discoteques i locals d’oci nocturn. En relació al llançament de material pirotècnic, a més de les mesures de seguretat habituals, cal recordar que no es poden fer servir gels hidroalcohòlics si s’han de llençar petards o fer foc.

L'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha afirmat que “no ens imaginàvem haver de celebrar un Sant Joan amb aquestes circumstàncies, tot i que estem millor, tant a nivell sanitari com social, que fa unes setmanes”. Tot i això, l’alcalde ha recordat que “cal extremar les precaucions, tant a l’hora de fer foc i llançar pirotècnia com per garantir la seguretat i la salut de tothom i, sobretot, no fer activitats que no estiguin autoritzades”. Així mateix, Eduard Rivas ha volgut “agrair a les entitats que tot i les circumstàncies hagin organitzat actes en petit format per celebrar, com cada any, l’arribada de la Flama a Esparreguera”. L’acte canvia enguany d’ubicació i se celebrarà a la plaça de Santa Eulàlia, i no a la plaça del Centre com es feia tradicionalment, per a poder garantir les mesures de seguretat i distanciament social.

Les activitats, organitzades pels Amics de la Flama, començaran a les 6 de la tarda amb l’encesa del peveter i la regeneració de la Flama del Canigó per a totes aquelles entitats i particulars que vulguin fer-ho. A les 10 del vespre es farà una repicada de campanes i tindrà lloc la lectura del manifest, per part de l’alcalde d’Esparreguera, que està escrit per un col·lectiu de personal sanitari de primera línia i serà retransmès per Ràdio Esparreguera. Seguidament es farà una enlairada de globus lluminosos des del campanar i, a la mateixa hora, es demana als veïns i veïnes de la vila que surtin als balcons i finestres i encenguin una espelma que simbolitzi la Flama del Canigó, símbol d’unitat de la llengua catalana. Els actes finalitzaran demà, dia de Sant Joan, a les 12 del migdia amb l’ofrena de la Flama del Canigó a l’església de Santa Eulàlia.

Per a al celebració de la revetlla, estan prohibides les aglomeracions però es poden fer reunions i trobades de com a màxim 20 persones, mantenint la distància de seguretat i evitant el contacte. Per a fer fogueres cal l’autorització municipal i es recomana fer només foguerons per minimitzar el nombre d’assistents. També estan permesos els sopars a l’aire lliure, en el cas dels establiments de restauració es pot ocupar el 75% de l’espai de la terrassa i la meitat de l’interior del local, en d’altres casos cal l’autorització municipal, però la disposició de taules sempre ha de ser en grups de màxim 20 persones sense contacte entre elles i no pot haver-hi cuina ni ball amb interacció entre grups. Les discoteques i bars d’oci poden obrir amb 1/3 de l’aforament a l’interior i un 75% a les terrasses a l’aire lliure, però la pista de ball haurà d’estar limitada per a taules i no s’hi podrà ballar. En referència als espectacles, concerts i altres actes culturals aquests poden acollir com a màxim 80 persones a l’interior i 800 a l’exterior, sempre assegudes, mantenint la distància de seguretat i amb mascareta.

Pel que fa al llançament de petards i coets, cal recordar que no es poden fer servir gels hidroalcohòlics en cas de fer servir pirotècnia o foc i que tampoc es pot compartir la metxa o altres estris. El sergent de la Policia Local d’Esparreguera, Jaume Almirall, ha subratllat que “cal tenir precaució a l’hora d’utilitzar material pirotècnic per garantir la seguretat d’un mateix, però també la dels altres i la de l’entorn”. En aquest sentit, ha recordat que no s’han de guardar petards a les butxaques, que a l’hora d’encendre’ls no s’han de subjectar amb les mans ni posar-los prop de la cara ni del cos i que cal utilitzar mitjans segurs, com metxes i similars. “És important no llançar coets ni petards a menys de 500 metres de zones boscoses per evitar el risc d’incendi, tenir cura del mobiliari urbà, no encendre petards dins les cases i, sobretot, no llançar mai petards contra ningú”, ha apuntat el sergent.

Podeu consultar totes les recomanacions per la revetlla de Sant Joan 2020 a la web del Departament d'Interior.

Comparteix aquest contingut